Ο ΣΟΙΜΠΛΕ, Η SIEMENS, Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ.
Η αίσθηση είναι ότι ο Βαρουφάκης κατάφερε να κερδίσει χρόνο. Ο Σόιμπλε βγήκε αγχωμένος από την συνάντηση μαζί του και πολύ προσεκτικός στις λέξεις που χρησιμοποίησε για να διατυπώσει στους δημοσιογράφους όλα όσα προηγήθηκαν. Από Δευτέρα μπαίνουν και οι Αμερικανοί στο παιγνίδι και η κυβέρνηση Τσίπρα θα πάρει τις ανάσες που έχει ανάγκη. Η επιβίωσή της πλέον εξαρτάται από την απόφασή της να έλθει ή όχι σε ρήξη με την μαφία της Κολομβίας των Βαλκανίων.
H ερώτηση των (τουλάχιστο) 100 εκατομμυρίων ευρώ (μίζες της Siemens) έγινε στον Σόιμπλε από τον Παντελή Βαλασόπουλο της Εφημερίδας των Συντακτών
-Κε Σόιμπλε πως γίνεται στο 90% των υποθέσεων διαφθοράς στην Ελλάδα να κρύβονται γερμανικές πολυεθνικές και για ποιο λόγο δίνετε άσυλο στον Μιχάλη Χριστοφοράκο;
Ο Σόιμπλε προσπάθησε αρχικά να κερδίσει χρόνο και ζήτησε από τον Βαρουφάκη να απαντήσει πρώτος.
Ο Βαρουφάκης του επέστρεψε την μπάλα και ο Γερμανός την πέταξε στην εξέδρα, αποφεύγοντας να κάνει την οποιαδήποτε αναφορά στην υπόθεση της Siemens και στον Χριστοφοράκο.
Η απάντηση που έδωσε είναι ότι κάθε χώρα πρέπει να κοιτάζει πως θα αντιμετωπίζει την διαφθορά εντός του οίκου της (να καθαρίζουμε το σπίτι μας) αλλά σ΄αυτό το σημείο υπενθύμισε ότι πρότεινε στην προηγούμενη κυβέρνηση να στείλει Γερμανούς υπαλλήλους να βοηθήσουν στο κυνηγητό της μεγάλης φοροδιαφυγής και οι ελληνικές κυβερνήσεις αρνήθηκαν.
(Αν την αποδεχόντουσαν υπήρχε ο κίνδυνος οι Γερμανοί να πέσουν πάνω στους σεσημασμένους χορηγούς)
Ο Σόιμπλε έκανε την ίδια πρόταση και στον Βαρουφάκη.
Ο Ελληνας υπουργός συμφώνησε ότι ο καθένας θα πρέπει να καθαρίζει τα του οίκου του, αλλά ανέφερε πως υπάρχουν περιπτώσεις που ξεπερνάνε τα σύνορα μιας χώρας και χρειάζεται διακρατική συνεργασία και συνεργασία σε ευρωπαικό επίπεδο.
Οι αναφορές των δύο στην μεγάλη φοροδιαφυγή έδειξαν και το κλειδί της επιβίωσης της κυβέρνησης Τσίπρα.
Η επιβίωσή της περνάει μέσα από την ρήξη με τα συμφέροντα-διαφορετικά θα είναι σύντομος ο βίος της.
Πάντως ο Βαρουφάκης κατάφερε για μια ακόμη φορά να διεθνοποιήσει τους Ελληνες νταβατζήδες και τις σχέσεις τους με τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης...
H ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Η κοινή δέσμευση σε μια ενωμένη Ευρώπη ήταν το πρώτο πράγμα που προέβαλε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schaeuble μετά τη λήξη της συνάντησής με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη στο Βερολίνο. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό μια και η κυβέρνηση φαίνεται να κερδίζει το χρόνο που χρειάζεται.
Ο Σόιμπλε είπε ότι δεν συμφωνήσαμε σε όλα αλλά συμφωνήσαμε σε πολλά.
