Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2011

ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ«ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΡΙ ΨΥΧΗΣ Ο ΜΥΣΤΗΣ ΜΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ: “ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΗ Ή ΕΚΠΝΕΥΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΑΤΟΜΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ. ΣΚΟΠΟΣ ΔΕ ΤΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΟΣ, ΤΩΝ ΕΝΣΑΡΚΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ. ΤΕΛΟΣ ΩΣ ΘΕΟΠΟΙΗΣΗ ΝΟΕΙΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙΝΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΑΙΩΝΙΑ ΓΑΛΗΝΗ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΣ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΤΗΣ ΟΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΑΟΡΑΤΟΥ ΦΥΣΕΩΣ”.

 
ΣΤΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΤΟΥΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΤΡΟΧΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΨΗ Η ΨΥΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΦΘΑΣΗ ΣΤΟ ΣΚΟΠΟ ΤΗΣ. ΑΥΤΟΝ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΘΑ ΤΟΝ ΕΠΙΤΥΧΗ ΜΟΝΟΝ ΟΤΑΝ ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΓΑΛΗΝΗ.

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΩΘΟΥΝ, ΘΑ ΑΠΟΒΛΕΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΓΑΛΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΗ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΤΗΝ ΕΚΤΥΛΙΞΗ, ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΟΣ ΨΥΧΗ.

ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΠΟΥ ΤΑΡΑΣΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΓΑΛΗΝΗ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. “ΤΑ ΕΝΣΤΙΚΤΑ, ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΚΑΙ Η ΤΥΦΛΩΣΗ Η ΝΟΗΤΙΚΗ, ΦΥΓΑΔΕΥΟΥΝ – ΛΕΓΕΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ – ΤΗΝ ΓΑΛΗΝΗ ΜΟΥ”.

ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΤΗΣ ΘΡΕΨΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΗΣΙΟΥ ΟΡΜΗΣ, ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΝΩΜΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΠΑΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ. ΣΑΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΘΡΕΨΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΝΣΤΙΚΤΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΗ ΣΕ ΝΟΜΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΕΡΩΣ. ΣΤΑ ΛΟΓΙΚΑ ΟΝΤΑ ΕΡΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΞΗ Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΨΥΧΙΚΗ ΔΥΟ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΦΥΛΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΜΕ ΤΕΛΟΣ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ. ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΙ ΕΞΕΥΓΕΝΙΖΕΤΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΨΥΧΕΣ.

ΟΙ ΟΡΦΙΚΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΑΝ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΣΑΝ ΤΟΝ ΝΕΩΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΡΕΔΡΕΥΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΙΣΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΩΝ ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΚΩΝ. ΑΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΟΥΤΕ ΟΙ ΝΟΜΟΘΕΤΕΣ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΙ, ΑΛΛ΄ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΠΡΟΣΕΞΑΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕΡΙΜΝΗΣΑΝ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΘΟΥΝ ΝΟΜΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΠΟΥ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΒΟΗΘΟΥΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΥΤΩΝ ΕΝΣΤΙΚΤΩΝ. ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ, ΤΟΤΕ ΒΑΣΑΝΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΥΜΙΩΝ, ΠΟΥ ΣΥΧΝΑ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΕ ΠΑΘΗ. ΠΑΘΟΣ ΔΕ ΕΙΝΑΙ Η ΕΜΜΟΝΗ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΣΠΟΖΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΥΠΟΔΟΥΛΩΝΕΙ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΟΥ. ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΑΡΑΣΣΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΥΡΑΝΝΟΥΝ ΤΗΝ ΨΥΧΗ, ΕΚΜΗΔΕΝΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΟΥΝ ΔΕΣΜΙΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΘΗΤΙΚΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ.

ΑΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΑΓΕΝΟΥΣ ΕΝΣΤΙΚΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΑΤΤΩΜΑ. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΗΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΞΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ.

ΤΟ ΠΑΘΟΣ, ΤΟ ΕΛΑΤΤΩΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΑΝ ΓΕΝΕΣΙΟΥΡΓΙΚΟ ΑΙΤΙΟ ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ. ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΓΩΚΕΝΤΡΙΣΜΟ. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΜΟΙΩΝ ΤΟΥ. ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ. ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΕΧΗ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ, ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙ ΤΩΝ ΟΜΟΙΩΝ ΤΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΞΙΟΘΡΗΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΩΜΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΓΩΚΕΝΤΡΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΧΟΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΟ ΚΟΥΦΙΑ ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ. Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΓΩ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΩΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΕΣΑ Σ΄ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΖΗΣΗ Η ΨΥΧΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΛΑΙΣΗ ΜΕ ΥΠΕΡΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΛΟΓΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΦΥΣΕΩΣ.

