Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ Η ΑΓΚΥΡΑ



Του Λ. Λιγουριώτη

Με ...θαλάσσια ...''διαδήλωση'' κατά της Ελλάδας ανοιχτά της Χίου ότι δήθεν έκανε ...κατάληψη 16 νησιών στο Αιγαίο, αλλά και ανάδειξη του θέματος στην τουρκική Βουλή, επιδιώκει η Άγκυρα να κρατά ανοιχτό το σενάριό της που το συντηρεί και με προκλητικές δηλώσεις των συναρμόδιων Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας!

Έτσι με τον ''αέρα''  που πήραν οι Τούρκοι από την επικείμενη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αρχιπέλαγος και στα τουρκο-συριακά σύνορα, καθώς και τον ''τσαμπουκά'' που πούλησε με την ΝΟΤΑΜ στην Κίναρο αλλά και την παρενόχληση  μισθωμένου από την Ελλάδα και Κύπρο  ιταλικού πλοίου προς πόντιση καλωδίων στην Κάρπαθο, έρχεται και σειρά άλλων προκλήσεων με τις οποίες αμφισβητείται η ελληνικότητα από ...16 έως ...130 ελληνικών νησιών!

Πρόκειται για νέο βήμα με εμπλοκή και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Τουρκίας (κόμμα CHP), ο βουλευτής της οποίας  κ. Niyazi Nefi Kara κατέθεσε  επερώτηση, στην Τουρκική Βουλή, ισχυριζόμενος ότι υπάρχει ''ελληνική κατάληψη 16 νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο''! Δίνει δηλαδή πάσα για να πει τα ίδια- με άλλα λόγια- και η τουρκική κυβέρνηση, όπως το έχει κάνει στο παρελθόν!

Την ίδια στιγμή  μια δεκάδα βαλτών εκ των άνω, νοίκιασαν σκάφος από το Τσεσμέ και προέβησαν ανοιχτά της Χίου σε διαμαρτυρία εναντίον “των προσπαθειών της Ελλάδας να επεκταθεί στην τουρκική επικράτεια”, επαναλαμβάνοντας τους ανεδαφικούς και αβάσιμους ισχυρισμούς περί κατοχής από τη Ελλάδα τουρκικών νησιών στο Αιγαίο από το 2004!

“Διαμαρτυρήθηκαν εναντίον της Ελλάδας στην θάλασσα του Αιγαίου” τιτλοφορεί σήμερα Κυριακή την σχετική είδηση η ιστοσελίδα της Milliyet, σύμφωνα με την οποία οι Πρόεδροι και τα μέλη των Συνδικάτων εργαζομένων στην δημόσια Εκπαίδευση και Υγεία, “EKSEN EĞİTİM-SEN” και “EKSEN-SAĞLIK-BİR-SEN”, έκαναν την διαμαρτυρία και φώναξαν το σύνθημα “τα νησιά είναι τουρκικά και θα παραμείνουν τουρκικά”.

Ο Πρόεδρος του Συνδικάτου “EKSEN EĞİTİM-SEN”, κ. Ismail Yildiz, διάβασε την ανακοίνωση τύπου, παρόμοια με αυτή που είχε αναγνωσθεί και πριν μερικές ήμερες από το ίδιο Συνδικάτο μπροστά στο κτίριο της Ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα!

Και ο Τούρκος Υπ. Άμυνας συντηρεί την πρόκληση!

Πρόκειται για καλά στημένο παιγνίδι μεταξύ κομμάτων της αντιπολίτευσης και της ίδιας της τουρκικής κυβέρνησης που με εναλλασσόμενους ρόλους συντηρούν ένα ανύπαρκτο θέμα! Το ίδιο κόλπο έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, με την μια πλευρά να κόβει και την άλλη να ράβει!

Και αυτό καθώς ο ίδιος Τούρκος Υπουργός Άμυνας κ. Ismet Yilmaz είχε ισχυρισθεί τον περασμένο Μάρτιο στο Κοινοβούλιο ότι τα εν λόγω νησιά βρίσκονται de facto υπό ελληνικό έλεγχο, και στο πλαίσιο του στημένου παιχνιδιού απέρριψε τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί των εδαφικών της ...δικαιωμάτων.

