Στον ειδησεογραφικό ιστότοπο για οικονομικά θέματα: newmoney.gr, υπάρχει μια σημαντική είδηση. Η ιδιαιτέρως προσφιλής στα συστημικά ΜΜ’Ε’ οικονομική αναλύτρια, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και τωρινή διευθύνουσα σύμβουλος της E.F. Consulting, η κα. Μιράντα Ξαφά, παραδέχτηκε δημόσια –σε εκδήλωση του London School of Economics, στις 2 Μαΐου 2015– ότι έχει τραβήξει όλα τα χρήματά της από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Μάλιστα, η κα Ξαφά, με κυνισμό υπεραμύνθηκε της δήλωσής της, λέγοντας σε δημοσιογράφο του εν λόγω ιστοτόπου: «Δεν θεωρώ ότι είναι πατριωτικό καθήκον να ρισκάρω τις καταθέσεις μου, τη στιγμή που δεν υπάρχει σχέδιο εθνικής ανάκαμψης. Αντίθετα, μόνο πιεζόμενοι(sic) από την έλλειψη ρευστότητας η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να παραδεχτεί ότι εξελέγη με ανεφάρμοστες υποσχέσεις».
Τη δήλωσή της επανέλαβε και σε πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, όπου πρόσθεσε ότι: «η κυβέρνηση κάνει ανεπανόρθωτο κακό στην ελληνική οικονομία με τις εξαγγελίες ότι θα πάρει πίσω επίπονες μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας, όπως στην υγεία και την παιδεία».
Εφόσον είναι αληθή όσα διαβάζουμε για τις δηλώσεις της, η κα Ξαφά, υπερέβη τα εσκαμμένα και θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο κατάθεσης μήνυσης εναντίον της για παραβίαση του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα, περί διασποράς ψευδών ειδήσεων ικανών να επιφέρουν ανησυχίες και φόβο στους πολίτες, να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στο εθνικό νόμισμα ή στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, ακόμα και να επιφέρει διαταραχή στις διεθνείς σχέσεις της χώρας.
Τα ανωτέρω τεκμηριώνονται από την ίδια την επιχειρηματολογία της κα Ξαφά, η οποία αναγνωρίζει ως ειδική στα οικονομικά ότι δημόσιες δηλώσεις (εξαγγελίες κ.α.) είναι ικανές να βλάψουν την οικονομία μιας χώρας. Παρόλα αυτά η ίδια εκμεταλλευόμενη τόσο την ιδιότητά της ως δημόσιο πρόσωπο όσο και την επαγγελματική της ιδιότητα, ουσιαστικά προέτρεψε το κοινό που την παρακολουθούσε κι εκείνο που διάβασε κατόπιν τις δημόσιες δηλώσεις της, να μιμηθεί την πράξη μεταφοράς των χρημάτων στο εξωτερικό.
Η κα Ξαφά, έχοντας επίγνωση της δυναμικής των λεγομένων της, λόγο της σίγουρης αναπαραγωγής τους από το συστημικό Τύπο κι όχι μόνο. Βασιζόμενη σε μη επαληθεύσιμη (ψευδή) υποκειμενική εικασία για τη μελλοντική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, φαίνεται να επιδίωξε την πρόκληση φόβου, ανησυχιών κ.α. σε όσους πολίτες έχουν καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες.
Πρέπει να μηνυθεί για όλα αυτά;