Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

FILMAKER INTRODUCES VETERANS TO MEDITATION



Ο σκηνοθέτης των ταινίων «Blue Velvet» και «Mulholland Drive» δίνει 100.000 δολάρια για να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία που θα βοηθήσει 10.000 βετεράνους στρατιώτες να ξεπεράσουν με την άσκηση του Υπερβατικού Διαλογισμού τομετατραυματικό στρες και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τον πόλεμο , ο οποίος λέει δημιουργεί » επαγγελματίες ειρηνοποιούς ».

Η πρωτοβουλία του υποστηρίζεται από τον ηθοποιό Κλιντ Ίστγουντ, και τους σκηνοθέτες George Lucas και Martin Scorsese. 

O κ. Lynch θα ανακοινώσει το νέο πρόγραμμα τον επόμενο μήνα σε ένα γκαλά στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης.

Το 2005, ο κ. Lynch ξεκίνησε με το ίδρυμα David Lynch για τη εκπαίδευση βασισμένη στην συνειδητότητα και Ειρήνη και από τότε έχει δωρίσει μισό εκατομμύριο δολάρια για να βοηθήσει την χρηματοδότηση υποτροφιών για 150.000 μαθητές και φοιτητές που ενδιαφέρονται να μάθουν τον Υπερβατικό Διαλογισμό. Το ίδρυμα έχει χρηματοδοτήσει επίσης ερευνητικές δραστηριότητες σε ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν σχετικά με τα οφέλη για την υγεία από την τεχνική του διαλογισμού.

Ονομάζεται «Ώρα ησυχίας σε σχολεία,« οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί διαλογίζονται για 10 λεπτά στην αρχή και στο τέλος κάθε ημέρας. Τα κεφάλαια χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση των εκπαιδευτικών και των γονέων για το πώς να διδάξουν και να διαχειριστούν τη μέθοδο.

«Σύντομα οι βαθμοί και η φοίτηση αυξάνονται από 20% έως 30% και οι αποβολές μειώνονται « ο κ. Lynch λέει. «Αντί να δώσουμε στα παιδιά φάρμακα όπως το Ritalin που τους ναρκώνει, τους δίνουμε μια τεχνική για να μειώσει το στρες και να μπορούν να συγκεντρωθούν καλύτερα."

Ο κ. Lynch, ο οποίος είναι 64 ετών, άρχισε να διαλογίζεται περίπου 40 χρόνια πριν με τη μέθοδο αυτή, η οποία εισήχθη στη Δύση σχεδόν μισό αιώνα πριν από Ινδό Μαχαρίσι Μάχες Γιόγκι.Ο Υπερβατικός Διαλογισμός ασκείται κατά κανόνα δύο φορές την ημέρα για 20 λεπτά και χρησιμοποιείται για να αποβάλει το άγχος, προωθεί την υγεία και βοηθάει την φυσιολογία να αποκτηθεί βαθιά χαλάρωση.

Η τεχνική εφαρμόζεται σε πανεπιστημιουπόλεις, δημοτικά σχολεία, και σε νοσοκομεία-σε προγράμματα ευεξίας. 

Ο κ. Lynch λέει ότι είναι σε θέση να βελτιώσει τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και τη δημιουργικότητά στους μαθητές. Επίσης, ο Υπερβατικός διαλογισμός έχει διδαχτεί σε άνδρες και γυναίκες σε καταφύγια αστέγων και φυλακές

Τώρα, ο κ. Lynch θέλει να μεταφέρει την προσέγγιση αυτή για να βοηθήσει τους χιλιάδες βετεράνους του πολέμου που επιστρέφουν από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

«Αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν τιμηθεί για αυτό που έχουν περάσει και δεν θέλουν να εμφανίζονται αδύναμοι ή να υποφέρουν,» λέει, επισημαίνοντας τα υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών και τη συχνότητα εμφάνισης του μετατραυματικού στρες μεταξύ των βετεράνων. 

Για το σκοπό αυτό, λέει ότι θέλει να συνεργαστεί με τις ενώσεις βετεράνων και τις ομάδες υποστήριξης για να τους μεταφέρει αυτήν την τεχνική διαλογισμού.

«Ας μιμηθούμε τον Clint Eastwood που διαλογίζεται περισσότερο καιρό απ’ ότι εγώ », λέει. «Χρησιμοποιούμε και οι δυο αυτή την τεχνική και πιστεύουμε ότι μπορεί να βοηθήσει τους παλαίμαχους να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους και να σώσουν τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και τις φιλίες τους."