Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

ΣΚΟΤΑΔΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥ


ΜΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΑΓΕΙΑ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΥΣΙΚΗ ΠΟΥ ΑΓΝΟΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΜΕ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ




Είναι το πρώτο σημαντικό μυθιστόρημα αυτού του μεγάλου συγγραφέα Επιστημονικής Φαντασίας. Έξι Βραβεία ΧΙΟΥΓΚΟ, τρία Βραβεία ΝΕΜΠΙΟΥΛΑ και πέντε ακόμη βραβεία, είναι διακρίσεις που ελάχιστοι συγγραφείς έχουν κατακτήσει.

Η πάλη του καλού και του κακού, που φαίνεται να είναι η κεντρική ιδέα του έργου του, αποκτά μια απροσδόκητη διάσταση σ' αυτό το βιβλίο, όταν η θρησκευτική πρόληψη και η δαιμονολατρεία χαρακτηρίζονται από μια επαναστατική δυναμική, ενώ η επιστήμη εμφανίζεται συνώνυμη με μια θεοκρατική ιδεολογία συντήρησης και οπισθοδρόμησης.

Τριακόσια χρόνια μετά από ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα, η ανθρωπότητα κυβερνάται από μια μυστική θρησκευτική αδελφότητα που έχει επιβάλει Θεοκρατία. Αυτή χρησιμοποιεί την επιστήμη για να εξουσιάζει. Τα επιστημονικά όμως τεχνάσματα των εξουσιαστών παρουσιάζονται σαν θεϊκές επεμβάσεις στον αναλφάβητο πληθυσμό. 
Ενάντια σε αυτή την αδελφότητα που εξουσιάζει, είναι μια μυστική ομάδα μαγισσών, που δηλώνουν οπαδοί του Σατανά και που επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την επιστήμη για την ανατροπή της τυραννικής θεοκρατίας. 
Σκληρό βιβλίο που δείχνει πως η επιστήμη σαν όπλο των λίγων μπορεί να οδηγήσει σε ένα μαύρο μέλλον. Ειδικότερα όταν οι μάζες είναι αναλφάβητες και ο κάθε επιστήμονας παρουσιάζει τις απόψεις του σε αυτές σαν θέλημα θεού...