Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΕ, ΞΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΕΣΠΑ;


ΚΑΛΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ;

ΟΛΟΙ ΜΑΣΟΝΟΙ ΕΙΝΑΙ;

ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ;

SOS: ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΙΜΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ
ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ!


Το σύνολο των διακηρύξεων, των τηλεοπτικών διαγγελμάτων, των πολιτικών δηλώσεων, αλλά κυρίως των κονδυλίων για το ΕΣΠΑ, συνοψίζεται σε τρία ονόματα: ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, ΤΕΡΝΑ. Όσα ακούγονται στην Ελλάδα για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, από το 2007 ως σήμερα, και όσα δίνονται, αφορούν μια μικρή κάστα επιχειρηματιών ή αλλιώς τους εθνικούς εργολάβους.

Ένα ιδιότυπο καθεστώς επιχειρηματικότητας, με επιχειρηματίες οι οποίοι απορροφούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια όπως κάποτε εισέπρατταν από τις δημόσιες συμβάσεις, έχει δημιουργηθεί γύρω από τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις, που θεωρητικά έχουν στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας, τον εκσυγχρονισμό και τη σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με αυτές των αναπτυγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι επιχειρηματίες αυτοί φαίνεται πως ξέρουν από ΕΣΠΑ, αφού με τρόπο που μόνο οι ίδιοι και οι υπουργοί γνωρίζουν, έχουν απορροφήσει τον μισό προϋπολογισμό. Σκεφθείτε δηλαδή, τρεις αγρότες της Θεσσαλίας να είχαν απορροφήσει τις μισές επιδοτήσεις της χώρας για τη γεωργία. Ενώ, όμως, για τις ψεύτικες επιδοτήσεις έχουμε ακούσει πολλά, για το ΕΣΠΑ δεν έχουμε ακούσει τίποτα. Βλέπετε οι αγρότες δεν έχουν κανάλια, εν αντιθέσει με τα αφεντικά των εταιριών που έχουν καπαρώσει το μισό ΕΣΠΑ της χώρας…

Τα 20,4 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ που αντιστοιχούσαν στην Ελλάδα για την επταετία 2007-2013 αποσκοπούσαν σε επενδύσεις, αειφόρο ανάπτυξη στην περιφέρεια κι άλλες θετικές επεμβάσεις στην οικονομία. Κι όμως στην Ελλάδα της κρίσης, σχεδόν τα μισά από αυτά τα χρήματα απορροφήθηκαν από τους “εθνικούς εργολάβους” για να κατασκευαστούν αμφιβόλου αναγκαιότητας έργα. 


Διαβάστε στο τεύχος 71 του HOT DOC που κυκλοφορεί πώς οι τρεις μεγάλοι όμιλοι (Ελλάκτωρ, ΤΕΡΝΑ και Άβαξ) εξασφάλισαν δισεκατομμύρια κοινοτικών κονδυλίων μέσω δικτύων θυγατρικών και συνεργιών, δημιουργώντας ένα συγκεκαλυμμένο ολιγοπώλιο το οποίο στέρησε πολύτιμους πόρους από την υπόλοιπη αγορά που διαλυόταν εν μέσω μνημονίων.
Δείτε τις λίστες των εταιρειών και τα ποσά που επωφελήθηκαν από το ΕΣΠΑ  2007-2013. Τα μισά χρήματα στους αναδόχους τεχνικών έργων αλλά και σημαντικά ποσά σε εταιρείες συμβούλων. Προκαλεί απορία γιατί στην Ελλάδα της κρίσης οι κυβερνήσεις δεν ευνόησαν τη χορήγηση ΕΣΠΑ σε φορείς με πραγματικές και μετρήσιμες ανάγκες αλλά σε δράσεις των οποίων η συμβολή στην οικονομία πολύ δύσκολα μετριέται.