Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2015

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ EΝΔΕXOMENH ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΙΣΣΙ ΑΠΟ ΔΡΑΣΗ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΩΝ


Iσραηλινοί αξιωματούχοι φέρεται να εκφράζουν αυξημένη  ανησυχία για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ισχύοντος καθεστώτος της Αιγύπτου υπό το πρίσμα των κερδών που πραγματοποιούν  οι ισλαμιστές στην εξέγερση τους.

Το Bloomberg News επικαλέσθηκε την Πέμπτη  τον  πρώην ρεπουμπλικάνο βουλευτή , που υποστηρίζει ότι παράγοντες της ισραηλινής κυβέρνησης  αρχίζουν να αναρωτιούνται,  εάν ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι μπορεί να ξεπεράσει με επιτυχία τις απειλές για την εξουσία του από τους σαλαφιστές ενόπλους, που εμπνέονται από το  ισλαμικό κράτος.

Η τουριστική βιομηχανία της Αιγύπτου , που αποτελεί μια βασική πηγή εσόδων για τον άραβα γίγαντα με τα ανεπαρκή χρηματικά διαθέσιμα  ,  αναμένεται να δεχθεί  ένα μεγαλύτερο χτύπημα, σαν αποτέλεσμα της συντριβής το Σάββατο  μια ρωσικής αεροπορικής πτήσης στη χερσόνησο του Σινά.

Όλοι οι 224 επιβάτες του αεροσκάφους σκοτώθηκαν από ένα περιστατικό, που μπορεί σύμφωνα με δυτικές πηγές πληροφοριών να οφείλεται σε  μια  βόμβα τρομοκρατών.

“Συναντήσαμε πολλούς ανθρώπους στο Ισραήλ και αλλού, οι οποίοι δεν πιστεύουν  ότι πρόκειται να επιβιώσει της θητείας του," δήλωσε στο Bloomberg ο Vin Weber,  πρώην μέλος του Κογκρέσου με τους ρεπουμπικάνους.


ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Υπενθυμίζω ότι σε άρθρο μου στις 14 Σεπτεμβρίου είχα αναφερθεί στον “κίνδυνο” πτώσης του Σίσσι, με αφορμή την τότε αιφνιδιαστική παραίτηση της Αιγυπτιακής κυβέρνησης.

H είδηση φαίνεται αθώα, αν δεν την ψάξει κανείς.

Γιατί οι απόψεις  ενός “πρώην” ρεπουμπλικανού βουλευτή γίνονται είδηση στο Bloomberg?

Οι ΗΠΑ κυβερνώνται σήμερα από Δημοκρατικούς και λογικά οι απόψεις του δεν ανταποκρίνονται σε επίσημη αμερικανική ανησυχία ή πρόβλεψη.

Αν ανατρέξουμε στο βιογραφικό του Vin Weber, θα βρούμε την απάντηση στο τέλος του:

O Vin Weber μπορεί σήμερα να είναι ιδιώτης λομπίστας, αλλά αποτελεί μέλος του συμβουλευτικού σώματος του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.


Μετά την απομάκρυνση την 1.11.2015 του Υπουργού οικονομίας στο Ισραήλ ‘Αριε Ντερί είχε διαφανεί η προοπτική της σύντομης εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου των κοιτασμάτων της Χάιφας από την κοινοπραξία της Αμερικανικής εταιρείας Noble Εnergy  και της ισραηλινής Delek Group.


Η εκμετάλλευση αυτή προβλέπει την προώθηση ισραηλινού φυσικού αερίου  στην Αίγυπτο μέσω του υφιστάμενου  αιγυπτιακού αγωγού αερίου EMG και στη συνέχεια υγροποίηση του αερίου σε υφιστάμενα εργοστάσια  στη Damietta και στο Idku της Αιγύπτου και την επανεξαγωγή του μέσω της εταιρείας BP.
Οι συμφωνίες  με διάρκεια 15 ετών και οικονομικό αντίτιμο περίπου 18 δις δολάρια (1,2 δις το έτος) έχουν ήδη υπογραφεί στο παρελθόν, αλλά για την υλοποίηση τους απαιτούνται δύο πράγματα:

H παραμονή του στρατηγού Sissi στην ηγεσία της Αιγύπτου, που θα ενεργοποιήσει και πάλι  τη συμφωνία με τους ισραηλινούς  για την χρήση του αγωγού  και η παύση των δολιοφθορών στον αγωγό ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, που είχε σαν αποτέλεσμα  την διακοπή της χρήσης του το 2012, μετά από 14 μήνες δολιοφθορών.


Το κερασάκι στη τούρτα: Tις δολιοφθορές πραγματοποιούσε η ίδια ισλαμική οργάνωση, που κατέρριψε τη ρωσική πτήση 7Κ9268  με βόμβα.

‘Οπως σας είχα αποκαλύψει με ανάλυση μου σε άρθρο , η πτήση καταρρίφθηκε με βόμβα και όχι με πύραυλο.


Στην ανάλυση μου αποκάλυπτα επίσης ότι η λήψη του βίντεο έγινε από ελικόπτερο, που πετούσε πίσω από την πτήση και ότι ο εικονολήπτης γνώριζε την ώρα της πυροδότησης της βόμβας.

Φαντάζομαι ότι οι τρομοκράτες δεν διαθέτουν ελικόπτερα, ούτε το ελεύθερο να πετάνε στη περιοχή, κάτι που δεν ισχύει όμως για ισραηλινούς ή άλλους “τουρίστες” στη περιοχή.

Την ίδια περίοδο οι ισραηλινοί διέδιδαν ότι δήθεν η κατάρριψη έγινε με φορητό αντιαεροπορικό πύραυλο, που εκτοξεύθηκε  από κάποιο ύψωμα.

Πάντως είναι πολύ περίεργη η χρονική σύμπτωση να συμβαίνει αυτή η κατάρριψη τη στιγμή που οι ισραηλινοί έχουν την ανάγκη να διακόψουν τις δολιοφθορές αγωγών στο Σινά από τη  σαλαφιστική οργάνωση της Αιγύπτου Ansar Beit Al- Maqdis, που δεν την ελέγχουν όπως το IS.

‘Ηθελαν κάποιοι βοήθεια στο Σινά εναντίον των Σαλαφιστών ανταρτών και σχεδίασαν την πρόκληση εναντίον της Ρωσίας για να τους βομβαρδίσει με την αεροπορία της, όπως ακριβώς στη Συρία?

Στις 29.1.2014 η ίδια οργάνωση είχε ανατινάξει τον αγωγό, που προμήθευε τα ξενοδοχεία και την πόλη  του Sharm-el-Sheikh με φυσικό αέριο.


Αλλά τότε ούτε το Ισραήλ, ούτε η Αμερική δεν είχαν ανησυχήσει για τον τουρισμό και την οικονομία της Αιγύπτου, ούτε είχαν υπαινιχθεί ότι ο στρατηγός Sissi δεν “θα επιβιώσει” ως το τέλος της θητείας του.

Γνωρίζουν κάτι ή θα τον δούμε σύντομα να δολοφονείται ,όπως ακριβώς ο πρόεδρος Σαντάτ στις 6.10.1981?

Περιμένετε λίγο και θα δείτε σύντομα την εξέγερση στην Αίγυπτο.

Δυστυχώς πλέον είναι προβλέψιμοι, γιατί ακολουθούν συνέχεια τα ίδια σχέδια ως το γνωστό τέλος τους...

John Ofeon