Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΕΥΧΕΣ


Με τι ν΄αρχίσουμε τη νέα χρονιά; Με ευχές, φυσικά, θα έλεγε κανείς. Αλλά τι είναι οι ευχές; Αν εξετάσουμε την ετυμολογία της λέξης, ευ-χέω, βρίσκουμε ότι σημαίνει τη διάχυση θετικής ενέργειας, καλού.

Βέβαια, οι ευχές μπορεί να είναι ειλικρινείς, υποκριτικές ή απλώς τυπικές. Συνήθως, ισχύει το τελευταίο. Το θέμα είναι κατά πόσον είναι αποτελεσματικές και ποιο είναι ή θα έπρεπε να είναι το περιεχόμενό τους.

Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο, το περιεχόμενο. Τι συνήθως εύχονται οι άνθρωποι; «Χρόνια πολλά», «Καλές Γιορτές», «Υγεία και Ευτυχία», ή ακόμη «Καλή Διασκέδαση», «Καλά να περάσετε», κ.τ.λ.

Αν δεχτούμε ότι υπάρχει Κάρμα, δηλαδή, αιτιότητα, με άλλα λόγια, αποτελέσματα τα οποία αναπόφευκτα παράγονται από ενέργειες που τα έχουν κινητοποιήσει, τότε αυτά θα συμβούν ούτως ή άλλως -ή μήπως όχι; Οπότε, τι νόημα μπορεί να έχουν οποιεσδήποτε ευχές;

Ασφαλώς, το Κάρμα είναι πανίσχυρος συμπαντικός νόμος -«το Πεπρωμένον φυγείν αδύνατον», «Ανάγκα και θεοί πείθονται», κ.τ.λ.

Πρέπει να κατανοηθεί η λειτουργία του Κάρμα. Κατ΄αρχήν, υπάρχουν κοσμικές προδιαγεγραμμένες αναγκαιότητες, όπως π.χ. η εκδήλωση, οι χρονικοί κύκλοι, η πτώση στην ύλη, και άλλες στις οποίες πείθονται ακόμα και οι «θεοί», δηλαδή οι ανώτατοι Κυβερνήτες των ουράνιων σωμάτων. Αυτό το Κάρμα-Ανάγκη είναι σχετικά στατικό, καθώς αφορά τεράστιες χρονικές περιόδους.

Το ανθρώπινο κάρμα δεν μπορεί να ξεφύγει από το Κοσμικό Κάρμα. Όσον αφορά όμως το κάρμα που δημιουργείται από τα ίδια τα ανθρώπινα όντα, αυτό υπόκειται σε μια δυναμική, συνεχή διαδικασία. Τούτο σημαίνει ότι κάρμα εξαλείφεται και κάρμα γεννιέται διαρκώς και κάθε στιγμή από τις ενέργειες του ανθρώπου, από τις οποίες η πιο ισχυρή και καθοριστική είναι η σκέψη. Επομένως, μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι το κάρμα είναι δυνατόν να τροποποιηθεί και ποιοτικά και ποσοτικά. Και αυτό αφορά και το ατομικό και το συλλογικό κάρμα. Τα πάντα εξαρτώνται από τις κινήσεις και τη δραστηριότητα της συνειδητότητας, της οποίας βασικός μοχλός είναι η σκέψη.

Τότε, λοιπόν, μπορεί να μεταλλαγεί το δημιουργημένο κάρμα χωρίς συνειδητή προσπάθεια; Προφανώς, μπορεί να συμβεί ακόμα κι αυτό. Κι εδώ έχουν τη θέση τους οι ευχές, οι οποίες δημιουργούν ρεύματα θετικής, ή ευνοϊκής, ενέργειας, τα οποία είναι δυνατόν να επηρεάσουν το κάρμα ατόμων και ομάδων, χωρίς τα τελευταία να έχουν επίγνωση του γεγονότος. Εξάλλου, συμβαίνει ένα μεγάλο, πολύ εξελιγμένο Ον να αναλαμβάνει μέρος του πανανθρώπινου καρμικού φορτίου, προκειμένου να αποτρέψει ή να καθυστερήσει μια επικείμενη καταστροφή. Ένα τέτοιο Ον μπορεί επίσης να σηκώσει μέρος του καρμικού φορτίου ενός προσώπου, του οποίου έχει αναλάβει την πνευματική καθοδήγηση.

