Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ "ΕΙΔΕ" ΚΑΝΕΙΣ




Του Καθηγητή Γ. Ζουγανέλη

H κυβέρνηση Καραμανλή έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα μνημόνια που ήλθαν στην Ελλάδα. Έφερε σε τόσο άσχημο χάλι την οικονομία της Ελλάδας, που η χώρα δεν μπορούσε να το αντέξει.

Δικαιολογημένη η απουσία Καραμανλή απο τα ΜΜΕ και τις δηλώσεις γενικώς. Απόλυτα κατανοητό, ότι κρύβεται απο το φώς της επικαιρότητας. Τί να πεί; Τί έργο να παρουσιάσει; Kαι αυτό για τον Ρωσικό αγωγό που θα έφτανε στην Αλξανδρούπολη, που του προσάπτεται ως θετικό, δεν έχει να κάνει με τα Ελληνικά συμφέροντα. Μια χώρα, όπως η Ελλάδα που μπορεί να έχει δικό της φυσικό αέριο δεν πρέπει να εισάγει απο μια άλλη. Η Τουρκία σε ένα χρόνο θα πουλάει το φυσικό αέριο που έχει βρεί στη Δυτική Θράκη. Το φυσικό αέριο στην Επανωμή, ποιός το έκλεισε; Γιατί οι Έλληνες επειχειρηματίες ψάχνουν για φυσικό αέριο σε άλλες χώρες όταν το έχουν στη πόρτα τους; To 20% ΦΠΑ φοβούνται; Ο Βαρδινογιάννης γιατί μιλάει για “fair play” και όχι για “fair pay of taxes”;

Η ανάπτυξη χαρακτηρίζεται απο θετικό εμπορικό ισοζύγιο. Παραγωγή και εξαγωγές σημαίνουν ανάπτυξη. Επι Σημίτη λίγο και κυρίως επι Καραμανλή το εμπορικό ισοζύγιο άρχισε να γίνεται όλο και περισσότερο αρνητικό μέχρι που έφτασε στον πάτο. Έκτοτε είτε λόγω βελτίωσης των δημοσιονομικών απο το μνημόνιο είτε λόγω φτώχειας, το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο συνεχώς μειώνεται κάτι που θα ήταν υπέρ της ανάπτυξης αν αυξανόταν ταυτόχρονα η παραγωγή της χώρας, κάτι που δεν έγινε. Σε ένα έλεγχο για τον υπολογισμό του “επονείδιστου” χρέους ή για το “πώς η Ελλάδα έφτασε στα μνημόνια” και ο Καραμανλής και οι υπουργοί του πρέπει να κληθούν οπωσδήποτε να καταθέσουν προσωπικά σαν μάρτυρες.

Eπι Σαμαρά και Βενιζέλου όπως παρατηρείτε, υπάρχει μείωση του αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου και στο τέλος σταθεροποίηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυξήθηκε η παραγωγή της χώρας ή ότι ο κόσμος ζεί καλύτερα. Είναι αποτέλεσμα της μείωσης του GDP. Η χώρα δεν παράγει ούτε πινέζες.  Όπως έχω πεί σε πολλά προηγούμενα άρθρα οι δείκτες θα καλυτερεύουν όχι όμως και η διαβίωση.

Η Ελλάδα εισάγει πάρα πολλά προιόντα εκ των οποίων  34% είναι πετρελαιοειδή (οι εφοπλιστές δεν φορολογούνται ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ), 14% μηχανήματα, 13% χημικά. Τα κράτη απο τα οποία εισάγονται τα περισσότερα αγαθά είναι η Γερμανία, η Ρωσία, η Κίνα, η Ιταλία και η Γαλλία. Εξισορροπημένο είναι το εμπόριο με τη Τουρκία, τη Κύπρο, τις ΗΠΑ, την Αλγερία και τα ΗΑΕ.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι εξαγωγές τον Μάιο του 2014 έφτασαν τα 2250 εκ. ευρώ έναντι 2450 εκ. ευρώ του 2013. Μείωση σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη. Το εμπορικό ισοζύγιο είναι ένας δείκτης που πρέπει να παρακολουθεί ο κάθε πολίτης γιατί αποτελεί ένα μέτρο της ανάπτυξης.