Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ



του Αντρέι Ρέτζικωφ

Μυστικά οι ΗΠΑ άρχισαν να κατασκευάζουν αεροπορική βάση στη βόρειο Συρία. Πρόκειται για τη δεύτερη βάση που δημιουργείται και ελέγχεται από τους αμερικανούς στην περιοχή των Κούρδων. Έγινε επίσης γνωστή η σύσταση μυστικού κέντρου παρακολούθησης της αμερικανικής και της τουρκικής κατασκοπίας στα σύνορα με τη Συρία.
Οι ΗΠΑ έχουν αρκετούς λόγους για να ενισχύσουν την παρουσία τους στη Συρία, ο σπουδαιότερος από τους οποίους είναι η χαλιναγώγηση της Άγκυρας. Οι Αμερικανοί πρακτικά ολοκλήρωσαν την κατασκευή της αεροπορικής βάσης στο Rmeylan (στη συριακή επαρχία Ελ-Χασακά) και άρχισαν την κατασκευή δεύτερης αεροπορικής βάσης νοτιο-ανατολικά από το Κομπάνι, δίπλα από τα τουρκικά σύνορα. Για την κατασκευή του εργάζονται δεκάδες Αμερικανοί ειδικοί και τεχνικοί. Η βάση θα χρησιμοποιηθεί τόσο για στρατιωτικούς όσο και για ειρηνικούς σκοπούς. Η πληροφορία προέρχεται από το RIA NOVOSTI με παραπομπή στο κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων BasNews.
Οι ΗΠΑ σταθεροποιούν τις θέσεις τους για το κουρδικό ζήτημα
Οι εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν την ανάπτυξη των ειδικών τους δυνάμεων στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι ίδιοι οι Κούρδοι δεν έκρυψαν ότι το αεροδρόμιο του Rmeylan χρησιμοποιείται από αμερικανικά ελικόπτερα για μεταφορές και παραδόσεις υλικού. Ωστόσο ο επίσημος εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΕΔ των ΗΠΑ (CENTCOM) συνταγματάρχης Πάτρικ Ράιντερ αρνήθηκε την πληροφορία ότι είναι οι Αμερικανοί που ελέγχουν το αεροδρόμιο. Ωστόσο, τη διάθεση των ΗΠΑ να ισχυροποιήσουν τις θέσεις τους στη Συρία μπορούμε να τη διαπιστώσουμε και σε άλλες δράσεις.
Η Stratfor, την οποία ονομάζουν και «σκιά της CIA», εξέφρασε την άποψη, ότι «οι δορυφορικές φωτογραφίες ενισχύουν τους ισχυρισμούς για τη δραστηριότητα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στη Συρία». Η Stratfor συμπεραίνει ότι στο αεροδρόμιο ουσιαστικά διπλασιάστηκε το μήκος του αεροδιαδρόμου από 700 μέτρα σε 1.315 μέτρα. Επίσης, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έγινε γνωστή η απόφαση της Ουάσιγκτον να στείλει βομβαρδιστικά Β-52, που θα αντικαταστήσουν τα Β-1, στον πόλεμο με το «Ισλαμικό Κράτος». Τα αεροσκάφη αυτά θα αρχίσουν τους βομβαρδισμούς τον Απρίλιο. Ο αριθμός τους όπως και του προσωπικού που θα αναπτυχθεί δεν διευκρινίστηκαν.
Ο Διευθυντής του ερευνητικού κέντρου «Εγγύς Ανατολή-Καύκασος» Στανισλάβ Ταράσωφ διαπιστώνει ότι, «τέτοιες δράσεις εντάσσονται στο σχέδιο των ΗΠΑ για τη σταθερή υποστήριξη του κουρδικού κινήματος. Το ζήτημα αυτό συνιστά αναπόφευκτα αντικείμενο συζήτησης με τη Ρωσία, η οποία επίσης υποστηρίζει τους Κούρδους. Παρόμοιες δράσεις μπορούν να οδηγήσουν στην αλλαγή της διαδικασίας των συνομιλιών για την ειρήνευση στη Συρία. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι δεν αποκλείεται να καταλήξουμε σε μια νέα Συνθήκη των Βερσαλλιών, η οποία είχε βάλει τέλος στον α΄ παγκόσμιο πόλεμο αλλά καθόρισε και τα νέα σύνορα στην Μέση Ανατολή».
Ο κουρδικός παράγοντας παραμένει σημαντικό στοιχείο έντασης στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις. Τουλάχιστον, αυτό το συμπέρασμα εξάγεται από τις δημόσιες δηλώσεις των δύο πλευρών. Η τουρκική ηγεσία, επανειλημμένως, εξέφρασε την αντίθεσή της στη συνεργασία των Αμερικανών με τους Κούρδους. Στα μέσα Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν υποστήριξε ότι η αμερικανική πολιτική σε σχέση με τους Κούρδους οδήγησε σε «ποτάμια αίματος». Η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές οργανώσεις το «Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης» (που συνδέεται με το ΡΚΚ) και τις «Δυνάμεις της Λαϊκής Αυτοάμυνας», την στρατιωτική του πτέρυγα. Ωστόσο, αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η στάση της Τουρκίας σε σχέση με τους Κούρδους συνιστά ένα από τα βασικά εμπόδια στην πολιτική διευθέτηση του συριακού προβλήματος.
