«Ρίχτερ» από το έγγραφο-σοκ που είχε ψηφιστεί επί Παπουτσή το 2011! Θα τίναζε την Ελλάδα στον αέρα,αν είχε εφαρμοστεί
Στην περίοδο του Γ. Παπανδρέου έχει τις ρίζες της η επίμαχη εγκύκλιος, με την υπογραφή του υποστράτηγου Γ. Νίτσα, για το θέμα των παράνομων μεταναστών που προκάλεσε πολιτικά ρίχτερ αλλά και καταγγελίες εις βάρος της ηγεσίας της Ν.Δ., για «επιστημονική προβοκάτσια σε γόνιμο έδαφος» κατά της κυβέρνησης...
Ο νόμος για τη μεταναστευτική πολιτική και τις διαδικασίες κράτησης των αλλοδαπών (3907/11) είχε ψηφιστεί τον Ιανουάριο του 2011, όταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν ο Χρήστος Παπουτσής, αλλά παρέμεινε έκτοτε ανενεργός. Στις διατάξεις του περιλαμβάνεται η σύσταση αυτοτελούς υπηρεσίας, με τίτλο Υπηρεσία Ασύλου, ενώ στο άρθρο 22 προβλέπεται διάστημα για οικειοθελή αναχώρηση των παράνομων μεταναστών από επτά ως 30 ημέρες, χωρίς να απαιτείται σχετική αίτηση. Επίσης οι αρμόδιες Αρχές μπορούν με αιτιολογημένη απόφασή τους να παρατείνουν την προθεσμία οικειοθελούς αναχώρησης ως έναν χρόνο.
Μολονότι λοιπόν ο νόμος -που αν εφαρμοζόταν θα τίναζε τη χώρα στον αέρα και θα την παρέδιδε στο έλεος των λαθραίων- ήταν «νεκρό γράμμα» όλα αυτά τα χρόνια, ο εν λόγω υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε αιφνιδίως και ερήμην της πολιτικής ηγεσίας να τον θέσει σε εφαρμογή!
Η ενέργειά του να ετοιμάσει εγκύκλιο για την κωδικοποίηση του νόμου (υπό τον τίτλο «νέα πολιτική σχετικά με τις διαδικασίες κράτησης αλλοδαπών» με ημερομηνία 3/3/15) αποδείχθηκε μοιραία πράξη. Το γεγονός μάλιστα ότι σχεδόν ταυτόχρονα με την κυκλοφορία της εγκυκλίου έγινε η αποκάλυψη από τηλεοπτικό κανάλι (τον ΣΚΑΪ), εκδόθηκε ανακοίνωση από τους συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων και ακολούθησε σε χρόνο ρεκόρ σκληρή προσωπική δήλωση του Α. Σαμαρά έχει προκαλέσει πολλά σχόλια και απορίες. «Σαν έτοιμη από καιρό η μονταζιέρα της Συγγρού διέσπειρε την υποτιθέμενη "αποκάλυψη" προσπαθώντας να πείσει ότι η χώρα κινδυνεύει!» υποστήριξε από την πλευρά της η κυβέρνηση, που κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο της Ν.Δ. για «κακοστημένη και επικίνδυνη θεατρική παράσταση».
Εγκύκλιος
Η εγκύκλιος, η οποία χθες ανακλήθηκε, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ολοι οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών που συλλαμβάνονται στα σύνορα της χώρας μας, μετά τη διαδικασία ταυτοποίησης, δεν θα κρατούνται αλλά θα τους δίνεται προθεσμία 30 ημερών για να αναχωρήσουν οικειοθελώς. Εάν δεν φύγουν, τότε τους δίνεται απόφαση επιστροφής που θα αναβάλλεται για έξι μήνες». Παράλληλα το ίδιο προέβλεπε για όσους κρατούνται στα κέντρα κράτησης.
Στη δήλωσή του, μόλις μεταδόθηκε η εγκύκλιος, ο κ. Σαμαράς κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «ανοίγει τα σύνορα σε κάθε παράνομο μετανάστη» και την κάλεσε «να πάρει πίσω αμέσως την ανεύθυνη αυτή απόφαση». Σε ανάλογο μήκος κύματος την καταδίκασε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης αντέδρασε δηλώνοντας ότι «όσα ακούγονται είναι αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών» και διαβεβαιώνοντας πως «ό,τι και να είναι αυτή η ανακοίνωση για τα κέντρα κράτησης, στερείται σοβαρότητας και οποιασδήποτε βάσης αλήθειας». Υστερα από όλα αυτά οι εξελίξεις κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ήταν ραγδαίες...
Η υπόγεια σύγκρουση της (ακραίας) Χριστοφιλοπούλου με τον Πανούση
Μπορεί να ανακλήθηκε το έγγραφο του υποστράτηγου Γ. Νίτσα, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποια μεταναστευτική πολιτική θα εφαρμόσει. Αυτό προκύπτει και από τις χθεσινές δηλώσεις του Γ. Πανούση, ο οποίος σημείωσε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν «μόνο σκέψεις». Ενδιαφέρον έχει και η επισήμανσή του ότι η συναρμόδιά του αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου δεν έχει λάβει ακόμη αρμοδιότητες.
Για τους γνωρίζοντες το παρασκήνιο, οι δύο υπουργοί έχουν σημαντικές αποκλίσεις στις απόψεις τους για το μεταναστευτικό. Ο κ. Πανούσης, ο οποίος δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά προέρχεται από τη ΔΗΜ.ΑΡ., της οποίας διετέλεσε βουλευτής ως τις εκλογές, προσεγγίζει με αρκετά μετριοπαθή (και «συντηρητικό» για τα παραδοσιακά δεδομένα της Αριστεράς) τρόπο το πρόβλημα. Γι' αυτό και φροντίζει να διαχωρίζει την ανθρωπιστική πτυχή του και να αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που υπάρχουν για την ελληνική κοινωνία.
Αντίθετα, η κυρία Χριστοδουλοπούλου είναι ιδρυτικό μέλος μιας αριστερίστης συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς, με απόψεις πιο προωθημένες και από του συζύγου της, υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, που ανήκει στην Αριστερή Πλατφόρμα. Είναι συντονίστρια του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και επιμένει στις θέσεις που εξέφραζε για τους μετανάστες, από τότε που ήταν μικρό κόμμα, «ενάντια σε κάθε είδους διακρίσεις»...
Πρωτοβουλία Αβραμόπουλου
Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για το θέμα των μεταναστών μετά και τις τελευταίες εξελίξεις προανήγγειλε ο Ελληνας επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Αβραμόπουλος είπε πως ενημερώθηκε από τον Νίκο Βούτση για τη μη ύπαρξη εγκυκλίου όσον αφορά το άνοιγμα των κέντρων κράτησης μεταναστών και πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα, στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., «θα συζητήσουμε τον ελληνικό οδικό χάρτη για το άσυλο». «Οι υπηρεσίες μου, που είναι σε επαφή με την Αθήνα, πρόκειται να επισκεφτούν την Ελλάδα ώστε να ενισχύσουν τις προσπάθειες των ελληνικών Αρχών για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου. Αμέσως μετά, προγραμματίζεται συνάντησή μου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου» δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Νίκος Ελευθερόγλου