Οι ευχές λοιπόν, όντας και έκφραση επιθυμίας για το Καλό, δεν είναι απλώς εθιμοτυπική μηχανική συνήθεια, αλλά μπορούν να έχουν βελτιωτικό ή, ακόμη και σωτήριο αποτέλεσμα, ανάλογα με την ισχύ τους. Αυτό, φυσικά, υπό τον όρο ότι είναι ειλικρινείς. Ειλικρινείς είναι οι ευχές, οι οποίες πηγάζουν από την καρδιά -και μόνον αυτές. Γιατί οι ευχές είναι σκέψη-βούληση-εκπομπή της καρδιάς. Υπό την έννοια αυτή αποτελούν εφαρμογή των εντολών της Διδασκαλίας, όπως αυτές εκφράζονται παρακάτω:

«Βάλε τη σκέψη πάνω στη καρδιά...»
«Κάνετε τουλάχιστον μια καλή (=ανιδιοτελή) σκέψη την ημέρα...»

«Οι καλές σκέψεις θα είναι ο καλύτερος εξαγνιστής του περιβάλλοντός μας. Η πραγματοποίηση αποστολής καλού είναι ακόμη πιο ισχυρή από τα εξαγνιστικά θυμιάματα... Κάθε τέτοια αποστολή είναι σαν μια καθαρτήρια αστραπή.»

Και ας μην ξεχνάμε ότι η σκέψη είναι πανίσχυρος μαγνήτης. Προσελκύει ή απωθεί. Σ΄αυτό έγκειται η δύναμή της, αφού ο μαγνητισμός είναι η μεγαλύτερη συμπαντική ενέργεια.

Οι ευχές λοιπόν είναι καλές σκέψεις, ανιδιοτελείς σκέψεις, αγνές σκέψεις. Εφόσων, βέβαια, είναι τέτοιο το περιεχόμενό τους. Γιατί, όπως ξέρουμε, η αντίστοιχη αρχαία λέξη αρά, η οποία όμως σημαίνει, ανάλογα με το περιεχόμενό της, και ευχή και κατάρα. Σε σχέση επίσης με το θέμα που συζητάμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις προειδοποιήσεις της Διδασκαλίας ότι τόσο οι καλές όσο και οι κακές σκέψεις που εξαπολύουμε στο διάστημα είναι πολύ πιθανό να μην φτάσουν στο συγκεκριμένο πρόσωπο, στο οποίο στοχεύουν. Κι αυτό για διάφορους λόγους, όπως ότι δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας, δηλαδή η πλευρά του δέκτη είναι κλειστή, ή ότι διάφορα διαστημικά εμπόδια, π.χ. η διαστημική «γλίτζα» που δημιουργείται από τιποτένιες ή χαμερπείς σκέψεις, κ.τ.λ., εκτρέπουν την αποστελλόμενη σκέψη.

Η σκέψη όμως είναι ακατάστρεφτη και παραμένει ζωντανή στο χώρο. Έτσι, θα βρει κάποιον αποδέκτη εν τέλει. Μπορεί να προσφέρει παρηγοριά, ανακούφιση, ενδυνάμωση ή και να πλήξει κάποιον αθώο εάν είναι κακόβουλη.

Το θέμα είναι ότι έχουμε μεγάλη ευθύνη γι΄αυτά που εκπέμπουμε. Πρέπει να προσέχουμε πολύ τι ευχόμαστε είτε για τον εαυτό μας είτε για τους άλλους. Οι καλύτερες ευχές είναι εκείνες που αναφέρονται στο Φως, στη φώτιση, την πνευματικότητα, δηλαδή στην πραγματική υπόσταση των όντων, επειδή, απλά, κάθε άλλη ευτυχία που αφορά την προσωρινή ύπαρξη δεν μπορεί να έχει μόνιμο χαρακτήρα. Η ένσαρκη ύπαρξη είναι ζυμωμένη με τον πόνο, και μόνο ο αφιλοσόφητος κυνηγά στη ζωή της προσωπικότητας την ευτυχία, επειδή αυτή, όπως κι άλλοτε έχουμε πει, δεν ανήκει στο γήινο πεδίο. Η γήινη ύπαρξη είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να έχει μόνο τη μία όψη, τον ένα πόλο, τη χαρά. Όποιος κυνηγά γήινες χαρές οφείλει να περιμένει και το αντίθετό τους, τον πόνο. Η γήινη ζωή έχει το στοιχείο της τραγικότητας. Αυτό υπερβαίνεται μόνο με τη ζωή του πνεύματος. Να, γιατί οι ευχές που αναφέρονται στην πνευματικότητα είναι οι καλύτερες.

Όπως καλύτερες είναι οι ευχές που στέλνονται σε όλα τα όντα, σε όλο τον κόσμο, σε όλους τους κόσμους. Η επιθυμία και η ευχή για το Γενικό Καλό είναι η άριστη ευχή. Και ο άνθρωπος πρέπει να είναι μια συνεχής πηγή αυτής της ευλογίας. Γι΄αυτό, λοιπόν, ας ευχηθούμε

Ειρήνη, Φως, και Χαρά σε όλα τα όντα, σε όλους τους Κόσμους, ΟΜ!
 AGNI YOGA HELLAS,18/1/2011.