Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2015

ΟΙ ΤΥΡΑΝΝΟΚΤΟΝΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΓΕΙΤΩΝΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ “ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ”, Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΕΞΗΣ: “… ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΓΕΙΤΩΝ ΗΣΑΝ ΔΥΟ ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΓΕΦΥΡΑΙΟΙ-ΣΗΜΙΤΕΣ, ΠΟΥ ΚΑΤΕΓΡΑΦΗΣΑΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑΝ ΩΣ ΤΥΡΑΝΝΟΚΤΟΝΟΙ, ΔΙΟΤΙ ΕΦΟΝΕΥΣΑΝ ΤΟΝ ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΙΔΗΝ ΙΠΠΑΡΧΟΝ ΤΟ 514 π.Χ. ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΩΜΕ ΟΜΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠ΄ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΧΡΟΝΙΚΑ”, ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (τ. 78, ΙΟΥΝΙΟΣ 1985, ΣΕΛ 3) ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΓΕΦΥΡΑΙΩΝ “ΤΥΡΑΝΝΟΚΤΟΝΩΝ”:

“Η ΠΟΜΠΗ ΕΙΧΕ ΣΧΗΜΑΤΙΣΘΗ, Η ΟΜΟΡΦΗ ΓΕΦΥΡΑΙΑ ΕΒΡΑΙΟΠΟΥΛΑ ΕΚΑΜΑΡΩΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ (ΤΟ ΝΑ ΜΕΤΕΧΗ ΜΙΑ ΕΒΡΑΙΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑΪΚΗΝ ΤΕΛΕΤΗΝ) ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΧΑΙΡΟΝΤΟ ΔΙΑ ΤΟ ΑΙΣΙΟΝ ΓΕΓΟΝΟΣ, ΟΤΑΝ Ο ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΙΔΗΣ ΙΠΠΑΡΧΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΜΠΗΝ ΕΓΙΝΕ ΕΞΩ ΦΡΕΝΩΝ, ΟΤΑΝ ΕΙΔΕ ΤΗΝ ΕΒΡΑΙΟΠΟΥΛΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΗ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΩΣ ΕΙΣ ΜΙΑΝ ΓΝΗΣΙΑΝ ΑΤΘΙΔΑ. ΤΗΝ ΑΡΠΑΞΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠ΄ΤΟ ΜΠΡΑΤΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΒΓΑΛΕ ΑΠ΄ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΜΠΗΝ. ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΒΑΝΑΥΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΗΤΟ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΑΠ΄ΤΟΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΝ ΖΗΛΟΝ ΤΟΥ ΙΠΠΑΡΧΟΥ, ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΜΙΑ ΘΑΝΑΣΙΜΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΖΗΣΑΝ ΕΚΕΙΝΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗΝ, ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΝ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΓΕΙΤΟΝΑ, ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΙΚΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ. ΑΚΑΡΙΑΙΑ ΕΤΡΑΒΗΞΑΝ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΙΝ Ν΄ ΑΜΥΝΘΗ Ο ΙΠΠΑΡΧΟΣ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΑΝ.”!

ΟΙ ΓΕΦΥΡΑΙΟΙ ΛΟΙΠΟΝ, ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΜΕΤΟΙΚΗΣΕΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΘΗΒΑ, ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΗΣΑΝ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΑΝΑΜΙΚΤΟΙ ΜΕ ΕΒΡΑΙΟΥΣ Ή ΑΠΛΩΣ ΕΒΡΑΙΟΙ. ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΚ ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ. Ο ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΗΡΟΔΟΤΟΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ, ΟΤΙ Ο ΚΑΔΜΟΣ ΙΔΡΥΣΕ ΦΟΙΝΙΚΙΚΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΡΟΔΟ, ΣΑΜΟ, ΚΑΡΙΑ, ΜΙΛΗΤΟ, ΚΥΠΡΟ κ.α. Ο ΚΛΗΜΗΣ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΥΣ (“ΣΤΡΩΜΑΤΕΙΣ”) ΑΝΑΦΕΡΕΙ, ΟΤΙ Ο ΚΑΔΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΛΑΣΤΟ, ΤΑΥΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΜΥΘΙΚΟ ΚΑΔΜΟ. Ο ΕΒΡΑΙΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΦΛΑΒΙΟΣ ΙΩΣΙΠΟΣ (“ΙΟΥΔΑΪΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ”) ΛΕΓΕΙ ΔΙΑ ΤΑ ΕΘΝΗ, ΠΟΥ ΕΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΗΔΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ: “ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΔΙΕΒΑΙΝΕ ΓΕΝΟΣ ΘΑΥΜΑΣΤΟΝ ΕΒΡΑΪΚΟΝ, ΟΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΛΩΣΣΑ ΦΟΙΝΙΚΙΚΗ, ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝ ΕΙΣ ΤΑ ΟΡΗ ΤΩΝ ΣΟΛΥΜΩΝ”. ΕΔΩ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ, ΟΤΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΩΜΙΛΟΥΣΑΝ ΦΟΙΝΙΚΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙ΄ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΑΠΕΚΑΛΟΥΝ ΦΟΙΝΙΚΕΣ.

