Κυριακή, 3 Απριλίου 2016

Ο ΚΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΠΙΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ
Ο ΚΡΟΝΟΣ Ο ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΤΙΤΑΝΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΠΙΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ ΦΟΒΟΤΑΝ ΜΗΠΩΣ ΤΟΝ ΕΚΘΡΟΝΙΣΟΥΝ. 

ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ, ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Κ΄ 3, καί Κ' 8 ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΕΙ Ο ΓΙΑΧΒΕ: "ΟΥΚ ΕΣΟΝΤΑΙ ΣΟΙ ΘΕΟΙ ΕΤΕΡΟΙ ΠΛΗΝ ΕΜΟΥ"- "ΜΝΗΣΘΗΤΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΩΝ ΑΓΙΑΖΕΙΝ ΑΥΤΗΝ".


«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ΕΙΧΕ Ο ΚΡΟΝΟΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Ο ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΙΧΘΥΩΝ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.

ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΒΑΒΥΛΩΝΙΟΥΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΥΣ-ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΥΣ Ο ΚΡΟΝΟΣ ΕΘΕΩΡΕΙΤΟ ΩΣ Ο ΚΑΤ΄ΕΞΟΧΗΝ ΚΑΛΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΔΙΑ ΤΑΣ ΔΥΤΙΚΑΣ, ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΥΣ, ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΙ΄ΕΚΕΙΝΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ.

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΠΟ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ Ο ΚΡΟΝΟΣ ΕΘΕΩΡΕΙΤΟ ΩΣ Ο "ΑΣΤΗΡ ΤΩΝ".

Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΑΜΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗΝ ΚΡΟΝΟΝ ΕΙΣ ΤΟ Ε΄ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ, ΛΕΓΕΙ ΔΙ ΑΥΤΟΝ:

"ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΒΕΤΕ ΤΗΝ ΣΚΗΝΗΝ ΤΟΥ ΜΟΛΩΧ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΤΡΟΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΥΜΩΝ ΡΑΙΦΑΝ [ΚΡΟΝΟΥ], ΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΑΥΤΩΝ, ΟΥΣ ΕΠΟΙΗΣΑΤΕ ΕΑΥΤΟΙΣ." 
ΑΜΩΣ Ε΄26


ΕΞ ΑΛΛΟΥ Ο GERHARDT ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΜΙΑΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΝ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ, ΣΥΜΦΩΝΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΡΟΝΟΣ ΕΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗ ΥΠΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΡΟΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΙΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΙΝ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ. ΚΑΙ ΑΛΛΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ, ΙΟΥΔΑΪΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ (SAMUEL ZORRA κ.ά.), ΠΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟΝ ΚΡΟΝΟΝ ΩΣ ΤΟΝ ΑΣΤΕΡΑ ΦΥΛΑΚΑ ΤΩΝ (29, 13).

ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ, ΟΠΩΣ ΛΕΓΕΙ Ο ΗΕΝΝΙG (29, 13), ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΝ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, ΟΤΙ Η ΕΒΔΟΜΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΩΡΙΣΘΗ ΩΣ Η ΗΜΕΡΑ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΟΥ (ΕΞΟΔΟΣ Κ΄8,11 ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝΟΜΙΟΝ Ε΄12-15), ΕΙΝΑΙ Η ΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΔΕΟΜΕΝΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΡΟΝΟΝ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΙΣ ΤΙΝΑΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ (SATURDAY= ΚΡΟΝΟΥ ΗΜΕΡΑ).

ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο LOUIS MAC NEICE ΛΕΓΕΙ ΟΤΙ: "ΜΕΧΡΙ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΤΑΚΙΤΟΥ, Ο ΚΡΟΝΟΣ ΕΘΕΩΡΕΙΤΟ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑΪΚΟΥ ΛΑΟΥ, ΔΙΑ ΤΟΥΤΟ ΔΕ Ο ΤΑΚΙΤΟΣ (1ος-2ος ΑΙΩΝ μ.Χ.) ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟΝ ΤΟΥΤΟ, ΔΙΑ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΗΝ "ΤΗΡΗΣΗΝ" ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΥΠΟ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ, ΛΕΓΩΝ ΟΤΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΝ ΗΤΟ Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΡΟΝΟΥ (50, 60). ΕΞ ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΝ KELLER Ο ΤΑΚΙΤΟΣ ΤΑΥΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΡΟΝΟΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΩΝ ΙΟΥΔΑΙΩΝ (39, 472).

ΤΕΛΟΣ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ, Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΜΕΓΑΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ MICHAEL SCOT ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΙ ΟΤΙ: ΕΠΕΙΔΗ Ο ΚΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ, ΔΙΑ ΤΟΥΤΟ, ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΥΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΒΡΑΔΕΩΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟΝ (ΒΡΑΔΥΤΕΡΟΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΟΤΕ ΓΝΩΣΤΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ), ΟΥΤΩ ΚΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ "ΒΡΑΔΕΙΣ" ΕΙΣ ΤΟ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΣΟΥΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΝ (ΒΛ. ΚΑΙ 50, 60).

ΑΛΛΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΟΥ ΚΡΟΝΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΙΧΘΥΩΝ ΣΥΝΔΕΕΤΟ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ.

Ο ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΙΧΘΥΩΝ ΓΡΑΦΕΙ Ο DANIEL ΗΤΟ Ο "ΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ" (15, 41), ΕΝΩ Ο MARSHALL ΣΥΜΠΛΗΡΟΙ: "ΟΙ ΙΧΘΥΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΙΟΥΔΑΪΚΟΝ ΛΑΟΝ" ΚΑΙ "ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΕΚ ΠΗΓΩΝ, ΟΤΙ ΟΙ ΙΧΘΥΕΣ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΙΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΩΝ, ΩΣ ΕΙΔΙΚΩΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ" (51, 22-23).

Ο KELLER ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙ: "ΣΥΜΦΩΝΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΧΑΛΔΑΪΚΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΙΝ, ΟΙ ΙΧΘΥΕΣ ΗΣΑΝ ΤΟ "ΣΗΜΕΙΟΝ" ΤΗΣ ΔΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ (ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ) ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ, ΣΥΜΦΩΝΩΣ ΔΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΟΥΔΑΪΚΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΝ, ΟΙ ΙΧΘΥΕΣ ΗΣΑΝ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟΝ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟΝ ΤΟΥ ΜΕΣΣΙΟΥ (39, 471).»


Κ. Σ. ΧΑΣΑΠΗ – “Ο ΑΣΤΗΡ ΤΗΣ ΒΗΘΛΕΕΜ”. Εκδ. Α. ΚΑΡΑΒΙΑ, ΑΘΗΝΑΙ 1970.


ΤΟ ΚΥΡΙΩΤΕΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΡΟΝΙΑΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΤΟ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ Ο ΧΑΙΡΩΝΕΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΡΧΙΕΡΕΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ. Ο ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΤΗΝ ΚΡΟΝΙΑ ΛΑΤΡΕΙΑ ΒΑΡΒΑΡΗ, ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ. ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΟΙ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΛΑΤΡΕΥΑΝ ΤΟΝ ΚΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ.

ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΑ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΧΗΔΟΝΑ Ο ΚΡΟΝΟΣ ΔΕΧΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΡΑΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΤΗ ΣΕΛΗΝΗ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.

ΠΛΟΥΤΑΡΧOY - "ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΕΜΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩ ΚΥΚΛΩ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ", 942C.«ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΩΦΕΛΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΡΧΗΔΟΝΙΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΩΣ ΝΟΜΟΘΕΤΗ ΤΟΝ ΚΡΙΤΙΑ Ή ΤΟΝ ΔΙΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΝΕΝΟΣ ΘΕΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ Ή ΘΕΟΥ, ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΘΥΣΙΕΣ ΣΑΝ ΚΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΣΤΟΝ ΚΡΟΝΟ; ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΑ, ΟΠΩΣ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΕΜΠΕΔΟΚΛΗΣ, ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΖΑΝ ΖΩΝΤΑΝΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ: "ΣΗΚΩΝΕΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΤΟ ΤΟΥ ΥΙΟ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΗ ΜΟΡΦΗ, ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΝ ΣΦΑΖΕΙ, Ο ΑΝΟΗΤΟΣ", ΑΛΛΑ ΜΕ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΘΥΣΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ, ΕΝΩ ΟΙ ΑΤΕΚΝΟΙ ΑΓΟΡΑΖΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΦΑΖΑΝ ΣΑΝ ΑΡΝΙΑ Ή ΣΑΝ ΜΙΚΡΑ ΠΟΥΛΙΑ, ΕΝΩ Η ΜΗΤΕΡΑ ΣΤΕΚΟΤΑΝ ΠΛΑΪ ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΡΗΝΕΙ. ΑΝ ΟΜΩΣ ΣΤΕΝΑΖΕ Ή ΔΑΚΡΥΖΕ, ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΔΕΝ ΓΛΥΤΩΝΕ ΤΗΝ ΘΥΣΙΑ. ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΟΛΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΕΜΙΖΕ ΑΠΟ ΘΟΡΥΒΟΥΣ, ΚΑΘΩΣ ΑΡΧΙΖΑΝ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΑ ΤΥΜΠΑΝΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ Η ΒΟΗ ΤΩΝ ΘΡΗΝΩΝ. ΑΝ ΩΣΤΟΣΟ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΤΥΦΩΝΕΣ Ή ΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ, ΔΙΩΧΝΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ, ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΑΡΑΓΕ ΘΥΣΙΕΣ ΘΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΩΝΤΑΝ Ή ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΙΕΡΟΤΕΛΕΣΤΙΕΣ Θ΄ ΑΠΑΙΤΟΥΣΑΝ;» 


ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ - "ΠΕΡΙ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΑΣ", 171Β – D