Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2015

Η ΑΠΟΜΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ


«ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΙ ΝΑΟΙ ΑΝΕΓΕΙΡΟΝΤΑΙ ΚΑΤ΄ΑΠΟΜΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ, ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΣΟΛΟΜΩΝΤΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΓΩΝ, ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΒΙΒΛΟ ΚΑΤ΄ ΕΝΤΟΛΗ - ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ - ΤΟΥ ΓΙΑΧΒΕ ΚΙ ΑΣΦΑΛΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΩΝ, ΟΠΩΣ ΔΙΑΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΕΣ.

ΟΙ ΣΥΝΑΓΩΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ (Η ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ). ΟΠΟΥ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ, ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΙ ΝΑΟΙ, Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ - ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΘΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ο ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ, ΟΤΑΝ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΙΕΡΕΑΣ ΓΥΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΝΑΔΟΧΟ ΠΡΩΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΔΥΣΗ), ΟΠΟΥ ΦΤΥΝΕΙ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ (ΑΝΑΤΟΛΗ), ΟΠΟΥ ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ.

ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΡΩΤΗΘΗ, ΣΕ ΤΙ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕΙ Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ- ΑΝΑΔΟΧΟΣ Ή ΝΟΝΟΣ - ΑΦΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΗΧΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ, Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΟΤΑΝ Ο ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΟΝ ΝΗΠΙΟΒΑΠΤΙΣΜΟ: ΦΟΒΟΥΜΕΝΟΙ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΑΠΤΙΖΑΝ ΜΕΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ, ΣΥΝΕΧΙΖΑΝ ΟΜΩΣ ΚΑΤ΄ΙΔΙΑΝ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΩΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΘΕΣΠΙΣΤΗΚΕ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΔΟΧΟΥ, ΕΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΥ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ-ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΚΙ ΑΝΕΦΕΡΕ, ΑΝ Η ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΒΑΠΤΙΣΗ ΤΟΥ ΓΙΝΟΤΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ Ή ΟΧΙ. "ΟΥΑΙ ΚΙ ΑΛΙΜΟΝΟ", ΑΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΓΙΝΕ ΕΘΙΜΟ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΩΝ ΣΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΛΗΘΑΡΓΟ ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΩΝ ΡΩΜΙΩΝ.

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΝΑΩΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΕΤΣΙ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΑΧΒΕ ΣΤΗ ΒΙΒΛΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΑΓΩΓΕΣ. ΕΧΕΙ ΑΥΛΗ, ΚΥΡΙΩΣ ΝΑΟ, ΑΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ, ΟΠΟΥ ΦΥΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΤΑ ΙΕΡΑ ΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΜΕ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ ΠΑΡΑΠΕΤΑΣΜΑ (ΤΕΜΠΛΟ).

ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ "ΒΗΜΑ", ΕΝΑ ΥΠΕΡΥΨΩΜΕΝΟ ΚΑΤΑ 2-3 ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΜΕΡΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΡΟ, ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΨΕΛΝΕΙ Ο ΡΑΒΒΙΝΟΣ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΚΙ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ. ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟ.»

ΠΗΓΗ: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΔΑΥΛΟΣ", ΜΑΪΟΣ 2006, ΤΕΥΧΟΣ 291.