Απανωτές οι… ρουκέτες για την Ελληνική κυβέρνηση και τον Αλέη Τσίπρα… Ρουκέτες που αφορούν δύο από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις… Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, όλα δείχνουν ότι απορρίπτεται από τους εταίρους της χώρας η ρύθμιση των 100 δόσεων που περιλαμβανόταν στη λίστα του υπουργού οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι και η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, που δεν περιλαμβανόταν στη λίστα Βαρουφάκη αλλά είναι πιθανό να περιγραφόταν σε αδρές γραμμές, απορρίφθηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους. Και απομένουν ακόμα κάποιες ώρες μέχρι το βράδυ, οπότε και λήγει το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο…
Και ακολούθησε και έτερη ρουκέτα μέσω συνέντευξης αυτή τη φορά… «Είναι πολύ δύσκολο να διεκδικείς προνόμια που δεν έχουν άλλα κράτη», τονίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Wirtschafts Woche.
«Αν η Ελλάδα αυξήσει τον κατώτατο μισθό, τότε θα υπάρξουν έξι ευρωπαϊκά κράτη που έχουν χαμηλότερο κατώτατο μισθό και επιπρόσθετα θα πρέπει να υιοθετήσουν το ελληνικό πρόγραμμα στα κοινοβούλιά τους. […] Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα θα είναι υψηλότερος από την Ισπανία ή τη Σλοβακία», διευκρινίζει ο επικεφαλής της Επιτροπής.
«Τονίζω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάρεις από την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία προνόμια τα οποία δεν έχουν οι ίδιες. Αυτές οι χώρες πέρασαν μέσα από την κοιλάδα των δακρύων… Ο πληθυσμός τους δεν θα καταλάβει γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να έχει διαφορετική μεταχείριση», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για ενδεχόμενο Grexit, απάντησε ότι «αν έλεγα ότι αυτή είναι μια πραγματική ανησυχία, τότε αυτόματα θα γινόταν πραγματική ανησυχία… Η Ελλάδα είναι ένα μόνιμο μέλος της «ευρωοικογένειας». […] Δεν μού αρέσει αυτή η ολισθηρή, περιστρεφόμενη γύρω από το όνομα της Ελλάδας απλούστευση. Δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει πάντως ότι η Ευρωζώνη είναι επαρκώς προστατευμένη από ένα Grexit, έχοντας διαμορφώσει από το 2012 και έπειτα τα απαιτούμενα «τείχη προστασίας». «Αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να προσεγγίσουμε την προοπτική της αποχώρησης μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ… Αν και ο κίνδυνος μόλυνσης είναι λιγότερο μεγάλος από ό,τι ήταν, εξακολουθεί να υπάρχει ένα συστημικό πολιτικό ρίσκο», σημειώνει ο Λουξεμβούργιος πολιτικός.