Σάββατο 16 Απριλίου 2016

"ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ" ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ...




Προσωπικό άρθρο του Παναγιώτη Χαρέλα, προέδρου της Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων.

Φαίνεται πως το μεταναστευτικό και κατ' επέκταση και προσφυγικό σιγά - σιγά δεν θα είναι το πρώτο θέμα για την χώρα. Όσο παράξενο και αν ακούγεται, οδεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Απομένουν για αυτό μόνο η Ειδομένη και ο Πειραιάς. Όχι ότι το ζήτημα θα λάβει τέλος, αλλά η εκκένωση του Λιμανιού και της Ειδομένης (με κάθε τρόπο) θα συγκαλύψει τα φώτα της δημοσιότητας, αφού το πρόβλημα θα διαχυθεί σε όλη την επικράτεια με τα ανοικτά κέντρα φιλοξενίας. Έτσι, η  “είδηση”, για τους μετανάστες και τις συνθήκες διαβίωσης δεν θα είναι συγκεντρωμένη κάπου γεωγραφικά. Οι ΜΚΟ και οι εθελοντές θα προσφέρουν όσο χρειάζεται, όσο μπορούν και όσο πρέπει - σχεδόν αθόρυβα - αφού θα έχουν κατανεμηθεί σε πολλά σημεία σε όλα τα κέντρα. Φαίνεται ξεκάθαρα πως η διαμονή των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας σε όλη τη Χώρα και η απομάκρυνσή τους από Ειδομένη και Λιμάνι θα σβήσουν τα «φώτα» του προσφυγικού.

Είναι φανερό πως με αυτόν τον τρόπο, .... δεν θα υπάρχει «Ειδομένη» ! . Δεν θα υπάρχει «Πειραιάς». Παράλληλα οι επαναπροωθήσεις ή επανεισδοχές στη γείτονα με Frontex και τηλεοπτική κάλυψη, θα δημιουργήσουν την επιθυμητή για την Ευρώπη κατάσταση. Το στοίχημα θα κερδηθεί με 55.000 πρόσφυγες και μετανάστες ... παραμένοντες όμως στην Χώρα.   Ανοικτές δομές, ελεύθερη μετακίνηση στον αστικό ιστό της περιφέρειας, και με δόσεις ανθρωπισμού, η κατάσταση θα ...ομαλοποιηθεί με την "ένταξη" των μεταναστευτικών ροών, όπως στις Ευρωπαϊκές χώρες, διατείνεται η πολιτική ζωή της χώρας. Τις όποιες αντιδράσεις η Αστυνομία ... θα τις διαχειριστεί ομαλά, ενώ η Πολιτεία βρίσκεται σε επαφές με τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, στη διάθεση οικοδομικών συγκροτημάτων- «τύπου Κυλλήνης»- με τη διαπιστωμένη πεποίθηση πια ότι σχεδόν όλοι -πρόσφυγες και μετανάστες - θα παραμείνουν στην Ελλάδα. Εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Ο εγκλωβισμός τους όμως, μεταφέρει και το σημαντικότερο μήνυμα : «Δεν μπορείς να φύγεις από την Ελλάδα, άρα μην έρχεσαι». Το μήνυμα αυτό όμως δεν μπορεί να γραφεί  σε φωτεινή ένδειξη όπως στη Ειδομένη το "welcome to Idomeni- Greece". Ξέρουν όμως ότι η μετάφραση πια είναι σε παράφραση «Δεν μπορείς να φύγεις από την Ελλάδα, μην έρχεσαι». Εκεί εξάλλου αποσκοπεί και η τακτική των κλειστών συνόρων από τους Βόρειους Ευρωπαίους.

Αντίθετη αλλά και «πρωτοποριακή», ήταν η δική μας απαίτηση για ανοιχτά σύνορα προς την Ευρώπη όλο το προηγούμενο διάστημα. Αυτό είχε τεράστιες αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη που φαίνεται όμως πως εναρμονιζόμαστε στην γενικότερη Ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Αν πάλι έστω και για λίγο η Ευρώπη ανοίξει τα σύνορά της τότε είναι σίγουρο πως οι ροές και πάλι θα πολλαπλασιαστούν με ακόμη πιο δυσάρεστες συνέπειες.

Όπως και να έχει, η Χώρα μας, αν κερδίσει το στοίχημα Ειδομένης και Πειραιά σε συνδυασμό με όλα τα μέτρα εφαρμογής που έχουν προσυμφωνηθεί με την Τουρκία, έχει πολλές ελπίδες να «ξεπεράσει» το μεταναστευτικό. Όχι βέβαια να το λύσει, αλλά να το «ξεπεράσει» ή να το αποκρύψει ….. κάτω από το χαλί έστω και για λίγο.