Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΣΚΟΥΡΙΕΣ: ΟΙ ΚΥΒΙΣΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ




Του Καθηγητή Γ. Ζουγανέλη
Αν δείτε κάτι να περάσει δίπλα σας σαν λάστιχο απο σαμπρέλλα είναι ο Τσίπρας, που κάνει κυβισθήσεις!
Η επένδυση εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού που υλοποιεί η Eldorado Gold στη ΒΑ Χαλκιδική δεν πρόκειται να σταματήσει, όπως διαβεβαίωσε σήμερα ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης. Όπως σημείωσε, δεν είναι δυνατή η ακύρωση υπογεγραμμένων συμβάσεων, αλλά κατά βάση ο έλεγχος των αδειοδοτήσεων που έχουν δοθεί για το έργο!
Με τις υγειές σας στις Σκουριές.
Αυτό που με ανησυχεί είναι η μη μεταφορά τεχνολογίας, η μη εγκατάσταση σοβαρών νέων υποδομών, η εξαγωγή χρυσού απο τη χώρα και η μη χρηματιστηριακή του χρήση στην Ελλάδα αλλά στη χώρα εξαγωγής και τελικής επεξεργασίας. Ο σχεδιασμός της εξόρρυξης στις Σκουριές θα έπρεπε να είχε γίνει με άλλο τρόπο και στη βάση ενός μοντέρνου πλάνου αδειοδοτήσεων και επενδύσεων. Δεν είναι όμως το  μόνο πρόβλημα, ότι τα σχέδια και οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις λείπουν, πρόβλημα είναι και οι μηχανισμοί παραγωγής και επεξεργασίας ιδεών που δεν υπάρχουν και που είναι δύσκολο και να γίνουν. Μέχρι να γίνει αντιληπτό το “τι και πώς” ο Τιτανικός θα έχει πιάσει πάτο.



Τα θέματα εξόρρυξης είναι περίπλοκα, χρειάζονται συντονισμό, συμμετοχή πολλών επιστημονικών ειδικοτήτων, οργάνωση και σχέδιο, ώστε και οι εταιρείες να έχουν κέρδος και το κράτος να κερδίζει από φόρους στο τελικό προιόν τους και όχι στο πρωτογενές. Αυτά που λέω μη σας σχηματισθεί η ιδέα ότι αντιγράφονται. Δεν είναι κάτι που μπορεί να το κάνει ο καθένας. Εκτός αυτού, δεν υπάρχει πλέον  χρόνος για δοκιμές. Η Ελλάδα κινείται εκτός ορίων.
Έρχονται και SWAPS, ανταλλαγή κρατικού χρέους με ομόλογα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη. Nα ετοιμάζεσθε. Θα στηθούν πολλά διόδια και έμμεσοι φόροι απο τη κυβέρνηση σε ότι μπορεί να δώσει καρπό με τον ελάχιστο κόπο (χώρας της αρπαχτής είναι η Ελλάδα). Χάρην της ανάπτυξης βεβαίως και για το καλό του λαού, στον οποίο λένε πάντα την αλήθεια. Αυξημένοι μισθοί και φόροι “αν και εφόσον” την ώρα που το ευρώ επι δύο χρόνια θα υποτιμάται επειδή θα κόβει χρήμα κάθε μήνα η ΕΚΤ.
Σας είπαν στα ΜΜΕ ότι η ΕΕ πάει για ενοποίηση; Θα σας το πούν για να είστε καλά παιδιά…

Η εξαγωγή του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας και η μετατροπή του πρωτογενούς προιόντος σε δευτερογενή προϊόντα πολλαπλάσιας αξίας είναι καθημερινό πρόβλημα της χώρας, το οποίο στο μέλλον θα μεγεθυνθεί απο τη παρουσία των SWAPS Βαρουφάκη (ανταλλαγή κρατικού χρέους με ομόλογα συνδεδεμένα με την “ανάπτυξη”). Αυτή η κατάσταση θα αυξάνει συνέχεια τη διαφορά ανταγωνιστικότητας μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών στις οποίες εξάγονται τα πρωτογενή προιόντα π.χ. της Γερμανίας, της Γαλλίας κλπ. Αυτό σημαίνει, πως όσο συμβαίνει αυτό η χώρα θα πτωχαίνει και το ζωνάρι των Ελλήνων θα σφίγγει. Αν δεν υπάρξει παραγωγή ούτε οι δημοσιογράφοι ούτε οι γιατροί ούτε οι δικηγόροι ούτε οι στρατιωτικοί που δεν παράγουν τίποτα δεν θα έχουν να φάνε. Εξαίρεση πάντα θα είναι οι Έλληνες εφοπλιστές που και επι ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι σαν την καρέτα-καρέτα, προστατευόμενο είδος…

Η περίπτωση του χρυσού, του αργύρου, της πλατίνας και των υδρογονανθράκων είναι εθνικής σημασίας αφού παίζονται στο χρηματιστήριο. Την Ελλάδα δεν την συμφέρει η εξαγωγή των ευγενών μετάλων αλλά η αποθήκευσή τους στην Ελλάδα σε ειδικό θησαυροφυλάκιο και η χρηματιστηριακή τους εκμετάλλευση. Το ότι ο χρυσός και τα ευγενή μέταλα της Ελλάδας παραδίνονται συνέχεια και παραμένουν σε χέρια τρίτων είναι πολύ σημαντικότερο πρόβλημα απο το τρόπο που γίνονται οι αδειοδοτήσεις για την εξόρυξή του.


Μεγάλη δυστυχία για την Ελλάδα να κυβερνάται απο ανθρώπους που δεν ήταν ποτέ της παραγωγής.