Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Η ΕΠΙΔΙΩΞΙΣ ΤΗΣ ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ



Ο Αριστοτέλης στα πολιτικά του γράφει:

«Επιδίωξη της τυραννίας είναι να πτωχεύσουν οι πολίτες, αφενός για να συντηρείται με τα χρήματά τους, η φρουρά του καθεστώτος, και αφ’ εταίρου να είναι απασχολημένοι και να μη τους μένει χρόνος για επιβουλές. Σε αυτό το αποτέλεσμα αποβλέπει τόσο η επιβολή μεγάλων φόρων, και η απορρόφηση των περιουσιών των πολιτών, όσο και η κατασκευή μεγάλων έργων που εξαντλούν τα δημόσια οικονομικά».


"...Πρώτος ο Φαλέας ο Χαλκηδόνιος εισήγαγε τον ίσο καταμερισμό περιουσιών στους πολίτες. Δεν φτάνει όμως ο νομοθέτης να κάνει τις περιουσίες ίσες, πρέπει πρώτα να εξισώσει τις επιθυμίες με σωστή διαπαιδαγώγηση και κοινή παιδεία, διότι οι άνθρωποι δεν αδικούν μόνο εξ αιτίας των αναγκών αλλά και εξ αιτίας των ασύμμετρων επιθυμιών, οπότε η ίση κατανομή περιουσιών δεν είναι η λύση. 

Τα μεγάλα αδικήματα διαπράττονται εξαιτίας υπερβολικών επιθυμιών και όχι για τις βασικές ανάγκες (π.χ. Τύραννοι γίνονται όχι για να μην κρυώνουν ή για να μην πεινάνε). Η Ανθρώπινη απληστία δεν έχει όρια, αλλά τέτοια είναι η φύση της επιθυμίας, να μην γνωρίζει όρια, και η ικανοποίηση της επιθυμίας είναι σκοπός ζωής για πολλούς"


Αριστοτέλους Πολιτικά [1266b]



"Η ΔΙΑ ΨΗΦΟΥ ΕΚΛΟΓΗ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ. 
Η ΔΙΑ ΚΛΗΡΟΥ ΕΚΛΟΓΗ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ".