Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2015

ΣΤΟ ΚΑΛΟ Wi-Fi


Το Li Fi είναι εδώ και είναι 100 φορές ταχύτερο

Το όνομά του προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Light Fidelity και ενώ η λειτουργία του μοιάζει με αυτή του Wi Fi η χρήση LED, το κάνει 100 φορές πιο γρήγορο.

Και το Li Fi χρησιμοποιεί δυαδικό κώδικα και το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα για τη μεταφορά δεδομένων, όμως η data δεν μεταφέρεται με ραδιοκύματα αλλά με την τεχνολογία VLC (Visible Light Communication) που αξιοποιεί το φως από LED.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το iflscience.com για να καταλάβετε πώς λειτουργεί φανταστείτε μια λάμπα που αναβοσβήνει και στέλνει μηνύματα σε δυαδικό κώδικα.

Το Li-Fi έχει ανακαλυφθεί από το 2011 από τον καθηγητή Harald Haas του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, στη Σκωτία και φέτος μια start up εταιρεία στην Εσθονία η Velmenni, δοκίμασε την νέα τεχνολογία σε γραφεία και σε βιομηχανικό περιβάλλον, στο Ταλίν της Εσθονίας, όπου οι ερευνητές αναφέρουν ότι κατάφεραν να πετύχουν μετάδοση δεδομένων με ταχύτητα 1 GB το δευτερόλεπτο, δηλαδή 100 φορές μεγαλύτερη από το Wi-Fi.

Εκτός όμως από το ατού της ταχύτητας το γεγονός πώς το Li Fi λειτουργεί με ορατό φως σε συχνότητες μεταξύ 400 και 800 TeraHertz (ένα πολύ ευρύ φάσμα), σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να δώσει μια λύση και στην υπερφόρτωση των δικτύων που σταδιακά γιγαντώνεται σήμερα.

Το μόνο του μειονέκτημα είναι πως δεν μπορεί να περάσει από τοίχους, ένα εμπόδιο που οι επιστήμονές εξετάζουν πώς να το υπερβούν.

Ο ίδιος ο καθηγητής Harald Haas σε ομιλία του στο TED είπε πώς πολύ εύκολα μπορούν όλοι οι οικιακοί λαμπτήρες LED να μετατραπούν σε LI – FI spots.

Πάντως ανεξάρτητα από το αν θα προχωρήσει η ευρεία χρήση του Li – Fi, ήδη η τεχνολογία VLC, έχει βρει εφαρμογές. Το iflscience αναφέρει χαρακτηριστικά την χρήση VLC σε νέα παιχνίδια της Disney όπως το «μαγικό ραβδί» που «ανάβει» το φόρεμα μιας κούκλας.
ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ ΚΑΤ΄ΕΠΙΛΟΓΗ