-«όχι» σε κούρεμα χρέους
-η Ελλάδα να διαπραγματευτεί με την τρόικα
-χωρίς νέα συμφωνία δεν έχει πρόσβαση στις αγορές.
Βασικά σημεία της ομιλίας Schaeuble:
-Συμφωνήσαμε ότι θα παραμείνουμε δεσμευμένοι σε μία ενωμένη Ευρώπη. Δεν είναι απλός ο δρόμος για την Ευρώπη.
-Η Ελλάδα είχε τον πιο δύσκολο δρόμο. Πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στις προσπάθειες της. Παρά την πρόοδο, υπάρχουν πολλά που μένει να γίνουν.
-Για το πρόγραμμα στήριξης ειδικότερα, ανέφερε ότι έχει γίνει πρόοδος κάνοντας ειδική αναφορά στη μείωση της ανεργίας και το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015.
-Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. Δεν συμφωνούμε με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ επακριβώς για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό. Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε.
-Οι δύο άνδρες είχαν μια ανοιχτή συζήτηση και συμφώνησαν πως είναι καθήκον τους να ψάξουν για κοινή λύση.
-Η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς, είπε ο Scaheuble, επαναφέροντας την τρόικα στο τραπέζι.
-Δεν είναι το θέμα μας να δημιουργήσουμε μια γερμανική Ευρώπη αλλά να προσαρμοστούμε σε ένα κόσμο που αλλάζει. Πρέπει να δουλέψουμε για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσουμε.
-Επαναλαμβάνοντας μια θέση που στηρίζεται από πολλούς Γερμανούς αξιωματούχους, ο Schaeuble τόνισε την ανάγκη να συνεισφέρουν οι πλούσιοι Έλληνες και να ενισχυθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός.
-Ο κ. Βαρουφάκης μου είπε ότι πρέπει να σεβαστούμε τους Έλληνες ψηφοφόρους αλλά θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι έχουμε ένα κοινό νόμισμα και διαφορετικές οικονομικές πολιτικές.
-Σε ότι αφορά το θέμα σταθερότητα μας, η προσφορά έφτασε στο σημείο που δεν πάει παραπέρα. Για να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα χρειάζεται μια συμφωνία που θα αποκαταστήσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές που είναι και το σημαντικότερο πράγμα αυτή τη στιγμή. Δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος χρέους αυτή τη στιγμή.
Δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε, ήταν η «απάντηση» του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στην προηγούμενη δήλωση του Γερμανού ομολόγου του.
Ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε πως αυτό που θέλει η Ελλάδα είναι να σταματήσει αυτή η ταπείνωση, ενώ τόνισε πως ήταν «λάθος» η πρώτη ελληνική διάσωση. Ζήτησε ακόμη χρόνο για να επιτραπεί στην ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει το πρόγραμμά της.
Δήλωσε ακόμη ότι «μπορείτε να περιμένετε λογικές προτάσεις από την κυβέρνησή μου που είναι προς όφελος όλης της Ευρώπης, όχι μόνο στην Ελλάδα. Το μήνυμά μου στην Γερμανία είναι ότι μπορείτε να περιμένετε από εμάς μια φρενίτιδα λογικής».
Τόνισε ακόμη ότι «καθώς η Ελλάδα πλήττεται από την αποπληθωριστική κρίση χρέους, καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να μας καταλάβει όσο η Γερμανία. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην ύφεση αλά δεκαετίας 1930 να διχάσει την ΕΕ».
Ο Έλληνας υπουργός πρόσθεσε ακόμη πως «δεν νομίζω να έχουμε το δικαίωμα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας διότι έχουν και άλλες χώρες πρόγραμμα. Θέλουμε μια συμφωνία-γέφυρα μέχρι το τέλος Μαΐου ώστε να έχουμε κάποιον χώρο να αναπνεύσουμε».
Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα θα κάνει οτιδήποτε για να αποφύγει την χρεοκοπία, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι ελληνογερμανικές συνομιλίες θα οδηγήσουν σε μια λύση.