Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΑΣΑ, ΣΕ ΝΕΟ ΠΛΑΝΟ.




Σε συμφωνία μόνιμης συνεργασίας κατέληξαν η Ελλάδα με τον ΟΟΣΑ, προκειμένου να συμφωνήσουν στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που θα βγάλουν την Ελλάδα από την ύφεση. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά από συνάντηση μίας ώρας που είχε με τον γ.γ. του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία, «θα συσταθεί επιτροπή συνεργασίας για να επεξεργαστεί μία συμφωνία πάνω στις μεταρυθμίσεις που θα ξαναφέρουν την ανάπτυξη και θα έχουν κοινωνικό προσανατολισμό».

«Αυτή η συνεργασία δεν θα γίνει στη βάση των όσων είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν», δηλαδή των σχεδίων βοήθειας που είχαν καταρτίσει οι δανειστές της χώρας, «αλλά στη βάση της λαϊκής εντολής και των προγραμματικών δηλώσεων», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο Άνχελ Γκουρία υπογράμμισε ότι ο ΟΟΣΑ έχει αποστολή «να εργαστεί με και για την Ελλάδα. Δεν είμαστε εδώ για να πούμε στην Ελλάδα τι πρέπει να κάνει, αλλά για να της δώσουμε τα εργαλεία που ήδη έχουν χρησιμοποιήσει άλλες χώρες, για να λύσουν τα ίδια προβλήματα».

Η συνάντησή τους έγινε μόλις μερικές ώρες πριν από τη συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup, στο οποίο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχει αναλάβει τη δύσκολη αποστολή να παρουσιάσει το εναλλακτικό σχέδιο που έχει η Ελλάδα για να αντικαταστήσει το σχέδιο διάσωσης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, το οποίο εφαρμόζεται από το 2010.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «πολύ σύντομα θα μεταβεί στο Παρίσι για να επισημοποιήσει τη συνεργασία». Είπε ακόμα ότι «υπάρχουν κοινοί στόχοι» μεταξύ Ελλάδας και ΟΟΣΑ, κάτι που θα τους επιτρέψει να έχουν «μια πλατιά συνεργασία» στην «εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».