Χωρίς να υπάρξει τελική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών ολοκληρώθηκε, λίγα λεπτά μετά τις 23.00 το βράδυ της Τετάρτης, η τετράωρη συνεδρίαση του Eurogroup παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ) και του Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ).
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι «παρά την καλή θέληση δεν κατέστη εφικτό να υπάρξει συμφωνία για ένα κοινό ανακοινωθέν», επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες οι οποίες έκαναν λόγο για... γράψε - σβήσε όσον αφορά στην κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το αποτέλεσμα των συνομιλιών, που τελικά δεν ανακοινώθηκε ποτέ. Παράλληλα διέψευσε τις πληροφορίες (που μετέδωσε το Bloomberg) για αποστολή κλιμακίων τεχνοκρατών στην Αθήνα, καθώς -όπως είπε- για να συμβεί κάτι τέτοιο «θα έπρεπε να έχουμε μια κοινή βάση για το πώς θα ακολουθήσουμε τα επόμενα βήματα».
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομόλογούς του τέσσερις αρxές για μια νέα χρηματοδοτική συμφωνία.
Ως εκ τούτου, η συζήτηση παίρνει νέα διορία μέχρι τη νέα και πιο κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου, οπότε και θα συζητηθεί ένα υπόμνημα-προσχέδιο, το οποίο συντάχτηκε το βράδυ της Τετάρτης. Σε αυτό έχουν καταγραφεί λεπτομερώς τα κοινά σημεία των δύο πλευρών και οι χαώδεις διαφορές ανάμεσα στην πρόταση που ανέπτυξε η ελληνική κυβέρνηση και τις απαιτήσεις των εταίρων για παράταση του μνημόνιου. Στην κυβέρνηση δίνεται διορία μέχρι το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου για να υποβληθεί από την Ελλάδα αίτημα για συνέχιση της χρηματοδότησης μέσω του υφιστάμενου προγράμματος.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του, τέσσερις αρxές για μια νέα χρηματοδοτική συμφωνία. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έριξε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μία συμφωνία που να της παρέχει οικονομική σταθερότητα, βιωσιμότητα και αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ παράλληλα να αντιμετωπίζεται η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Bloomberg στο Βερολίνο, Αρν Ντελφς, η πρόταση Βαρουφάκη δεν ήταν «συμπαγής».
Η ελληνική πλευρά δέχθηκε έντονες πιέσεις ώστε να ζητήσει παράταση και να αποδεχθεί το πρόγραμμα.
Διαρροές από τις Βρυξέλλες μιλούν για ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν στην ελληνική πλευρά για την επέκταση του προγράμματος. «Η ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων. Έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του χρέους. Παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή. Θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία», σχολίασαν κυβερνητικές πηγές για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.
Ντάισελμπλουμ: «Δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε μια κοινή ανακοίνωση»
«Έντονη και εποικοδομητική» χαρακτήρισε τη συζήτηση με την Αθήνα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας όμως ότι δεν υπήρξε τέτοια πρόοδος, «παρά την καλή θέληση των εμπλεκόμενων πλευρών» ώστε να υπάρξει συμφωνία για την έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος.
«Δεν καταλήξαμε σε κοινό συμπέρασμα και ως εκ τούτου δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία «να ενημερωθούμε για τις ελληνικές θέσεις».
«Δεν υπήρξαν κοινά συμπεράσματα, η συζήτηση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα» το μήνυμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου»
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας ανέφερε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις την προσεχή Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του προγραμματισμένου Eurogroup, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εξήγησε πως «συζητήσαμε την πιθανότητα παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, χωρίς όμως τελικό συμπέρασμα».
Ερωτηθείς ακόμη αν υπήρξε παρουσίαση κάποιου προγράμματος για την «επόμενη ημέρα», ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι «δεν μπήκαμε σε λεπτομερείς περιγραφές του περιεχομένου ενός προγράμματος απλά προσπαθήσαμε να ξεκαθαρίσουμε τα επόμενα βήματα για τη Δευτέρα».