Η ΘΗΒΑ, ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ, ΗΤΑΝ Η ΠΟΛΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΓΕΦΥΡΑΙΩΝ-ΕΒΡΑΙΩΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ. Τ0 -481 ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ”ΓΗΝ ΚΑΙ ΥΔΩΡ” (ΗΡΟΔΟΤΟΣ) ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΝ ΞΕΡΞΗ, ΕΝΩ ΤΟ -479 ΕΙΣ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΛΑΤΑΙΩΝ ΟΙ ΘΗΒΑΙΟΙ ΕΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

…Η ΣΥΜΠΡΑΞΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΛΑΩΝ, ΕΒΡΑΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΝΙΚΩΝ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΗ ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΠΛΗΓΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ. ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΙΣ ΤΗΣ ΑΧΑΝΟΥΣ ΠΕΡΣΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΥΠΟ ΤΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ ΑΠ΄ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ.

…ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΙΔΩΝ ΟΙ ΓΕΦΥΡΑΙΟΙ ΕΒΡΑΙΟΦΟΙΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΡΑΞΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΚΜΕΩΝΙΔΕΣ, ΜΙΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΚΑΣΤΑ ΜΕΤΟΙΚΩΝ ΕΚ ΜΕΣΣΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΙΑΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗΑ ΚΛΕΟΜΕΝΗ ΑΝΕΤΡΕΨΑΝ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΙΔΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΚΜΕΩΝΙΔΗ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΟΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΠΙΣΤΕΨΑΝ, ΟΤΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΠΛΕΟΝ ΦΙΛΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΝΩΣΙΝ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΜΟΝΙΑΝ ΤΟΥΣ. ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΩΣ ΜΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΠΠΑΡΧΟΥ ΑΠ΄ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ-ΓΕΦΥΡΑΙΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΓΕΙΤΟΝΑ (ΠΟΙΑ ΝΑ ΗΣΑΝ ΑΡΑΓΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑΤΑ;) ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΗΚΑΝ ΗΡΩΕΣ, ΟΙ ΔΕ ΓΕΦΥΡΑΙΟΙ ΠΗΡΑΝ ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΟΥ.

ΚΑΤ΄ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΠΕΦΤΟΝΤΑΣ ΕΙΣ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΩΜΟΤΩΝ ΓΕΦΥΡΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΕΟΠΛΟΥΤΩΝ ΑΛΚΜΕΩΝΙΔΩΝ, ΑΠΕΤΕΛΕΣΕ ΤΗΝ ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ. 


“ΑΠ΄ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΤΙΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΔΙΚΑΙΩΣ ΟΥΤΕ ΕΛΕΓΑΝ Ή ΕΠΡΑΞΑΝ ΔΙΚΑΙΩΣ. ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΝΟΜΙΣΗ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΚΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΑΤΙΜΙΑ, ΠΑΡΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ¨

(ΞΕΝΟΦΩΝ, “ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ”, ΚΕΦ 12).ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ

“ΟΙ ΓΕΦΥΡΑΙΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΝΗΚΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΑΝΔΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΤΟΝ ΙΠΠΑΡΧΟ, ΚΑΤΑΓΟΤΑΝ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΤΡΙΑ. ΣΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ, ΟΜΩΣ, ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΕΓΩ Ο ΙΔΙΟΣ, ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΗΤΑΝ ΦΟΙΝΙΚΕΣ, ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΔΜΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΩΣ ΒΟΙΩΤΙΑ, ΟΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΕ Η ΤΑΝΑΓΡΑ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΔΜΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΓΕΙΟΥΣ, ΟΙ ΓΕΦΥΡΑΙΟΙ ΕΚΔΙΩΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΙΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΦΥΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΟΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΔΕΚΤΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ, ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΠΕΚΛΕΙΑΝ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ Ν΄ ΑΝΑΦΕΡΩ ΕΔΩ”.


ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ (Ε,57)