«Τα εν λόγω νησιά δεν περιλαμβάνονται σε εκείνα που είχαν παραχωρηθεί την Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λαζάνης ή τις Συνθήκες του Παρισίου (..) Ακόμη και τώρα η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται τα νησιά προσωρινά και σε de facto βάση. Τα νησιά αυτά συνιστούν μέρος της τουρκικής επικράτειας» απάντησε τότε ο κ. Yilmaz, προσθέτοντας ότι το ζήτημα ...συζητείται δήθεν με την Ελλάδα, έγραψε χθες η Today's Zaman.Πιο παλιά, σε αντίστοιχο σκηνικό, ήταν το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αυτό που είχε πει ότι το θέμα ...συζητείται μεταξύ των δυο χωρών.

Ποια είναι τα 16 νησιά που...ονειρεύονται!

Η κατάθεση επερώτησης στην Βουλή από την τουρκική Αξιωματική Αντιπολίτευση - λίγες ημέρες μετά από ίδιες δηλώσεις και ενός βουλευτή ακροδεξιού κόμματος - δείχνει ότι υπάρχει κλιμάκωση των Τούρκων με ενιαίο συντονισμό! Με βασικό ρόλο να έχει η κυβέρνηση όπως δείχνει το ρεπορτάζ της  Today's Zaman.

Αναλυτικότερα, ο βουλευτής Αττάλειας του CHP, κ. Niyazi Nefi Kara, απηύθυνε επερώτηση προς τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα, από το 2004, κατέλαβε 16 νησιών στο Αιγαίο. Αναφέρει δε συγκεκριμένα ότι πρόκειται για ...κατάληψη «των Οινουσών, των βραχονησίδων Καλόγεροι, των Θύμαινων, των Φούρνων, των Αρκιών, του Αγαθονησίου, του Φαρμακονησίου, που βρίσκονται στα τουρκικά χωρικά ύδατα, των νησιών Καλόλιμνος, Ψέριμος, Λέβιθα και Σύρνα και άλλων 5 νησιών που βρίσκονται γύρω από την Κρήτη»!.  

Θέτει θέμα και για ...130 νησιά!

Στη συνέχεια, επικαλούμενος ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο NTV με τον τίτλο «Φάκελος Ίμια» στις 29 Ιανουαρίου 2016, επεσήμανε τη δήλωση, που έγινε στο τέλος της προβολής ότι το ιδιοκτησιακό των Ιμιων είναι - κατά την Τουρκία- ασαφές : «Στο Αιγαίο υπάρχουν περισσότερα από 130 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων δεν έχει ξεκαθαρισθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ακόμη δεν είναι σαφές σε ποιον ανήκουν τα Ίμια».

Για να φτιάξει κλίμα εγκαλεί (προφανώς σκόπιμα) την κυβέρνηση υπενθυμίζοντας την ανακοίνωση που είχε γίνει από το Τουρκικό ΥΠΕΞ πριν μια 20ετια (στις 29 Ιανουαρίου 1995) ότι «Οι βραχονησίδες των Ιμίων είναι αναπόσπαστο μέρος των τουρκικών εδαφών» και τη τότε σχετική ρηματική διακοίνωση προς την Ελλάδα. Τι έγινε, το πρόσφατο ντοκιμαντέρ στο NTV καταδεικνύει μια αλλαγή πολιτικής, ρωτάει .

Τους παραβιάσαμε, λέει

Ο βουλευτής του CHP μπλέκει και δήθεν παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου, στην περιοχή του Bodrum την 28η Ιανουαρίου 2016, για μια ώρα από ελληνικά ελικόπτερα τύπου Cougar ( σ.σ Σούπερ Πούμα) , αναφέρεται σε φωτογραφίες με ελληνική σημαία στη νήσο Καλόλιμνο και ζητά να λάβει απάντηση  για την καταγγελία του Ελληνικού ΓΕΕΘΑ σχετικά με την υπέρπτηση τουρκικών F – 16 πάνω από την Καλόλιμνο.