Από τη μεριά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιερ Μοσκοβισί είπε πως «η συνάντηση ήταν χρήσιμη και για την Ελλάδα, για να καταλάβει πώς βλέπουν την κατάσταση οι άλλες χώρες».
Γιάνης Βαρουφάκης: «Στόχος ήταν να ακούσουν τις ρηξικέλευθες απόψεις μας»
Το έκτακτο Eurogroup δεν είχε στόχο την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας.
«Το Eurogroup της Τετάρτης δεν είχε ποτέ στόχο να καταλήξει σε μια συμφωνία», το μήνυμα του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη από τις Βρυξέλλες»
«Μας δόθηκε η ευκαιρία να καταθέσουμε τις απόψεις μας για το πώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και για τους οποίους η ελληνική κρίση συνεχίζει να έρχεται εκ νέου στα ευρωπαϊκά fora. Καταθέσαμε απόψεις που στόχο έχουν τη δημιουργία μιας νέας συνθήκης, ενός νέου συμβολαίου με την Ευρώπη για να πάψει η Ελλάδα να είναι στα πρωτοσέλιδα και να πάψει να είναι αντικείμενο συζήτησης ξανά και ξανά στο Eurogroup» ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σχεδόν τρεις ώρες μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης.
«H συζήτηση πήρε μια πολύ ενδιαφέρουσα τροπή γιατί μιλήσαμε τόσο για την ουσία όσο και για τη διαδικασία. Η σημερινή (χθεσινή) συνάντηση στο Eurogroup ποτέ δεν είχε σκοπό να καταλήξει μια συμφωνία. Στόχος ήταν να γνωριστούμε και να ακούσουν τις ρηξικέλευθες απόψεις μας» πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι υπήρξαν αρκετά σημεία συμφωνίας και συμπτώσεις, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν απαιτήθηκε από την ελληνική πλευρά να καταθέσει αίτημα παράτασης τόνισε: «Γίνονται συζητήσεις, από πολλές πλευρές μας τέθηκε το θέμα ότι υπάρχουν δεσμεύσεις που πρέπει να τις τηρήσουμε».
Δύο ξένοι στην ίδια Σύνοδο...
Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στη Σύνοδο Κορυφής. Όπως φαίνεται, Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα θα είναι δύο ξένοι στην ίδια συνεδρίαση, καθώς δεν υπήρξε κανένα αίτημα για συνάντηση, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ουσιαστικά... γύρισε τη μισή Ευρώπη.
Για το θέμα αυτό υπήρξε, πάντως, τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν συνεννοήσεις μήπως βρεθεί η χρυσή τομή για τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ, ωστόσο επιβεβαιώθηκε το κακό κλίμα που υπάρχει στις ελληνογερμανικές σχέσεις.
Ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Μεταξύ άλλων θα συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, την πρωθυπουργό της Λετονίας, Λαϊμντότα Στραουγιούμα και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.
Όλα όσα έγιναν πριν από το Eurogroup
Η συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία η Ελλάδα παρουσίασε για πρώτη φορά επισήμως, τις προτάσεις της για το χρέος, ξεκίνησε με χαμόγελα, χειραψίες και τα ολιγόλεπτα τετ-α-τετ...
Ενδεικτικό του κλίματος που συνάντησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και η ελληνική αποστολή στη συνεδρίαση του Eurogroup είναι η δήλωση του εκπροσώπου του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε: «Η θέση της Γερμανίας παραμένει ότι ο χρόνος τελειώνει. Ονομασίες όπως τρόικα και μνημόνιο θα διατηρήσουν το ίδιο νόημα έστω και αν αλλάξουν οι ετικέτες τους».
Πεπεισμένος ότι η συνάντηση του Eurogroup θα είναι εποικοδομητική εμφανίστηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης
Λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του κ. Βαρουφάκη και του προέδρου του ΣΟΕ Γιώργου Χουλιαράκη με τον Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ.
Λαγκάρντ: Να ακούσουμε τους Έλληνες
Ο κ. Βαρουφάκης μπαίνοντας στη συνάντηση δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Πεποίθησή μου είναι ότι θα έχουμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν την έναρξη του Eurogroup, μεταξύ των Γιάνη Βαρουφάκη και Κριστίν Λαγκάρντ.
