Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΞΑΝΑ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ




Τι είχε προτείνει η Ξένη Δημητρίου από τη θέση της αντιεισαγγελέως

Την αναίρεση του βουλεύματος του Εφετείου για τον Ανδρέα Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας αποφάσισε σήμερα ο Άρειος Πάγος.

Η νέα εισαγγελέας  του ανώτατου δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου μετά την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου προτείνει την παραπομπή του Ανδρέα Γεωργίου για την παραποίηση στατιστικών στοιχείων.

Πρόκειται για την  γνωστή υπόθεση των greek statistics που είχαν την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ και οδήγησε την Ελλάδα στο μονοπάτι των Μνημονίων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ξένη Δημητρίου από τη θέση της αντιεισαγγελέως είχε ζητήσει ο Ανδρέας Γεωργίου να δικαστεί ενώπιον Τριμελούς Εφετείου Αθηνών  και για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης πλέον του πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματος  της παράβασης καθήκοντος.

Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιούλιο ο Ανδρέας Γεωργίου με βούλευμα παραπέμφθηκε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου, προκειμένου να δικαστεί για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, ενώ είχε προηγηθεί η πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Αντώνη Λιόγα για πλήρη απαλλαγή του.

Με το βούλευμα υπ. Αριθμ 1149/2015 ο Ανδρέας Γεωργίου παραπέμφθηκε να δικαστεί μόνο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος που είχε να κάνει με το γεγονός ότι δεν παραιτήθηκε από την προηγούμενη υπαλληλική θέση που κατείχε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επί 21 χρόνια, ενώ ανέλαβε πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, γεγονός που αποτελούσε παράβαση του νομοθετικού πλαισίου που προβλέπει την υποχρεωτική, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση του Προέδρου στην ΕΛΣΤΑΤ.

Αντίθετα δεν είχαν παραπέμψει τον κ. Γεωργίου και δύο ακόμα στελέχη  της ΕΛΣΤΑΤ, τους Κωνσταντίνο  Μολφέτα και Αθανασία Ξενάκη, για το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης που αφορούσε την τεχνητή διόγκωση του χρέους του 2009 «με στόχο να ενταχθεί η χώρα μας σε μνημόνιο».

Mε το ίδιο βούλευμα αποβλήθηκαν από την πολιτική αγωγή, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νίκος Λογοθέτης και το πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ Ζωή Γεωργαντά από τους οποίους είχε αρχίσει η δικαστική έρευνα για την πιθανότητα να έχει υπάρξει τεχνική διόγκωση του ελλείμματος.

Σύμφωνα με τους δικαστές του συμβουλίου Εφετών, «ουδόλως προέκυψε ότι οι αξιολογήσεις αυτές στηρίχθηκαν σε αναληθή στατιστικά μεγέθη», και πως “ακόμη και αν η γνωστοποίηση του ελλείμματος στο 15,4% του ΑΕΠ προς τη Eurostat θεωρούνταν ως αναληθής και πάλι, δεν στοιχειοθετείται έγκλημα, γιατί «σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ιδρυτικού νόμου της ΕΛΣΤΑΤ, η αναγόμενη στις αρμοδιότητες της παραγωγή και δημοσίευση στατιστικών της χώρας, προβλέπεται απλώς ως κριτήριο προς λήψη, αξιολόγηση, χάραξη και διαμόρφωση πολιτικών, οι οποίες ουδόλως δύνανται να θεωρηθούν έννομες συνέπειες».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ήταν η εισαγγελέας της έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ήταν αυτός που είχε προτείνει τον Ανδρέα Γεωργίου για την θέση του πρόεδρου της ΕΛΣΤΑΤ.