Κυριακή 26 Απριλίου 2015

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΜΒΡΥΟ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ




Ακόμα μία είδηση που αφορά τις εξελίξεις στην Γενετική έρχεται να μας αποδείξει ότι γίνονται τεράστια άλματα στον τομέα με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αλλά και να γεννήσει ηθικά (και όχι μόνο) ερωτήματα. Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Protein & Cell μια έρευνα από τον Πανεπιστήμιο Sun Yatsen (Guangzhou, Κίνα) στην οποία περιγράφεται η πρώτη επιτυχημένη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων ανθρώπινων εμβρύων!
Οι ερευνητές εφάρμοσαν μια τεχνική που ονομάζεται CRISPR για να εντοπίσουν ποια γονίδια προκαλούν κληρονομικές ασθένειες. Με απλά λόγια, η διαδικασία ξεκινά με την έγχυση του συνενζύμου CRISPR/Cas9 στα έμβρυα, το οποίο “κολλά” και “κόβει” συγκεκριμένα τμήματα του DNA. Οι ερευνητές προγραμμάτισαν το συνένζυμο να εντοπίσει τα προβληματικά γονίδια και να τα αντικαταστήσει με διαφορετικά, με αποτέλεσμα να τα αδρανοποιήσει προτού καν γεννηθεί το έμβρυο. Αρχικά, τα πειράματα γινόταν σε έμβρυα ζώων, ωστόσο, τώρα έχουμε την πρώτη καταγεγγραμμένη περίπτωση σε ανθρώπινα έμβρυα.
Βρέθηκε εθελοντής για την πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού στον κόσμο! Η επέμβαση το 2017 



Στα πειράματα τους προσπάθησαν να τροποποιήσουν το γονίδιο HBB, το οποίο κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που μπορεί να μεταλαχθεί και να προκαλέσει θανατηφόρες ασθένειες του αίματος. Η επεξεργασία του HBB έγινε με την τεχνική CRISPR, αλλά δεν ήταν πάντοτε επιτυχημένη, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις το συνένζυμο προσκόλλησε σε λανθασμένα τμήματα του DNA. Συνολικά, από τα 86 έμβρυα επέζησαν μόνο τα 71 και η διαδικασία έγινε ολοκληρωτικά επιτυχημένα μόνο στα 28 από αυτά.
Αντιλαμβάνεστε ότι ακόμη βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο και η διαδικασία έχει πολλά προβλήματα, από τα οποία μπορεί να προκληθούν τυχαίες μεταλλάξεις που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε νέες ασθένειες. Γι’ αυτό, οι ερευνητές σταμάτησαν την ανάπτυξη όλων των εμβρύων και δήλωσαν ότι χρησιμοποιήθηκαν καθαρά για πειραματικούς σκοπούς.
“Αν θέλουμε να πραγματοποιήσουμε πραγματικό editing σε φυσιολογικά έμβρυα θα πρέπει να είμαστε κοντά στο 100%. Γι’ αυτό σταματήσαμε. Πιστεύουμε ότι η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο”
Επομένως, θέλουμε ακόμη αρκετά χρόνια μέχρι να δούμε τροποποίηση του DNA των εμβρύων κατά βούλησιν για να ζήσουμε σε μια κοινωνία που θα θυμίζει ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Φυσικά, τίθεται πάντα το ηθικό δίλημμα για την παρέμβαση σε αυτό το επίπεδο, αλλά και για το γεγονός ότι πειραματίζονται με ανθρώπινα έμβρυα.
[via]