Μόλις 0,02 γραμμάρια ηλίου-3 δίνουν την ενέργεια που περιέχει ένα βαρέλι πετρέλαιο και θεωρείται ότι η εκμετάλλευσή του μπορεί να ικανοποιήσει τις ενεργειακές ανάγκες της υφηλίου για πολλές χιλιετίες.
Στη Γη είναι δυσεύρετο, όμως η Σελήνη περιέχει τεράστια αποθέματα του εν λόγω ενεργειακού θησαυρού και η Κίνα σκέφτεται σοβαρά να μπει σε... τροχιά αξιοποίησής του, παρόλο που για πολλούς θεωρείται σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Ο επικεφαλής του κινεζικού προγράμματος εξερεύνησης της Σελήνης υποστηρίζει ότι το εν λόγω ισότοπο, από το οποίο μπορεί να παραχθεί καθαρή και ασφαλής ενέργεια και το οποίο περιέχεται στη σκόνη με την οποία είναι καλυμμένη η επιφάνεια του πλανήτη, μπορεί να «ικανοποιήσει τη ζήτηση για ενέργεια για τουλάχιστον 10.000 χρόνια».
«Η Κίνα φαίνεται αποφασισμένη να κάνει την εξόρυξη στη Σελήνη πραγματικότητα», ανέφερε στους «Times» ο Φαμπρίτσιο Μποτζάτο του Πανεπιστημίου Ταμκάνγκ της Ταϊβάν προσθέτοντας ότι «η Κίνα υποστηρίζει ότι αυτό θα είναι για το καλό όλης της ανθρωπότητας. Πάντως, δεδομένης της απουσίας ανταγωνιστών, εκτιμάται ότι οι Κινέζοι θέλουν να εγκαθιδρύσουν ένα μονοπώλιο στο ήλιο-3».
Από την πλευρά του ο Κρίστοφερ Μπάρνατ, μελλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, εκτίμησε ότι «Εχει να κάνει με το ποιος θα επενδύσει. Το ζήτημα δεν είναι ποιος θα βάλει τη σημαία για να πει ότι έφτασε πρώτος. Είναι μέρος ενός ευρύτερου ενεργειακού ζητήματος για το τι θα γίνει όταν εξαντληθούν τα ορυκτά καύσιμα».
Σταθερό ισότοπο
Το ήλιο-3 είναι ένα σταθερό ισότοπο του ηλίου που υπολείπεται ενός νετρονίου. Αυτό το «χαμένο» νετρόνιο επιτρέπει την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Στη Γη το ήλιο-3 υπάρχει σε πολύ μικρές ποσότητες -λόγω του μαγνητικού πεδίου και της ατμόσφαιρας-, ενώ επίσης παράγεται και ως υποπροϊόν πυρηνικών δοκιμών, από τις οποίες επίσης δεν μπορούν να συγκεντρωθούν σημαντικές ποσότητες.
Στη Σελήνη, η οποία συσσωρεύει ήλιο-3 εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια και όπου υπάρχει σε μεγάλη αφθονία, θα πρέπει αρχικά να κατασκευαστούν ορυχεία για την εξαγωγή του ισοτόπου από ολόκληρη την επιφάνεια της Σελήνης. Πρόκειται για μια πολύπλοκη και πολυδάπανη διαδικασία (όπως και η μεταφορά του στον πλανήτη μας) και ειδικοί εκτιμούν ότι για την εξαγωγή σημαντικής ποσότητας ηλίου-3 θα απαιτούνταν κάποιες δεκαετίες.
Το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η χρήση του συγκεκριμένου ισοτόπου της Σελήνης πρώτα για τις ενεργειακές ανάγκες των βάσεων και μελλοντικά και των αποικιών που θα δημιουργηθούν στη Σελήνη, έτσι ώστε να μην είναι απαραίτητη η μεταφορά καυσίμων από τη Γη.
Πάντως η μελλοντική εκμετάλλευση των πόρων της Σελήνης δεν ενδιαφέρει μόνο το Πεκίνο. Η NASA διοργανώνει ετησίως διαγωνισμό ρομπότ για εξορύξεις, ενώ και η Google χρηματοδοτεί το βραβείο Lunar X, μια αμοιβή 40 εκατομμυρίων δολαρίων για την προσσελήνωση ενός ρομπότ στην επιφάνεια της Σελήνης και τη μετακίνησή του για 500 μέτρα.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