Στη συζήτηση συμμετείχε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν και σύμφωνα με πληροφορίες και η ειδική σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Έλενα Παναρίτη.
H κα. Λαγκάρντ, μετά τη συνάντησή δήλωσε: «Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τον κ. Βαρουφάκη. Είμαστε στην αρχή μιας διαδικασίας, έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά». «Οι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης είναι ικανοί, ευφυείς και έχουν σκεφτεί τα θέματά τους. Πρέπει να τους ακούσουμε», πρόσθεσε.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσιάζει για πρώτη φορά επισήμως τις ελληνικές προτάσεις για το χρέος
Σημειώνεται ότι η πρόεδρος του ΔΝΤ ακύρωσε τις προγραμματισμένες δηλώσεις της που είχε ανακοινώσει για τις 18.30 (ώρα Ελλάδας).
Η άφιξη του Γιάνη Βαρουφάκη
Σημαντικό ρόλο στις σκληρές διαπραγματεύσεις που επιχειρεί η ελληνική αποστολή στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, παίζουν και οι οίκοι αξιολόγησης, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις.
Ενδεικτικό είναι ότι την Τετάρτη, ο S&P εκτίμησε ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε ενδεχόμενο Grexit. «Το επασφάλιστρο για τον κίνδυνο της Ελλάδας αυξήθηκε ξανά δραστικά πρόσφατα, αλλά ο πανικός δεν επεκτάθηκε σε άλλες χώρες που ήταν πριν σε κρίση. Ο κίνδυνος μετάδοσης δεν φαίνεται πράγματι να είναι τόσο μεγάλος» ανέφερε εκπρόσωπος του οίκου και εκτίμησε πως η ευρωζώνη θα μπορούσε να ανταπεξέλθει, εάν η Ελλάδα έφευγε από αυτήν.
Σόιμπλε: «Δεν περιμένω κανένα αποτέλεσμα»
«Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί το υπάρχον πρόγραμμα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους κατά την προσέλευσή του στο Eurogroup. «Δεν περιμένω κανένα αποτέλεσμα. Όλα εξαρτώνται από το τι θα μας πει ο κ. Βαρουφάκης. Θα είναι ενδιαφέρον να ακούσουμε τι σκοπεύει να κάνει εκτός προγράμματος» είπε ο κ. Σόιμπλε.
«Κάθε χώρα είναι ελεύθερη να κάνει ό,τι επιθυμεί, αλλά αυτό το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί, διαφορετικά δε θα υπάρξει πρόγραμμα. Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, αλλά ένα πρόγραμμα που πρέπει να ολοκληρωθεί και το οποίο θα συνεχίσει να εκτελείται από την τρόικα, την οποία προφανώς δεν μπορούμε να τη λέμε τρόικα πια», τόνισε ο Γερμανός υπουργός.
«Είμαστε φιλικά συνδεδεμένοι με την Ελλάδα και σε αυτό το πνεύμα πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες» είπε ο ίδιος κατεβάζοντας εμφανώς τους τόνους σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.
Γιέγκερ: «Είμαστε φιλικά συνδεδεμένοι με την Ελλάδα και σε αυτό το πνεύμα πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες»
Σε ό,τι αφορά στην «απεχθή» στους Έλληνες ορολογία, όπως τρόικα, πρόγραμμα, Μνημόνιο, κ.λπ., ο ίδιος εκπρόσωπος βεβαίωσε ότι αυτή δεν αποτελεί θέσφατο. «Φυσικά και μπορούμε να μιλήσουμε γι' αυτήν» είπε. Η αλλαγή ετικέτας δεν επιτρέπεται ωστόσο να θέσει εκτός ισχύος την αρχή που λέει, ότι η βοήθεια από τους εταίρους θα πρέπει να συνοδεύεται από προσπάθειες των Ελλήνων και ότι οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να ελέγχονται.
