Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

STAR WARS - Η ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ




Η σειρά ταινιών επιστημονικής φαντασίας «STAR WARS», προβάλει τον πόλεμο των άστρων στη γη, αλλά και σε άλλους γαλαξίες.Πρόσφατα το φράγμα των 100 εκατ. δολαρίων μόνο στη Βόρεια Αμερική έσπασε η προείσπραξη των εισιτηρίων στην 7η ταινία της γνωστής επικής σειράς Star Wars. 

Η έβδομη συνέχεια της σειράς με τίτλο «Η Αφύπνιση της Αυτοκρατορίας», έχει προκαλέσει πανικό ενθουσιασμού στο κοινό, καταγράφοντας εισπράξεις ρεκόρ αρκετό διάστημα πριν την προβολή του. Μόνο το Σαββατοκύριακο της πρώτης προβολής του, οι εισπράξεις από την προπώληση των εισιτηρίων κυμαίνονται από 50 έως 60 εκατομμύρια δολάρια. 

Η νέα ταινία του Star Wars έχει ήδη 20% μεγαλύτερες εισπράξεις από το Jurassic World και διπλάσιες από την ταινία «The Avengers: Age of Ultron», δύο από τις παραγωγές που προκάλεσαν μεγάλη συζήτηση στη διάρκεια του 2015.

Από τον Λουκιανό στον Τζορτζ Λούκας

Ο Τζορτζ Λούκας (Αγγλικά: George Walton Lucas) είναι ένας υποψήφιος για Όσκαρ Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών και ιδρυτής/πρόεδρος της εταιρείας Lucasfilm. Έχει γίνει γνωστός από τη δημιουργία των πολύ επιτυχημένων ταινιών Star Wars και του Indiana Jones. Σήμερα ο Τζορτζ Λούκας είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους οικονομικά παραγωγός και σκηνοθέτης περιουσία που φτάνει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Είστε λάτρεις του Ιουλίου Βερν, του Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς ή του Τζορτζ Λούκας; Αν ναι ίσως θα σας ενδιέφερε να ξέρετε ότι, πολύ πριν από αυτούς τους θεωρούμενους «πατέρες» της λογοτεχνικής επιστημονικής φαντασίας ένας σατιρικός συγγραφέας των ελληνιστικών χρόνων, ο δικός μας Λουκιανός ο Σαμοσατεύς, είχε ήδη εντρυφήσει στο είδος γράφοντας στα ελληνικά τα πρώτα μυθιστοράματα στα οποία έστελνε τους ήρωές του στο ... διάστημα!

Ο Λουκιανός ο Σαμοσατεύς γεννήθηκε στα Σαμόσατα, στον Ανω Ευφράτη της Συρίας γύρω στο 120 μ.χ.χ. Αν και γεννημένος στην Συρία, ο ίδιος έλεγε ότι η μητρική γλώσσα του είναι «βαρβαρική» και έγραφε στα ελληνικά και συγκεκριμένα στην αττική διάλεκτο.Εκτός από δημιουργός του σατιρικού διαλόγου θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους αττικιστές συγγραφείς της Δεύτερης σοφιστικής, έχοντας αφήσει σπουδαίο και πλούσιο έργο.

Παρότι αντιπαθούσε την αστρολογία (βλ. λέξανδρος ή Ψευδόμαντις) και τις νέες μυστικιστικές τάσεις της εποχής του, ο σκεπτικισμός του κατευθύνεται κυρίως κατά της λαϊκής δεισιδαιμονίας .

Κάτι που πολλοί Ελληνες αγνοούμε ή ξεχνάμε,  είναι ότι η «Αληθή ιστορία» και ο "Ικαρομένιππος" του Λουκιανού είαι τα πρώτα στην Ιστορία έργα επιστημονικής φαντασίας τα οποία γράφηκαν απο συγγραφέα στην αρχαία Ρώμη.

Αντί να περιπλανηθούν λοιπόν στη Γη, ο Λουκιανός «εκτοξεύει» τους ήρωές του σε μακρινούς κόσμους - σε παράξενους πλανήτες και νησιά αλλά και στη Σελήνη. Στη μυθοπλασία του αττικιστή συγγραφέα η Σελήνη είναι κατοικημένη - οι γήινοι ήρωές του μάλιστα φθάνοντας εκεί εμπλέκονται σε έναν πόλεμο ανάμεσα στους στρατούς των κατοίκων της Σελήνης και των κατοίκων του Ηλιου.

Εννοείται ότι στην ΝΑΣΑ έχουν κάνει φύλλο και φτερό και τον Λουκιανό, και όλη την Αρχαία Ελληνική γραμματεία,και την μυθολογία (και όταν λέμε όλη εννοούμε όλη, και αυτήν που "καταστράφηκε" και δεν έφτασε ποτέ σε εμάς). Μυθολογία βέβαια λέγοντας εννοούμε πραγματικά ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν πριν χιλιετίες και πέρασαν στις επόμενες γενιές με την μορφή του μύθου.

Κάποτε πρέπει οι Νεοέλληνες να πάψουν να θεωρούν όλα αυτά σαν μύθους, παραμύθια και περιθωριακές ειδήσεις για "περίεργους" ή γραφικούς.

Και δυστυχώς σήμερα οι αρχαίοι διδάσκονται αυστηρά και κρύα στους νεότερους και ξεχνάμε ότι και οι Αρχαίοι είχαν και αυτοί την επιστημονική φαντασία τους.