Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Η ΕΚΤ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΗΝ ΠΡΙΖΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΛΕΝΕ ΙΣΧΥΡΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ




«Ευελιξία θα δείξει η ΕΚΤ» που δεν φαίνεται διατεθειμένη, να βγάλει το καλώδιο από την πρίζα και να κόψει το ρευστό στις ελληνικές τράπεζες, ακόμα κι αν δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Ευελιξία της ΕΚΤ προβλέπει ο Praet, απέκλεισε αυτόματη διακοπή ο Nowotny

«Ευελιξία θα δείξει η ΕΚΤ» που δεν φαίνεται διατεθειμένη, να βγάλει το καλώδιο από την πρίζα και να κόψει το ρευστό στις ελληνικές τράπεζες, ακόμα κι αν δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Για την πρόθεση της ΕΚΤ να δείξει ευελιξία, μίλησε τη Δευτέρα ο Peter Praet της ΕΚΤ, ενώ την Παρασκευή ο Αυστριακός Nowotny, ήταν ξεκάθαρος και είχε πει «όχι» στην πιθανότητα διακοπής του ELA, μετά τον Φεβρουάριο, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει συμφωνία για πρόγραμμα…

Οι τελευταίες δηλώσεις είχαν στόχο να καθησυχάσουν τις αγορές, ειδικότερα όμως τους Πορτογάλους… και απηχούν την άποψη του στενού εξαμελούς πυρήνα της Κεντρικής Τράπεζας και του επικεφαλής Μάριο Ντράγκι.

Έγιναν, για να βάλουν φρένο στους κάθε λογής παπαγάλους «έγκυρων διεθνών μέσων» και θερμοκέφαλων πολιτικών, που ουσιαστικά πλήττουν το ευρώ και προκαλούν προβλήματα στην ΕΚΤ, σε μια προσπάθεια να πιεστεί η Ελλάδα, να αποδεχθεί όπως- όπως, μια συμφωνία.

Η τελευταία σχετική δήλωση έγινε από τον Βελγογερμανό και μέλος του εξαμελούς ΔΣ της ΕΚΤ Peter Praet, ο οποίος μίλησε σε πορτογαλική εφημερίδα και είπε για το πρόγραμμα ELA, πως «όταν έχεις μία συστημική κρίση, χρειάζεται να είσαι ευέλικτος ως προς τη διάρκεια». 

Αν η ΕΚΤ διέκοπτε το δανεισμό, θα προκαλούσε μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων στην Ελλάδα, αλλά θα προκαλούσε ακριβώς το ίδιο φαινόμενο στην Πορτογαλία, την Ισπανία ακόμα και την Ιταλία. Το ξεκαθάρισε άλλωστε το Σαββατοκύριακο ο Αμερικανός οικονομολόγος Barry Eichengreen σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Welt am Sonntag».

Όπως είπε, «οι συνέπειες θα επεκταθούν και σε άλλες χώρες. Όταν οι πορτογαλικές οικογένειες ή οι Ισπανοί επιχειρηματίες δουν πώς τα ευρώ γίνονται πάλι δραχμές, θα πάρουν τα χρήματά τους από τους λογαριασμούς. Αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί σε bank run. Οι επενδυτές θα έκαναν εικασίες για τον επόμενο υποψήφιο για έξοδο. Αυτό θα μπορούσε τελικά να αποτελέσει κίνδυνο για ολόκληρο το εγχείρημα του ευρώ», δήλωσε ο Eichengreen.

Είναι σαφές ότι οι Πορτογάλοι καίγονται και γι αυτό ρώτησαν επ’ αυτού, ένα από τα έξι μέλη της ΕΚΤ που αποτελούν μαζί με τον επικεφαλής Μάριο Ντράγκι την «κυβέρνηση» της ΕΚΤ.

Όταν ρωτήθηκε ο Peter Praet της ΕΚΤ, από την πορτογαλική εφημερίδα Jornal de Negocios, εάν ενδέχεται να υπάρξει παράταση της χρηματοδότησης του ELA για μερικούς μήνες, απάντησε: «Η χρηματοδότηση είναι προσωρινή και μπορεί να δοθεί μόνο σε φερέγγυες τράπεζες» σπεύδοντας ωστόσο να συμπληρώσει: «Όταν όμως, έχεις μία συστημική κρίση, χρειάζεται να είσαι ευέλικτος ως προς τη διάρκεια». 

Ακόμα πιο ξεκάθαρος ήταν την περασμένη Παρασκευή ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Ewald Nowotny.

Ο Αυστριακός είχε πει ότι, «ακόμα κι αν η Ελλάδα και οι διεθνείς δανειστές της, αποτύχουν να συμφωνήσουν σε ένα δανειακό πρόγραμμα σε αντάλλαγμα με μεταρρυθμίσεις, οι ελληνικές τράπεζες, δεν θα αποκοπούν από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ και θα μπορούν να επιστρέψουν στην κανονική χρηματοδότησή τους, (σ.σ. με εγγύηση τα ομόλογα), από την ΕΚΤ, μόλις μία συμφωνία επιτευχθεί».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ίδιος αρνήθηκε να προσδιορίσει τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε συμφωνία, στο τέλος Φεβρουαρίου. Αλλά όταν ρωτήθηκε αν θα κοπεί αυτόματα η χρηματοδότηση μέσω ELA, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, απάντησε: «Όχι, σίγουρα όχι»!!!

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του εργαλείου ELA, οι ελληνικές τράπεζες αλλά και τράπεζες όλων των χωρών της Ευρωζώνης, μπορούν να δανείζονται για να έχουν ρευστό αν δεν μπορούν να δανειστούν από άλλη πηγή. Αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ δίνει ρευστό μέσω ELA και ξένων ομολόγων που έχουν οι τράπεζες, ποσό πάνω 65 δις ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Λόγω της απόφασης της ΕΚΤ να μη δέχεται ελληνικά ομόλογα και εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου ως εγγύηση για δάνεια με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται μέσω του ELA, με ορισμένα θερμοκέφαλα μέλη του Eurogroup, να έχουν απειλήσει την προηγούμενη Δευτέρα, πως η χρηματοδότηση θα διακοπεί, αν η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, δεν κάνει πίσω.


Το πρόγραμμα ELA πρέπει να εγκρίνεται κάθε δύο εβδομάδες, γεγονός που προκαλεί εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών, αλλά αυξάνει το βάρος των ευθυνών για την ΕΚΤ. Είναι καθαρά δική της απόφαση και όχι των πολιτικών.