Αναφορικά με την ανάληψη του ρόλου του «ελεγκτή» του νέου προγράμματος-γέφυρα, που προτείνει η Ελλάδα, από τον Οργανισμό Οικονομικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ΟΟΣΑ, ο κ. Γιέγκερ τόνισε, ότι αυτό είναι νομικά ανέφικτο.
Το νέο πρόγραμμα, είπε, θα είναι «οργανική» επέκταση του σημερινού. Και σε αυτό δεν προβλέπεται η ανάμιξη «τρίτων» παραγόντων, όπως ο ΟΟΣΑ. «Οι γνωματεύσεις του, όπως και στο παρελθόν, είναι καλοδεχούμενες και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη» είπε. Για να μπει όμως ο ΟΟΣΑ θεσμικά στο παιχνίδια, θα έπρεπε να αλλάξουν θεμελιακά οι ισχύουσες συμφωνίες, κάτι που σήμερα είναι εξωπραγματικό.
Ντάισελμπλουμ: «Οι όποιες αλλαγές να είναι ευθυγραμμισμένες με τα συμφωνηθέντα»
Αιχμηρός στις δηλώσεις του ήταν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώπιον του ολλανδικού κοινοβουλίου, η πλειοψηφία του οποίου ζήτησε να μην υπάρξει νέα οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα.
«Θα καλωσορίσουμε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών που έρχεται για πρώτη φορά στο Eurogroup», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως «οποιεσδήποτε αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένες με τις ισχύουσες συμφωνίες με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας».
«Μία συμφωνία είναι μία συμφωνία» δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ σύμφωνα με το Reuters. «Αυτό σημαίνει ότι μόνο εντός του προγράμματος, μέτρα θα μπορούσαν να ανταλλαχθούν με άλλα μέτρα».
Πρόσθεσε ότι οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να εγκριθούν από την τρόικα των δανειστών που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Μοσκοβισί: Η Κομισιόν θέλει μια Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη
Η Κομισιόν είναι εδώ για να διευκολύνει τη συζήτηση, σκοπός είναι να ακούσουν όλες οι πλευρές η μία την άλλη, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας πως θέλει μια συζήτηση ήρεμη και εποικοδομητική. Επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει μια Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη.
Σαπέν: Η Ελλάδα είναι ένα έθνος που σέβεται τις δεσμεύσεις του
«Θέλουμε έναν αληθινό και έμπιστο διάλογο που να υπάρχει κατανόηση. Η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο και ωραίο έθνος το οποίο σέβεται τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις του δήλωσε επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Υπάρχουν δύο βασικοί κανόνες που η Ελλάδα σέβεται απόλυτα. Από τη μία είναι η κυβέρνησή της και από την άλλη οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί».
Γεργκ Σέλινγκ: Να καταθέσει προτάσεις στο τραπέζι η Ελλάδα
Οι εκλογές δεν αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού αναφορικά με την διάσωση της Ελλάδας, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ προσερχόμενος στο έκτακτο Eurogroup.
Ο ίδιος μάλιστα κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει τις προκλήσεις και να καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις στο τραπέζι. Τόνισε δε ότι υπάρχει περιορισμένος χώρος για ελιγμούς, καθώς και ότι «οι κανόνες του τρέχοντος προγράμματος πρέπει να τηρηθούν. Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλος τρόπος».
Σημείωσε παράλληλα ότι «δεν επιδεικνύω αλληλεγγύη μόνο στους Έλληνες ψηφοφόρους, αλλά επίσης και στους Αυστριακούς ψηφοφόρους. Έχουμε δηλώσει ότι θέλουμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες».
Επίσης, τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να συνεχίσει μόνο εάν η τρόικα αποφασίσει ότι οι όροι έχουν εκπληρωθεί.
Λούις Ντε Γκίδος: Οι κανόνες της ευρωζώνης ισχύουν για όλους
Το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα θα είναι την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε από την πλευρά του ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λούις Ντε Γκίδος. Υπογράμμισε πως προσέρχεται στις συζητήσεις για την Ελλάδα με ανοιχτή, εποικοδομητική διάθεση αλλά διευκρίνισε πως η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της ευρωζώνης που ισχύουν για όλους.