Αεικίνητο 1ου είδους:
Αεικίνητο πρώτου είδους είναι μια μηχανή που θα μπορούσε να διατηρεί για πάντα το έργο που της δόθηκε κάποια μοναδική στιγμή.
Η Φυσική χαρακτηρίζει αυτή την υπόθεση ως καθαρή ουτοπία γιατί καμιά μηχανή δεν μπορεί να αποδώσει έργο μεγαλύτερο από αυτό που παίρνει.
Οι μηχανές που μετατρέπουν έργο από μια μορφή σε άλλη, ως γνωστόν έχουν απώλειες, που όσο και αν περιοριστούν δεν μπορούν να μηδενιστούν.
πιστεύω πως τα σχόλια περιττεύουν...
Αεικίνητο 2ου είδους:
Οι προσπάθειες για κατασκευή αεικίνητου δεύτερου είδους, η κατασκευή μηχανής δηλαδή, που θα εκμεταλλευόταν την φυσική θερμότητα του αέρα ή της θάλασσας είναι αδύνατη γιατί κατά τη θερμοδυναμική για να γίνει μεταφορά θερμότητας από ένα σώμα σε άλλο, πρέπει το δεύτερο να έχει χαμηλότερη θερμοκρασία από το πρώτο...
εδώ τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα με πολλές ελπίδες, αλλά καραδοκεί ο νόμος της θερμοδυναμικής...
Αεικίνητο 3ου είδους:
Μερικές φορές χρησιμοποιείται ο όρος αεικίνητο τρίτου είδους. Αυτό αναφέρεται σε υποθετικούς μηχανισμούς, που, αφού δεχθούν μια αρχική ώθηση, θα πρέπει κατόπιν να κινούνται συνέχεια, εφόσον δεχόμαστε ότι δεν υπάρχουν τριβές.
Το αεικίνητο τρίτου είδους αναφέρεται επίσης σε συσκευές που ψύχουν τα σώματα μέχρι το απόλυτο μηδέν (- 273° C), ενώ στην πραγματικότητα, για να γίνει αυτό, θα χρειαζόταν, σύμφωνα με το τρίτο θερμοδυναμικό αξίωμα, άπειρο έργο...