Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΡΑΤΑ ΟΜΗΡΟΥΣ 1500 ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΟΥΣ



Περίπου 1.500 άνδρες της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και οι οικογένειές τους είναι «κλειδωμένοι» μέσα στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, μαζί με ένα αριθμό τακτικών πυρηνικών όπλων, από το Σάββατο 16 Ιουλίου, οπότε και συνετρίβη το πραξικόπημα που στόχευε στην ανατροπή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γράφει το ισραηλινό σάιτ DEBKA.

Από τις 16 Ιουλίου μέχρι και την Τετάρτη 20 Ιουλίου καμία αεροπορική επιδρομή ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος δεν έχει διεξαχθεί από τη βάση του Ιντσιρλίκ, προσθέτει το DEBKA.

Αυτή η ασυνήθιστη κατάσταση, που έγινε γνωστή στο DEBKA από στρατιωτικές πηγές του, σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός Αμερικανών στρατιωτικών είναι στην πραγματικότητα κρατούμενοι μιας ξένης κυβέρνησης.

Το DEBKA επίσης υπογραμμίζει ότι ενδιαφέρον προκαλεί ότι κανείς Αμερικανός αξιωματούχος, ούτε οι ρεπουμπλικανοί, δεν έχουν κάνει γνωστό το θέμα στην αμερικανική κοινή γνώμη.

Η περίεργη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αναφέρθηκε τηλεγραφικά σε κάποια ρωσικά Μέσα, τα οποία έγραψαν ότι «Τούρκοι ερευνητές εισήλθαν στη βάση του Ιντσιρλίκ όπου είναι αποθηκευμένα αμερικανικά πυρηνικά».

Η βάση τελεί υπό πραγματική πολιορκία από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, της έχει κοπεί η παροχή ρεύματος εδώ και πολλές ημέρες και ηλεκτροδοτείται από τις γεννήτριές της, οι οποίες σύντομα θα ξεμείνουν από καύσιμα.

Όλη αυτή η πίεση από την πλευρά του Ερντογάν εκτιμάται ότι έχει στόχο να μετατρέψει τους Αμερικανούς στρατιωτικούς που βρίσκονται στη βάση σε ομήρους του, ώστε η Ουάσιγκτον να αναγκαστεί να παραδώσει στην Τουρκία τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στη Πενσιλβάνια των ΗΠΑ και κατηγορείται από το καθεστώς Ερντογάν ως ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος.

Ο Τούρκος διοικητής της βάσης του Ιντσιρλίκ, Μπεκίρ Ερτσάν Βαν, συνελήφθη την Κυριακή 17 Ιουλίου μαζί με αρκετούς από τους αξιωματικούς του, κατηγορούμενοι ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα.
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος διοικητής του Ιντσιρλίκ κατηγορείται ότι παρείχε ελικόπτερα και αεροπλάνα στους πραξικοπηματίες, ότι είναι υπεύθυνος για τα 40 και πλέον τουρκικά ελικόπτερα που εξαφανίστηκαν και ότι ενθάρρυνε πληρώματά του να αποσκιρτήσουν στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα το καθεστώς Ερντογάν κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι υποστήριξαν το πραξικόπημα της Παρασκευής 15 Ιουλίου.