Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

FT: Ο ΣΟΪΜΠΛΕ ΕΠΙΜΕΝΕΙ - Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΜΕ ΤΣΙΠΡΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ




Σκληρή στάση συνεχίζει να κρατά ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών απέναντι στην Ελλάδα.

«Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών δεν πρόκειται να αλλάξει στάση ως προς το ελληνικό ζήτημα και θεωρεί πως το μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι απίθανο να αποτελέσει μια καθαρή ρήξη, ενώ αντιθέτως μπορεί να δώσει ευκαιρίες. Μάλιστα, θεωρεί πως τα Grexit μπορεί να είναι η λιγότερη κακή λύση», σημειώνει δημοσίευμα των Financial Times και προσθέτει:

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει φτάσει στο χείλος της καταστροφής, κοντά στην έξοδο από το ενιαίο νόμισμα, είναι αναμφίβολα ένα χτύπημα σε έναν από τους πιο πιστούς υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Το δημοσίευμα της εφημερίδας υπογραμμίζει πως σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σόιμπλε είπε ότι η Ελλάδα με κυβέρνηση που θα έχει πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα δυσκολευτεί να παραμείνει στο κοινό νόμισμα. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε πει στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι «μια νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν ο ένας εταίρος λέει ότι δεν ενδιαφέρεται για τίποτα. Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία είναι μια βασική προϋπόθεση».

Παράλληλα, σημειώνεται πως για τους Έλληνες ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών έχει καταγραφεί ως «κακοποιός»: «Για την ελληνική κυβέρνηση και πολλούς Έλληνες, ο Σόιμπλε είναι ο κακοποιός στο δράμα τους, το πρόσωπο μιας άκαρδης γερμανικής ηγεμονίας, που επιζητά την επιβολή μιας βασανιστικής λιτότητας σε ανθρώπους που υποφέρουν. Δεν είναι μια επιβάρυνση που ταιριάζει εύκολα στη φήμη του ως ενός αφοσιωμένου υπέρμαχου της Ευρώπης. Αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένος να τα παρατήσει, καθώς έχει αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις επί τέσσερις δεκαετίες στην εθνική πολιτική».