Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

"ΣΧΕΔΙΟ Γ": ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΗ 13.000 ΑΤΟΜΩΝ!




Έγγραφα δείχνουν ότι το FBI είχε ένα «Σχέδιο Γ» (Plan C) κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το οποίο θα μπορούσε να προκληθεί σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δέχονταν πυρηνική επίθεση. Περιελάμβανε στρατιωτικό νόμο στο έθνος, μάζεμα και κράτηση των «ανατρεπτικών» και των διπλωματών του εχθρού.

Τα έγγραφα, που αποκτήθηκαν από την δημοσιογραφική οργάνωση διαφάνειας MuckRock, δίνουν με λεπτομέρεια το σχέδιο του FBI που δημιουργήθηκε το 1956, το οποίο μοιράστηκε από κοινού σε αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους από κάθε κυβερνητική υπηρεσία. Το FBI μοιρασε επίσης έγγραφα σχετικά με το σχέδιο σε όλα γραφεία του. Το σχέδιο θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ «μετά την έναρξη ενός πολέμου, όπου οι ΗΠΑ εμπλέκονται ή μπορεί να εμπλακούν και πριν από μια πραγματική επίθεση στην ίδια την Αμερική», σύμφωνα με τα έγγραφα.


Σύμφωνα με το Σχέδιο Γ (Plan C), ο στρατιωτικός νόμος θα έπρεπε να κυρυχθεί και το FBI θα θέσπιζε το «πρόγραμμα κράτησης έκτακτης ανάγκης», το οποία συνεπάγεται τη σύλληψη των ατόμων των οποίων οι συνεργασίες με ανατρεπτικές οργανώσεις «είναι τόσο έντονες, ώστε η συνέχιση της ελευθερίας τους σε περίπτωση έκτακτης εθνικής ανάγκης, θα αποτελέσει σοβαρή απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας». Το έγγραφο δείχνει ότι από τον Απρίλιο του 1956, σχεδόν 13.000 άνθρωποι «είχαν προγραμματιστεί για σύλληψη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

Οι κυβερνητικοί οργανισμοί θα αποφάσιζαν ποιοι από τους υπαλλήλους τους ήταν ζωτικής σημασίας και θα τους έκρυβαν σε εφεδρικά γραφεία. Οι Σοβιετικές πρεσβείες, εν τω μεταξύ, θα έπρεπε να ερευνηθούν για όπλα, ραδιόφωνα και εκρηκτικά.

Το έγγραφα επίσης περιγράφουν λεπτομερώς τον «εγκλεισμό των Διπλωματών του Εχθρού», δείχνοντας ότι ο πρόεδρος θα έδινε εντολή να τεθούν υπό προστατευτική κράτηση οι εχρικοί διπλωμάτες, με το FBI να βοηθά το Υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Προσωπικό του Σοβιετικού μπλοκ που θα συμμετείχε, απαριθμούσε περίπου 500 άτομα στην Ουάσιγκτον, DC και περίπου 400 στη Νέα Υόρκη», αναφέρουν τα έγγραφα. Οι εχθρικοί διπλωμάτες θα οδηγούνταν σε ξενοδοχεία κράτησης και θα έμεναν εκεί με την Υπηρεσία Μετανάστευσης και τελωνείων υπό την καθοδήγηση του κράτους.

Παρά τον τίτλο του Σχεδίου Γ (Plan C), ένα σημείωμα δείχνει ότι δεν υπήρχε σχέδιο Α, ή σχέδιο Β, αλλά υπήρχε ένα σχέδιο Δ που περιλάμβανε μετεγκατάσταση της κυβέρνησης μέχρι, ή πριν, από μια πυρηνική επίθεση εναντίον της χώρας.

Οι εργαζόμενοι του FBI είχαν τη δυνατότητα να ενημερώσουν τις οικογένειές τους για το Σχέδιο Γ (Plan C) μόνο με ασαφείς όρους, αλλά ενθαρρύνονταν να κάνουν προετοιμασίες. «Τονίζοντας σε όλους τους εργαζόμενους ότι είναι ηθική ευθύνη του εργαζομένου να προγραμματίσει για την επιβίωση και για τη φροντίδα της οικογένειάς του, να φροντίσει ότι η οικογένειά του έχει επίγνωση αυτού του προγραμματισμού και να μπει σε τέτοια σχεδιασμό, λεπτομερώς, με την οικογένειά του», αναφέρει ένα σημείωμα.

Το σχέδιο διατάχθηκε να καταστραφεί τον Ιούλιο του 1957.

Η οργάνωση MuckRock ζήτησε περίπου 150 επιπλέον σελίδες σχετικά με το Σχέδιο Γ (Plan C) κάτω από το Νόμο περί Ελευθερίας της Πληροφορίας. Το FBI έχει διαβουλεύσεις με άλλους οργανισμούς και υπηρεσίες πριν απελευθερώσει τα έγγραφα.