Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016

ΥΑΛΙΝΟΣ ΔΙΣΚΟΣ 5D ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΙ 360ΤΒ ΓΙΑ 13,8 ΔΙΣ ΕΤΗ
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Southampton δημιούργησαν ένα γυάλινο δίσκο πέντε διαστάσεων που δεν έχει μόνο τεράστιες δυνατότητες αποθήκευσης, αλλά μπορεί και να κρατήσει όλα τα περιεχόμενα του ασφαλή για τουλάχιστον 13.800 εκατομμύρια χρόνια. Η νέα τεχνολογία, ονομάζεται «Superman memory crystal» χρησιμοποιεί λέιζερ και νανοδομές για να καταγράψει τεράστιες ποσότητες δεδομένων σε μικροσκοπικούς γυάλινους δίσκους. 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένας τέτοιος δίσκος μπορεί να αντέξει στις πιο ακραίες συνθήκες. Για παράδειγμα, μπορεί να επιβιώσει σε θερμοκρασίες μέχρι 1000 βαθμών Κελσίου. Ουσιαστικά, η όλη καινοτομία είναι στον τρόπο που εγγράφεται το περιεχόμενο στο δίσκο. Οι παραδοσιακοί δίσκοι, τα CD ή τα DVD, αποθηκεύουν δεδομένα γράφοντας τις πληροφορίες σε μια επιφάνεια γυαλιού. Αυτό που κατάφεραν λοιπόν οι ερευνητές είναι να εγγράψουν τα δεδομένα όχι πάνω στην γυάλινη επιφάνεια αλλά μέσα στο γυαλί. Έτσι με τη χρήση των νανοδομών του γυαλιού, ένας πολύ μικρός δίσκος πέντε διαστάσεων μπορεί να αποθηκεύσει, τουλάχιστον 360TB (terabytes) δεδομένων για 13.8 δισεκατομμύρια χρόνια. 

Η έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε σε συνέδριο στο Σαν Φρανσίσκο αυτή την εβδομάδα. Οι ερευνητές πειραματίζονται με την τεχνολογία, που ονομάζεται 5-διαστάσεων αποθήκευσης δεδομένων, από το 2013, όταν χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η τεχνική για να καταγράψει 300KB ενός κειμένου. Τώρα, η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά και οι επιστήμονες είναι σε θέση να αποθηκεύσουν έως και 360TB δεδομένων σε δίσκους. 

Η «5D» τεχνολογία χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό λέιζερ και μικροσκοπικών νανοδομών για να καταγράφει τα στοιχεία, τα οποία μπορούν να προβληθούν με ένα οπτικό μικροσκόπιο και ένα πολωτή. Αν και πολλά υποσχόμενη, η τεχνολογία, η οποία παρουσιάστηκε στο Συνέδριο Οπτικών Μηχανικών στο Σαν Φρανσίσκο αυτή την εβδομάδα, είναι ακόμη σε σχετικά πρώιμο στάδιο, δεδομένου ότι απαιτείται ένα ακριβό λέιζερ για να κάνουν την πραγματική εγγραφή. Όμως οι ερευνητές λένε ότι ψάχνουν συνεργάτες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εμπορευματοποίηση της τεχνικής και έτσι θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη και έξω από ένα εργαστήριο. Σημειώνουν ότι τα 5D αποθήκευσης δεδομένων θα μπορούσαν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο πώς μερικά από τα πιο σημαντικά έγγραφα της ιστορίας θα διατηρούνται. «Αυτή η τεχνολογία μπορεί να εξασφαλίσει την τελευταία απόδειξη του πολιτισμού μας. Ό, τι έχουμε μάθει δεν θα ξεχαστεί», είπε ο καθηγητής Peter Kazansky σε μια δήλωση.