Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΑΠΟ...ΤΑ ΖΟΜΠΙ




Δύο πρωτοποριακές κινήσεις δείχνουν ότι κάποιοι μπορούν να ακολουθήσουν τις τάσεις της εποχής και να συνδυάσουν τη γνώση με τη διασκέδαση και το καλόγουστο χιούμορ. Δύο αντίστοιχα βίντεο μας μαθαίνουν, πρώτα, πώς να φτιάξουμε το Άρωμα του Θανάτου, για να ξεγελάσουμε τα ζόμπι και έπειτα, ότι δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουμε σε ένα καταστροφικό γεγονός, αν δεν το ζήσουμε.

Ας υποθέσουμε ότι μία από τις αναρίθμητες θεωρίες επιστημονικής φαντασίας για ζόμπι γίνεται πραγματικότητα, και οι νεκροί σηκώνονται και περπατάνε ανάμεσα στους ζωντανούς. Πόσες ελπίδες επιβίωσης λέτε να έχει η ανθρωπότητα; Όχι πάρα πολλές. Εκτός, αν ακολουθήσουμε την τελευταία συμβουλή της Αμερικάνικης Χημικής Εταιρείας (ACS).

Ποια είναι αυτή; Να ψεκαστούμε με 2-3 σταγόνες από το άρωμα του... θανάτου. Ναι, καλά διαβάσατε. Η Αμερικάνικη Χημική Εταιρεία, ένας από τους μεγαλύτερους επιστημονικούς οργανισμούς στον κόσμο, έχει επινοήσει τη φόρμουλα που θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε ασφαλείς, σε περίπτωση που ζήσουμε την Αποκάλυψη.

Και έχει γυρίσει και βίντεο, το οποίο ανέβασε στο YouTube, για να μας δώσει όλες τις πληροφορίες που μπορεί να χρειαζόμαστε. Η κεντρική ιδέα, όπως αναφέρεται στο βίντεο, είναι ότι αφού “στα ζόμπι αρέσει η μυρωδιά των ανθρώπων, αν μυρίζουμε σαν ένα πτώμα σε σήψη, πιθανότατα, θα μας προσπεράσουν, σε αναζήτηση πιο φρέσκιας τροφής”. 

Eau de Death: Μια ιδιαίτερη διαφημιστική καμπάνια

Το άρωμα, το οποίο δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι μπορεί να αποκαλείται έτσι, δημιουργείται συνδυάζοντας μεθανοθειόλη με τις χημικές ενώσεις πουτρεσκίνη και καδαβερίνη, οι οποίες, μάλλον ταιριαστά, ονομάζονται και πτωμαΐνες, αφού εκπέμπονται από σάρκα που σαπίζει. “Πραγματικά δικαιώνουν την ονομασία τους”, σύμφωνα με την επιστήμονα πίσω από την ιδέα.

Πρόκειται για την Raychelle Burks (την βλέπουμε και στο βίντεο), χημικό στο Πανεπιστήμιο Doane, στη Νεμπράσκα, η οποία δήλωσε, στο ABC, ότι εμπνεύστηκε από ένα επεισόδιο της πρώτης σεζόν της γνωστής τηλεοπτικής σειράς The Walking Dead, στο οποίο οι πρωταγωνιστές πασαλείβονται με μέλη νεκρών, για να καλύψουν τη μυρωδιά τους, ώστε να γλυτώσουν από τα ζόμπι.

Και φαίνεται σίγουρη ότι έχει βρει έναν πιο... καθαρό τρόπο, για την επόμενη φορά που ο Rick Grimes και η ομάδα του θα βρεθούν στην ίδια κατάσταση. Αν την πιστέψουμε, και μπορούμε να μυρίζουμε όπως ακριβώς και ο εχθρός, όταν οι ζωντανοί νεκροί θα έρθουν για εμάς, θα έχουμε το πάνω χέρι. Πλέον, δεν φοβόμαστε κανένα!


Σε περίπτωση που υπάρχουν αμφιβολίες, να ξεκαθαρίσουμε ότι τα μέλη της Αμερικάνικης Χημικής Εταιρείας δεν τρελάθηκαν, και συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχουν, στην πραγματικότητα, ζόμπι. Το επίμαχο βίντεο είναι μέρος μίας σειράς στο YouTube, με το όνομα Reactions: Everyday Chemistry (Αντιδράσεις: Καθημερινή Χημεία). Και το “άρωμα του θανάτου” δεν έχει βγει στην αγορά.

Απλώς, τα βίντεο της σειράς είναι εμπνευσμένα από την ποπ κουλτούρα και τις τάσεις της εποχής μας, με στόχο να στρέψουν, με έξυπνο τρόπο, το ενδιαφέρον των ανθρώπων προς την επιστήμη. Αν μη τι άλλο, η Αμερικάνικη Χημική Εταιρεία, αποδεικνύει ότι μπορεί να ακολουθήσει τους ρυθμούς της νέας γενιάς και να μην παραμένει αποκομμένη από την κοινωνία.

Και τον ίδιο τρόπο σκέψης φαίνεται να ακολουθεί και ένα Πανεπιστήμιο, στις ΗΠΑ. Ο λόγος για το Michigan State, το οποίο, εδώ και 2 χρόνια προσφέρει το μάθημα “Επιβιώνοντας στην Επερχόμενη Αποκάλυψη των Ζόμπι”! Το μάθημα, στην πραγματικότητα, αφορά την ανθρώπινη συμπεριφορά σε περιπτώσεις καταστροφών μεγάλης κλίμακας, συνδυάζοντας, όμως, τη διασκέδαση με τη μάθηση.

Και επειδή για ένα τέτοιο μάθημα δεν αρκεί μία ανακοίνωση στα πανεπιστημιακά προγράμματα, σας έχουμε και το trailer (ναι, trailer), για την έναρξη των μαθημάτων, αυτό το καλοκαίρι:


Στο μάθημα μπορούν να γραφτούν και μη φοιτητές. Όποιος ενδιαφέρεται, οι εγγραφές εδώ.