Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ




«Δεχθήκαμε να μην εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας για έξι μήνες αλλά δεν λάβαμε τίποτα ως αντάλλαγμα». Τη βεβαιότητα ότι τις επόμενες 48 ώρες θα αρθεί η εικόνα του αδιεξόδου και θα υπάρξει μία «έντιμη συμφωνία» με τους εταίρους εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Αποκάλυψε δε ότι πριν το Eurogroup ήταν έτοιμος να υπογράψει κείμενο που του παρουσίασε ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, το οποίο όμως τελικά αποσύρθηκε.

"Ήμουν έτοιμος να υπογράψω το κείμενο που μου παρουσίασε πριν από το Eurogroup o Μoscovici" αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Eurogroup στις Βρυξέλλες, καταγγέλοντας ότι το κείμενο με το οποίο συμφωνούσε απολύτως αποσύρθηκε με νέο που επιστρέφει τα δεδομένα σε αυτά που ήταν μία εβδομάδα πριν. 

Ο κ. Βαρουφάκης κανε λόγο για τελεσίγραφο 48 ωρών και προανήγγειλε έντονες διαβουλεύσεις τις επόμενες ώρες ημέρες. 

Ο ίδιος δήλωσε έτοιμος για δεσμεύσεις, στις οποίες θα περιλαμβάνεται όρος να μην υπάρχουν μονομερείς ενέργειες για 4 μήνες, με μόνο αίτημα να μην επιβληθεί υψηλός ΦΠΑ στα νησιά.

"Είμαστε ετοιμοι να κάνουμε τα πάντα τις επόμενες ώρες-ημέρες", δήλωσε. Δεν έχω αμφιβολίες ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επομενες ημέρες και ότι θα καταλήξουν σε μία θεραπευτική για την Ελλάδα συμφωνία και καλή για την Ευρώπη".



Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, ο βασικός λόγος που δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μέχρι σήμερα είναι η διαφορά για το αν θα προχωρήσει η υλοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος που η κυβέρνηση θεωρεί αποτυχημένο ή αν θα συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

«Δεν έχω αμφιβολία ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν  ότι θα υπάρξει συμφωνία που θα είναι θεραπευτική για την Ελλάδα και καλή για την Ευρωζώνη» είπε.

Ωστόσο ο Γ. Βαρουφάκης εξήγησε τους λόγους που δεν κατέληξαν κάπου οι σημερινές συνομιλίες  στο Eurogroup.

Απεσύρθη το κείμενο Μοσκοβισί

Ο Πιερ Μοσκοβισί μας παρουσίασε πριν από το Eurogroup κείμενο, το οποίο ήμουν έτοιμος να υπογράψω. Το κείμενο αυτό απεσύρθη λίγα λεπτά πριν την έναρξη του Eurogroup από τον κ. Ντέισελμπλουμ» δήλωσε.

«Ήμασταν έτοιμοι να μην αναλάβουμε δράση που θα αποτελούσε απειλή εκτροχιασμού του τρέχοντος προγράμματος. Ο μόνος όρος που θέταμε είναι να μην ζητηθούμε να λάβουμε μέτρα που είναι υπέρ της ύφεσης και δεν αντιμετωπίζουν την ανθρωπιστική κρίση».