Σύμφωνα με τον Ταράσωφ, στην περιοχή παίζεται ένα μεγάλο παιχνίδι, και οι Αμερικανοί το σκέφτηκαν πολύ μέχρι να προχωρήσουν στη δημιουργία δύο τέτοιων αεροπορικών βάσεων στις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές. «Οι Αμερικανοί υποστήριζαν τους Κούρδους στα κρυφά. Και τώρα, όπως λένε, έβγαλαν τα χαρτιά τους στο τραπέζι. Απέναντι σε αυτήν την κίνηση μπορείς να έχει διαφορετική προσέγγιση, αλλά σε κάθε περίπτωση οφείλεις να τη λάβεις υπ’ όψιν σου… Η Γεωπολιτική έχει τους δικούς της κανόνες».
«Δεν θέλουν να τους κτυπήσουν πισώπλατα οι Τούρκοι»
Σύμφωνα με την «The Washington Post» η CIA και η ΜΙΤ δημιούργησαν ένα μυστικό συντονιστικό κέντρο στα σύνορα με τη Συρία. Το Κέντρο το ονόμασαν «Daesh Logistics» και πρόκειται να παρακολουθεί τις κινήσεις των τρομοκρατικών ομάδων και τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις. «Αν το τηλέφωνο θα πλησιάζει στην συνοριακή πόλη αυτό κατά 95% σημαίνει ότι ο κάτοχός του ετοιμάζεται να ενταχθεί στο «Ισλαμικό Κράτος», σύμφωνα με υψηλόβαθμο Τούρκο αξιωματούχο.
Επίσημες πηγές τονίζουν ότι η Τουρκία από το ξεκίνημα του πολέμου στη Συρία απέλασε περίπου 3,2 χιλιάδες ξένους, που ήσαν ύποπτοι να ενταχθούν στο «Ισλαμικό Κράτος». Αλλά αυτό είναι μικρό μέρος των 35 χιλιάδων μαχητών, που μπόρεσαν να βρεθούν στη Συρία, μέσω Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων και 6 χιλιάδων στρατολογημένων από δυτικές χώρες. Η συνεργασία CIA και ΜΙΤ δεν σταματά εδώ, αλλά προβλέπει και την αποστολή drones στον εναέριο χώρο της Συρίας που απογειώνονται από την βάση του Ιντσιρλίκ. O Διευθυντής της СIA επανειλημμένως επισκέφθηκε την Άγκυρα, μέχρι και τον περασμένο Ιανουάριο, για να συζητήσει τις λεπτομέρειες των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.
Ο Στανισλάφ Ταράσωφ πιστεύει ότι ένα τέτοιο κέντρο δεν πρέπει να το ονομάζουμε μυστικό, μιας και διέρρευσε η σχετική πληροφορία στα ΜΜΕ. Θύμισε ότι οι Αμερικανοί συχνά κάλεσαν τη Τουρκία να κλείσει τα σύνορα με τη Συρία, αλλά η Άγκυρα κάθε φορά αρνιόταν, απαιτώντας επιπρόσθετη χρηματοδότηση. «Όπως φαίνεται οι Αμερικανοί άρχισαν στα σοβαρά να εξετάζουν την στρατιωτική τους παρουσία στο έδαφος της Συρίας. Δεν θέλουν λοιπόν οι Τούρκοι να τους κτυπήσουν πισώπλατα. Με τη δημιουργία ανάλογων κέντρων οι ΗΠΑ θέλουν να ελέγχουν τις ενέργειες της Τουρκίας και να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κινήσεις προληπτικού χαρακτήρα, ώστε να μην επιτρέψουν στους Τούρκους να προχωρήσουν σε τυχοδιωκτικές κινήσεις, όπως με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους».
Παράλληλα ο εμπειρογνώμονας αμφιβάλλει ότι το κέντρο αυτό δημιουργήθηκε ως ανασχετικός παράγοντας προς την Ρωσία. «Όπου διεξάγεται πόλεμος πάντοτε εμφανίζονται τέτοιες ανάγκες. Η Ρωσία, το Ιράν και το Ιράκ έχουν το δικό τους κέντρο. Και γιατί να μην έχουν οι ΗΠΑ και η Τουρκία; Η Μόσχα είχε προτείνει στην Ουάσιγκτον ανάλογη συνεργασία αλλά οι Αμερικανοί πήγαν στη Τουρκία. Στη συγκεκριμένη, όμως, περίπτωση βλέπω στην απόφασή τους την πρόθεση να ελέγξουν την Άγκυρα. Οι Τούρκοι ανοιχτά και χωρίς ενδοιασμούς εργάζονται για να τορπιλίσουν τη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας, και να τραβήξουν τις ΗΠΑ προς την πλευρά τους, ώστε να βγάλουν από τη διαδικασία την Μόσχα. Όμως τα συμφέροντά τα δικά μας με τους Αμερικανούς είναι παγκόσμια, ενώ των Τούρκων με τους Αμερικανούς μόνον τοπικά…».