Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΜΑΓΟΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ;
Oι μαθητευόμενοι μάγοι της οικονομίας με την αγαστή βοήθεια των διοικήσεων των τραπεζών και του ΤΧΣ κατάφεραν το απόλυτο σκάνδαλο.

Η μετοχή της Εθνικής τράπεζας έκλεισε σήμερα σε τιμή 0,081 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι η χρηματιστηριακή αξία της σημερινής Εθνικής τράπεζας υπολογίζεται σε μόλις 286,18 εκατ ευρώ.

Αυτή η τράπεζα λοιπόν από την Δευτέρα έως και την Τετάρτη θα απευθυνθεί σε ‘Ελληνες επενδυτές και θα αναζητήσει άλλα 300 εκατ ευρώ, πουλώντας τη νέα μετοχή με 0,30 ευρώ το τεμάχιο.

Η νέα μετοχή μετά το reverse split και με βάση το σημερινό κλείσιμο θα πρέπει να τιμάται 1,215 ευρώ.

Λογικά λοιπόν οι αγοραστές της μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα έπρεπε να αποκομίζουν κέρδος 0,915 ευρώ ανά μετοχή ή 305%.

Αλλά οι νέες μετοχές  μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου προβλέπεται να δοθούν μετά τις 14 Δεκεμβρίου 2015 , ενώ οι παλιές μετά το reverse split  δεν θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο πριν τις 3 Δεκεμβρίου 2015.

Ανάμεσα στις δύο ημερομηνίες μεσολαβούν 8 ημέρες, οπότε αν η μετοχή πέφτει καθημερινά κατά 30%, όταν οι νέοι μέτοχοι επιχειρήσουν να πουλήσουν μπορούν να προλάβουν την τιμή στο 0,7 ευρώ, επιτυγχάνοντας απόδοση 133% ή 399 εκατ ευρώ.

Βεβαίως οι παλιοί μέτοχοι στον ίδιο χρόνο θα έχουν υποστεί  περαιτέρω απώλειες 42,4% ή 121,5 εκατ ευρώ.

Το αποτέλεσμα αυτής της “πρωτότυπης” διαδικασίας θα είναι η παραγωγή συνολικών λογιστικών κερδών 277 εκατ ευρώ, δηλαδή περίπου ο διπλασιασμός της σημερινής κεφαλαιοποίησης της τράπεζας.

Θα μπορούσε βέβαια η μετοχή της ΕΤΕ να μην πέφτει καθόλου αυτές τις 8 ημέρες και η κεφαλαιοποίηση να διαμορφωθεί πολύ υψηλότερα.
Αλλά θα μπορέσουν οι επενδυτές μακροχρόνια να κερδίσουν από αυτή την διαδικασία?

H απάντηση θα δοθεί στο μέλλον και κανένας δεν μπορεί να προδικάσει το τελικό αποτέλεσμα με απόλυτη σιγουριά.

Θα ήθελα όμως να επισημάνω μία ανισορροπία, που προκύπτει από το κλείσιμο των warrants της ΕΤΕ σήμερα (0,01 ευρώ).

Αν υποθέσουμε ότι η τιμή διαμορφώθηκε ορθολογιστικά και δεν υπήρξε άκρατη κερδοσκοπία στη διαπραγμάτευση τους, τότε η τιμή της ΕΤΕ μέχρι τον Ιούνιο του 2018 τουλάχιστον αναμένεται να κατέβει έως και 0,036 ευρώ.

Δηλαδή με απλά λόγια όλο αυτό το τερατούργημα έγινε για να αποκτήσουν κάποιοι ξένοι επενδυτές μόλις 20% για περίπου ένα χρόνο.
Για να σταθεροποιήσει η διαδικασία αυτή την τιμή σε επίπεδα άνω των 1,215 ευρώ ανά μετοχή, θα πρέπει το warrants της ΕΤΕ να διαμορφωθεί σε τιμή ανώτερη των 0,37 ευρώ ανά warrant.

Aλλά ,αν αυτός είναι ο σκοπός, ο επενδυτής που θα το επιχειρούσε θα έπρεπε να αποβλέπει σε κέρδη 3600% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Θα του κάνει την χάρη η αγορά ή μήπως πρέπει να παρέμβει κάποιος εισαγγελέας και να σταματήσει αυτή την παρωδία, όσο είναι καιρός?
Φαντάζομαι ότι μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου 2015 το αδίκημα της απιστίας είναι και διαρκές και αυτόφωρο...

Το  ίδιο ισχύει βέβαια και για την ηθική αυτουργία για την κακουργηματικής φύσης απιστία, που επιχειρείται με πολύπλοκες μεθόδους και έχει πολύ μεγάλο οικονομικό  αντικείμενο.

Αυτή η απιστία τιμωρείται  στην Ελλάδα με κάθειρξη έως και 10 χρόνια...

Αλλά σε κάποιες άλλες χώρες το αδίκημα λέγεται embezzlement και μπορεί να οδηγήσει και σε διεθνή εντάλματα σύλληψης τους υπεύθυνους και να έχει και φορολογικές προεκτάσεις...

JOHN OFEON