ΟΛΑ ΟΜΩΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΝΩΜΑΛΑ ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΠΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΦΥΓΑΔΕΥΟΥΝ ΤΗ ΓΑΛΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΥΧΗ.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΘΥΜΙΩΝ, ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΙΓΑΣΗ ΤΟΥΣ, ΤΗ ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥΣ ΜΟΛΙΣ ΓΕΝΝΗΘΟΥΝ. ΑΛΛΑ ΠΑΛΙ, ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΑΝΕΦΙΚΤΗ ΤΗ ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΤΙΚΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΑΠΛΩΣ ΤΟΝ ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ. ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ; ΠΟΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΚΕΙΝΗ ΜΕΘΟΔΟΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΗΛΑΣΣΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΥΡΑΝΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΘΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΣΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΟΥ;

ΟΙ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΜΑΣ, ΤΟ ΝΟΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΨΥΧΙΚΗ ΜΑΣ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΜΑΣ ΠΕΙΘΟΥΝ ΟΤΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕΡΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ, ΕΞΕΛΙΞΗ, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΝ ΒΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΕΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ. ΑΣΦΑΛΕΣ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΩΝ ΣΟΦΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΡΕΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥΤΩΝ ΣΕ ΘΕΙΕΣ ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΕΣ ΥΠΑΡΞΕΙΣ. Η ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΔΩΣΗ ΤΟΝ ΜΙΤΟ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΛΥΤΡΩΜΟΥ.

Η ΙΚΑΝΟΤΗΣ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΙΚΑΝΟΤΗΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΗΤΙΚΟΥ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. ΑΥΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΝ ΤΟΝ ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΝΣΤΙΚΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΙΓΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΘΥΜΙΩΝ.

ΕΛΕΧΘΗ ΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΤΙ, ΤΟ ΚΑΤΕΧΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΟΥΣΙΑΖΕΙ. ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΑ Η ΑΓΝΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΥΦΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ. ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΑΣ ΑΝΑΤΡΕΞΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΛΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΩΤΙΣΗ. Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ, ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ, ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΥΦΛΩΣΗ, ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΟΤΙ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΙΑΣ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΘΕΟΤΗΤΑΣ, ΤΗΣ ΑΤΗΣ. ΑΥΤΗ ΜΙΣΟΥΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΟΤΑΝ ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΓΙΝΗ ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΕΨΗ ΤΟ ΘΡΟΝΟ ΤΗΣ.

ΤΟ ΚΑΚΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΑΝ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΑΝ ΑΡΝΗΣΗ, ΣΑΝ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΣ. ΚΑΚΟ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΣΗ. ΑΥΤΟΣ ΔΕ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΕΙΝΑΙ Ο ΣΩΤΗΡΑΣ ΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ Ο ΛΥΤΡΩΤΗΣ ΤΟΥ. ΟΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΓΝΩΡΙΣΩ ΠΩΣ ΤΟ ΥΠΑΤΟ ΑΓΑΘΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΕΙΝΑΙ Η ΓΑΛΗΝΗ, ΘΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΥΛΑΞΩ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΟΥ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΠΑΓΡΥΠΝΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ, ΘΑ ΕΠΙΔΙΔΩΜΑΙ ΝΑ ΕΚΜΗΔΕΝΙΖΩ ΜΕ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΜΟΥ ΚΑΘΕ ΑΔΥΝΑΜΙΑ, ΚΑΘΕ ΕΛΑΤΤΩΜΑ, ΚΑΘΕ ΠΑΘΟΣ.

ΤΟ ΒΟΥΛΗΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΦΩΤΙΣΜΕΝΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΘΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΗ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΚΤΟΠΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΤΙ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΣΚΟΠΙΜΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ.

ΠΑΡΩΜΟΙΑΣΑΝ ΤΟΝ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΜΕ ΦΑΡΟ ΠΟΥ ΦΩΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΛΟΥΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΑ ΠΕΛΑΓΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΤΟ ΔΕ ΒΟΥΛΗΤΙΚΟ ΣΑΝ ΤΟ ΠΗΔΑΛΙΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΑΘΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟ. ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗΣ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ:
 ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕ ΤΙ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΕΠΕΝΕΡΓΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΡΝΗΤΙΚΑ. ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕ ΤΙ ΠΟΥ ΒΟΗΘΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ, ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΕΠΕΝΕΡΓΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΠΑΝΩ Σ΄ΑΥΤΟΝ.

