Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015

΄Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ ή ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ

«ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΓΕΝΝΗΤΡΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΕΡΩΤΟΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΜΗΤΡΟΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΟΥ ΑΙΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, ΜΕ ΑΙΧΜΕΣ ΤΟΥ ΔΕ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ.

ΑΠ΄ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΟΛΟΓΟΥ MARIJA GIMBUTAS Η ΟΠΟΙΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΕ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΟΥ ΑΙΜΟΥ, ΤΟΝ ΑΙΓΑΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΡΩΪΜΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΣ ΣΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΗΣ ΣΟΥΜΕΡΙΑΣ.

ΜΕΤΑΞΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ Η GIMBUTAS ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΟΓΟ. Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΙΜΟΥ ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΠΟΛΕΜΙΚΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΝΑ ΕΞΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΕΜΦΑΝΙΣΘΗΚΑΝ, ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΝΤΑΣ Ο,ΤΙ ΕΒΡΙΣΚΑΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΜΠΑΘΕΣΤΑΤΟ ΤΕΤΡΑΠΟΔΟ ΣΑΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ. Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΪΣΤΟΡΙΚΟΥ “ΙΠΠΟΤΙΣΜΟΥ” ΑΡΧΙΖΕ ΚΙ ΕΦΕΡΝΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ. ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ, ΚΑΤΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΟΝ ΕΤΕΡΟΦΥΛΟ ΕΡΩΤΑ.

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΑΥΤΟ, ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ, ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΤΙΣΜΟ. ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΙ ΚΑΒΑΛΑΡΗΔΕΣ ΙΠΠΕΥΑΝ ΑΣΕΛΩΤΑ ΑΛΟΓΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΣΥΧΝΑ ΕΡΕΘΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΠΡΩΚΤΟ, ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΤΣΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΕ ΕΥΔΙΕΓΕΡΤΗ ΕΡΩΤΟΓΕΝΗ ΖΩΝΗ. ΑΥΤΟ, ΣΥΝ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΙ “ΙΠΠΟΤΕΣ” ΕΛΕΙΠΑΝ ΣΥΧΝΑ ΓΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ Ή ΓΙΑ ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΩΘΟΥΣΕ ΣΤΟ ΝΑ ΕΠΙΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΕ ΙΔΙΟΜΟΡΦΕΣ ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΥΡΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ.

Ο ΝΤΟΒΕΡ ΣΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ “Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ” ΕΞΗΓΕΙ ΟΤΙ Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΗΤΑΝ ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΣΤΙΣ ΕΤΕΡΟΦΙΛΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΠΕΛΑΣΓΩΝ.

Η RIANE EISLER ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ “Η ΚΥΛΙΞ ΚΑΙ ΤΟ ΞΙΦΟΣ” ΟΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ: “ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ ΑΝΤΡΩΝ-ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΤΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΑΦΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ”.

Η ΚΡΗΤΗ, ΜΟΙΑΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΕΤΕΡΙΖΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.

Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ-ΑΡΙΑΔΝΗ, ΠΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΖΕΙ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥ. Η ΑΡΙΑΔΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΩΝΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΤΗΣ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΤΟ “ΕΡΩΣ ΑΝΙΚΑΤΕ ΜΑΧΑΝ”.

Η RIANE EISLER ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ:

“Η ΔΥΝΑΜΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΦΤΕΡΗ ΛΕΠΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΩΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙ ΤΗ ΖΩΗ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΪΜΟΤΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ. ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ, ΑΛΛΑΞΑΝ ΚΙ ΑΥΤΕΣ ΤΩΡΑ ΡΙΖΙΚΑ. ΠΑΝΤΟΥ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ – ΟΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ, ΟΙ ΠΙΟ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΙ, ΟΙ ΠΙΟ ΒΑΡΒΑΡΟΙ – ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ, ΚΑΘΩΣ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΠΙΟ ΙΕΡΑΡΧΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΧΙΚΗ.

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ – ΠΟΥ ΩΣ ΟΜΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΙΟ ΜΙΚΡΟΣΩΜΕΣ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ, ΠΟΥ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΟΔΟΤΡΑ ΚΥΛΙΚΑ- ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΑΠΟ ΄ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ: ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 3000 ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ, ΣΦΡΑΓΙΖΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΙΑΣ ΕΠΟΧΗΣ. ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΠΟΥ, ΟΠΩΣ ΕΙΔΑΜΕ, ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΙΛΙΕΤΙΕΣ ΝΩΡΙΤΕΡΑ. ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΥΡΩ ΣΤΟ 4300 Ή 4200 π.Χ., Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΓΚΡΕΜΙΖΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΑΝΩΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΙΣΒΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ, ΠΡΟΒΑΛΑΝ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΞΥΜΝΟΥΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΛΕΓΙΩΝ ΜΑΣ, ΩΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ”.

ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟ ΟΤΙ Ο ΑΚΡΑΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟ 4004 π.Χ., ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ, ΟΠΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΘΕΑΣ. Η ΚΡΗΤΗ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙ ΜΑΧΗ. ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ. Η ΑΡΙΑΔΝΗ ΤΗΣ, Η ΜΕΓΑΛΗ ΘΕΑ, ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΣΤΟ ΔΑΙΔΑΛΩΔΕΣ ΚΑΙ ΑΡΑΧΝΟΕΙΔΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (INTERNET) ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ WEB (ΑΡΑΧΝΟΔΙΚΤΥ), Ο ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΚΟΜΒΟΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ. Η ΑΡΙΑΔΝΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΛΕΞΕΙ ΤΟ “ΥΦΑΝΤΟ” ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΤΩΡΑ ΠΛΕΚΕΙ ΚΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ.»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΓΚΡΙΝΟΣ - "ΑΡΙΑΔΝΗ", ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟ, Εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2001.