Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ




Τη μεγαλύτερη διαδήλωση της τελευταίας γενιάς ενάντια στα πυρηνικά όπλα χαρακτηρίζουν τα βρετανικά μέσα την κινητοποίηση που έγινε το Σάββατο στο Λονδίνο.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον της ανανέωσης του βρετανικού πυρηνικού οπλικού προγράμματος Trident. Σύμφωνα με μία από τις ΜΚΟ που οργάνωσαν την κινητοποίηση, 60.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ, το σημείο συνάντησης πριν από την έναρξη της πορείας στο κέντρο του Λονδίνου.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ στα οποία μπορούσε κανείς να διαβάσει συνθήματα όπως «βιβλία, όχι βόμβες», ή «καταργήστε τα πυρηνικά, σώστε τα λεωφορεία».

Η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν κατήγγειλαν, από βήματος, το «ανήθικο» πρόγραμμα αυτό. Η Κάρολιν Λούκας, πρώην ηγέτιδα του κόμματος των Πρασίνων, έκανε λόγο για ένα «απομεινάρι του ψυχρού πολέμου».

Μέσα στο 2016 αναμένεται η απόφαση της κυβέρνησης της Βρετανίας για την αντικατάσταση των τεσσάρων πυρηνικών υποβρυχίων Trident της Βρετανίας, με κόστος τουλάχιστον 39 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον είναι υπέρ της ανανέωσης, υπογραμμίζοντας ότι η κίνηση αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Βρετανίας. Στόχος της να αντικαταστήσει τα τέσσερα Trident με ισάριθμα υποβρύχια Successor, τα οποία προβλέπεται να παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

«Ο αφοπλισμός αυτή τη στιγμή θα σήμαινε ότι θα παίζαμε με την εθνική μας ασφάλεια ένα παιγνίδι που θα ήταν ανεύθυνο και θα ωφελούσε τους εχθρούς μας», δήλωσε ο Φίλιπ Νταν, υφυπουργός Αμυνας, πριν από τη διαδήλωση.