Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Ο LUBITZ






Ο συγκυβερνήτης της μοιραίας πτήσης της Germanwings, που έριξε σκόπιμα το αεροσκάφος στις γαλλικές Άλπεις, φέρεται να μην είχε περάσει ψυχολογικά τεστ.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lufthansa, ο Andreas Lubitz δεν είχε περάσει από ψυχολογικά τεστ, μόνο από ιατρικά, όπως συμβαίνει όμως με όλους τους πιλότους της εταιρίας. 

Επίσης, ο 28χρονος είχε διακόψει για σχεδόν έξι χρόνια την εκπαίδευσή του, σύμφωνα με πληροφορίες.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του περιοδικού Stern, επικαλούμενο εμπιστευτικές πληροφορίες της Lufthansa, αναφέρει ότι ο συγκυβερνήτης του Airbus 320 προσπαθούσε να ξεπεράσει τα ψυχολογικά προβλήματα που είχε.

Μάλιστα, όπως είπαν οι εκπρόσωποι της Lufthansa, οι κυβερνήτες των αεροσκαφών τους υποβάλλονται σε ετήσιες ιατρικές εξετάσεις, αλλά όχι σε ειδικά ψυχολογικά τεστ μετά την εκπαίδευση!

Ο Lubitz είχε προσληφθεί στη Germanwings τον Σεπτέμβριο του 2013, απευθείας από τη σχολή και με μόλις 630 ώρες πτήσης. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κολωνία, ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa, Κάρστεν Σπορ, αφού δήλωσε πως όλοι στην εταιρεία έχουν μείνει άφωνοι με την ενέργεια του Lubitz. 

«Αν κάποιος παρασύρει στο θάνατο 149 ανθρώπους δεν είναι αυτοκτονία, είναι μια άλλη λέξη», είπε. Αλλά επέμεινε πως έχει εμπιστοσύνη στον τρόπο που επιλέξει η εταιρία τους πιλότους της. 


«Φυσιολογικός τύπος» ο Lubitz

Την ίδια ώρα, οι γνωστοί του Lubitz τον περιγράφουν ως έναν «φυσιολογικό τύπο» και «συμπαθητικό νεαρό».

«Ήταν ένας εντελώς φυσιολογικός τύπος», δήλωσε ο Κλάους Ράντκε, ιδιοκτήτης της τοπικής αερολέσχης απ’ όπου ο Lubitz πήρε το πρώτο του δίπλωμα πριν πολλά χρόνια και επέστρεψε το φθινόπωρο για να κάνει μια ανανεωτική εκπαίδευση.

«Μπόρεσα να τον γνωρίσω, ή μάλλον θα έπρεπε να πω να τον ξαναγνωρίσω, ήταν ένας πολύ συμπαθητικός, ευχάριστος και ευγενικός νεαρός», πρόσθεσε ο Ράντκε.

«Έχω μείνει άφωνος. Δεν έχω καμία εξήγηση γι' αυτό. Γνωρίζοντας τον Andreas, αυτό είναι απλώς αδιανόητο για εμένα», είπε ο Πέτερ Ρίκερ, παλιό μέλος της αερολέσχης, που γνώριζε τον Λούπιτς καλά.

«Ο Andreas ήταν ένας πολύ συμπαθητικός νεαρός που έλαβε εδώ την εκπαίδευσή του κι ήταν μέλος της λέσχης», πρόσθεσε ο Ρίκερ. «Είχε πολλή πλάκα, αν και ίσως μερικές φορές ήταν κάπως ήσυχος. Ήταν ένα αγόρι όπως πολλά άλλα», συνέχισε.

«Είχε πολλούς φίλους. Δεν ήταν μοναχικός», υπογράμμισε ο Ρίκερ.

Ο Άρμιν Πλάις, διευθυντής του λυκείου Μονς-Τάμπορ Γκιμνάζιουμ απ’ όπου αποφοίτησε ο Lubitz το 2007 είπε: «Είμαι τόσο σοκαρισμένος και έκπληκτος όσο εσείς».