ΤΟ ΚΑΚΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΣΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΕΛΙΚΑ. ΑΝ ΤΟ ΚΑΚΟ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΙΣ ΟΥΣΙΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΕΩΣ, ΚΑΜΜΙΑ ΠΡΟΟΔΟΣ, ΟΥΤΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΘΑ ΠΑΡΕΤΗΡΕΙΤΟ ΣΤΟΝ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΚΟΣΜΟ.

ΑΛΛΑ ΕΡΩΤΑΤΑΙ, ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ; ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΑΣΚΗ ΤΟ ΑΥΤΕΞΟΥΣΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΗ ΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΚΟ. ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΔΙΑΠΡΑΤΤΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ, ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΕΥΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΕΩΣ. ΤΟΤΕ Η ΦΥΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΤΗΣ
 ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΠΟΝΘΟΤΟΣ [ΚΑΡΜΑ] ΑΝΤΙΔΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΟΔΗΓΗΣΗ ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΗ ΤΟΝ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΟ ΡΟΥΝ, ΤΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΣΕ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΜΕΧΡΙΣ ΟΤΟΥ ΑΝΑΝΗΨΗ ΚΑΙ ΣΥΜΟΡΦΩΘΗ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΤΙ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΟΛΕΣ ΤΟΥ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΡΜΟΝΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΝ, ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΑΤΤΗ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΗ ΤΟ ΚΑΚΟ.


Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ. ΑΥΤΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΥΓΝΩΜΟΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΥΛΟΓΗ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΠΟΥ ΤΗΣ ΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΜΕΣΑ Ν΄ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ. ΤΑ ΜΕΣΑ ΔΕ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΥ, ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΠΛΙΖΕΤΑΙ Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΙ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΗ ΤΟ ΚΑΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ, ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΨΕΜΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΑΝΗ.

ΑΛΛΑ ΑΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟΨΕΙΣ: “Ο ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΗ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΤΟΥ ΓΑΛΗΝΗ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΝΑ ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΠΑΘΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΤΑΡΑΞΙΑ. ΣΑΝ ΑΠΑΘΕΙΑ ΝΟΕΙΤΑΙ Η ΥΓΙΗΣ ΕΚΕΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΜΟΛΥΝΕΙ ΠΙΑ ΚΑΜΜΙΑ ΕΜΜΟΝΗ ΑΝΤΙΦΥΣΙΚΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ Ή ΕΛΑΤΤΩΜΑ. ΑΤΑΡΑΞΙΑ ΔΕ ΕΙΝΑΙ Η ΙΚΑΝΟΤΗΣ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΖΩΪΚΟΥ ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΥ ΝΑ ΑΠΩΘΟΥΝ ΚΑΘΕ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠ΄ΕΞΩ Ή ΑΠΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ, ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΚΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΥΣΙΚΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥΣ, ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΘΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ. Η ΓΑΛΗΝΗ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ, ΟΤΑΝ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΚΑΙ ΕΝΑΡΓΕΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΔΙΑΡΚΩΣ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΣ.

Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΓΑΛΗΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΑΤΟ ΑΓΑΘΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΒΑΘΡΟ, ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΤΑΝ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΕΙ ΝΑ ΑΤΕΝΙΣΗ ΤΟΝ ΓΥΡΩ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟ. ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΑΛΗΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ, ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΗ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΩΣ ΘΑ ΣΤΑΘΗ “ΕΝΩΠΙΩΣ ΕΝΩΠΙΩ” ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΗ ΤΟ “ΓΝΩΘΙ ΣΕΑΥΤΟΝ”.

ΑΥΤΑ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑΙ, ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΕΥΧΕΡΕΙΑ. Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΟΜΩΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΕΥΞΕΩΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΟΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΒΙΩΜΑ. ΕΝ ΤΟΥΤΟΙΣ ΚΑΘΕ ΕΥΓΕΝΗ ΚΑΙ ΛΥΤΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ. Η ΕΞΕΛΙΞΗ, Η ΠΡΟΟΔΟΣ, Η ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΑΡΧΙΚΑ ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΕΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΥΣΙΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΕΚΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΟΥΣΙΕΣ, ΠΕΡΙΚΛΕΙΕΙ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΤΗΣ. ΑΡΚΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗ ΣΤΑΘΕΡΑ ΝΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΠΟΤΕ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΤΕΡΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΣ ΤΗΣ ΦΥΣΕΩΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ.

ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΒΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ, ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΝΑ ΕΧΗ ΣΑΝ ΓΝΩΜΟΝΑ ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΔΟΘΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΤΟΥ. ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΝ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΕΚΕΙΝΗ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ”».
ΙΩ. Α. ΒΑΣΙΛΗ - “ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ ΕΝΟΣ ΜΥΣΤΟΥ”, ΤΟΜΟΣ ΠΡΩΤΟΣ , ΑΘΗΝΑ 1959.