Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε εκλογές μετά την επιτυχή έκβαση της διαπραγμάτευσης, προκαλεί η απόφαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να μην δώσουν εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση και η οποία χάνει τη δεδηλωμένη.
17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τελικά διαφοροποιήθηκαν παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός είχε μετατρέψει την ψηφοφορία σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση και είχε πει σε δραματικούς τόνους ότι αν χαθεί η δεδηλωμένη θα πάει σε εκλογές. «Ναι» ψήφισαν 251 βουλευτές, «όχι» 32 και «παρών» 8 ενώ απόντες ήταν 9 βουλευτές.
Τα κόμματα με ευρωπαϊκο προσανατολισμό παρείχαν μεν στήριξη στον κ. Τσίπρα όμως, η συγκυβέρνηση βγαίνει πολιτικά αποδυναμωμένη, ειδικά από το γεγονός ότι δεν την στήριξαν δύο υπουργοί, οι κ. Λαφαζάνης και Στρατούλης και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Τα σενάρια πλέον είναι όλα ανοικτά. Ενδεχομένως να υπάρξουν παραιτήσεις βουλευτών από τις έδρες τους και υπουργών ή της Προέδρου από τη θέση της. Μπορεί ο κ. Τσίπρας μετά τη διαπραγμάτευση και εφόσον έχει θετική έκβαση να έρθει και να θέσει θέμα εκλογών. Μπορεί, πάντως, να κάνει ακόμη και ανασχηματισμό ή να οδηγηθεί σε κάλπες το φθινόπωρο, θέλοντας να μην οδηγήσει τη χώρα τώρα σε κάλπες, διαλύοντας όποιες ελπίδες υπάρχουν για ανάταση της οικονομίας.
Τσίπρας με νόημα...
Στις 5 το πρωί ο κ, Τσίπρας έκανε δήλωση αφήνοντας τα πάντα ανοικτά καθώς ανέφερε: «H εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομκά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους.
Αυτό που προέχει τώρα, είναι η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση. Ολα τ' άλλα στην ώρα τους».
Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν:
Παρών:
- Παναγιώτης Λαφαζάνης
- Δημήτρης Στρατούλης,
- Αγλαΐα Κυρίτση
- Ζωή Κωνσταντοπούλου
- Κώστας Λαπαβίτσας
- Στάθης Λεουτσάκος
- Γιάννης Σταθάς
- Θανάσης Σκούμας
Οχι
- Ιωάννα Γαϊτάνη
- Ελένη Ψαρέα
Απών
- Γιάνης Βαρουφάκης (βρίσκεται στην Αίγινα για τριήμερο με την σύζυγο και την κόρη του,
- Βασίλης Χατζηλάμπρου
- Δημήτρης Κοδέλας
- Ελένη Σωτηρίου
- Βασίλης Κυριακάκης
- Ραχήλ Μακρή
- Ελένη Αυλωνίτου
Κατά την δεύτερη ανάγνωση η Νίνα Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ) ψήφισε «Ναι», η Σταυρούλα Ξουλίδου, ο Παύλος Χαϊκάλης και ο Νικόλαος Μαυραγάνης (ΑΝΕΛ) ψήφισαν «Ναι».
Με τα δεδομένα αυτά η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη και τίθεται μείζον θέμα και για τη σταθερότητά της αλλά και για το πώς θα εκλάβουν οι εταίροι το γεγονός ότι είναι βαθιά τραυματισμένη και ενδεχομένως να μην μπορεί να περάσει τα μέτρα που θα αποφασιστούν τελικά και θα έρθουν και πάλι προς ψήφιση στην Ολομέλεια.
Η κυβέρνηση μπορεί να αποσπά 251 «ναι» ωστόσο βγαίνει βαθιά λαβωμένη και είναι άγνωστο πλέον τι θα κάνει ο πρωθυπουργός μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, εφόσον υπάρξει συμφωνία. Ομως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτή η έκβαση της διαδικασίας και ως μέσο πίεσης προς τους δανειστές αλλά και ως την αιτία για να προκηρυχθούν εκλογές ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι. Εκλογές που θα πλήγωναν έτι περεταίρω την ήδη κατεστραμμένη οικονομία.
H ψηφοφορία
Μετά τη δραματική ψηφοφορία, γύρω στις 4 το πρωί υπήρξε σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, δηλαδή του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου ενώ συνεργάτες του πρωθυπουργούν διεμήνυαν ότι όποιος δεν ψήφισε υπέρ θα πρέπει να παραιτηθεί. Αλλωστε, η ψηφοφορία είε λάβει τη μορφή ψήφου εμπιστοσύνης.
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε και πήρε το λόγο πριν κλείσει η συνεδρίαση και μετέτρεψε ουσιαστικά την ψηφοφορία σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Ενδεικτικό προφανώς της ανησυχίας στο πρωθυπουργικό επιτελείο για τις διαφοροποιήσεις βουλευτών.
Κατά την ψηφοφορία 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν είτε το «Οχι», είτε το «παρών» είτε την απουσία. Και οι 13 βουλευτές των ΑΝΕΛ υπερψήφισαν τελικώς.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, άλλοι 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι μπορεί να ψήφισαν «Ναι» για την εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση, αλλά διαμηνύουν ότι δεν συμφωνούν με τα μέτρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα καταψηφίσουν ενδεχομένως όταν έρθουν.
Η Γεννηματά
«Ο κύριος Τσίπρας έχει τώρα μια ισχυρή εξουσιοδότηση για την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και στο Ευρώ. Οφείλει να ανταποκριθεί.»
Λαφαζάνης: Γιατί ψήφισα «παρών»
Μετά το «παρών» στη ψηφοφορία ο υπουργός ΥΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε πως δεν προτίθεται να δώσει παράταση την «κηδεμονία της πατρίδας»
«Με το ''παρών'' εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια «πρόταση» που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου», δήλωσε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας πως «στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους «θεσμούς» και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας.
«Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρω-νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει - χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας», κατέληξε.
Σκληρή επιστολή τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που απείχαν
Επιστολή «φωτιά» δημοσιοποίησαν τέσσερις εκ των απόντων από την ψηφοφορία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου αναφέρουν πως ουσιαστικά η κυβέρνηση ζητούσε την εξουσιοδότησή τους σε ένα τρίτο μνημόνιο που συντάσσεται κατ' απαίτηση των τροϊκανών και θα βάλει τη χώρα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα.
«Πορευτήκαμε για χρόνια στο αντιμνημονιακό κίνημα, δεσμευτήκαμε σε θέσεις και προγράμματα που είχαν σαφή στόχο την επίλυση των προβλημάτων του λαού και την απελευθέρωση από τα ασφυκτικά νεοφιλελεύθερα προγράμματα επιτήρησης, φτωχοποίησης, εκποίησης δημόσιου πλούτου, γκρεμίσματος κατακτήσεων - κι όχι το αντίθετο. Αγωνιστήκαμε για να σταματήσει η χώρα μας να είναι αποικία χρέους και προτεκτοράτο», αναφέρουν οι τέσσερις βουλευτές και προσθέτουν:
«Δεν μπορούμε λίγες μέρες μετά το ηχηρό 'ΟΧΙ' του λαού στο δημοψήφισμα να εγκρίνουμε ως βάση συζήτησης με τους δανειστές αυτό που ο λαός μας κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες εκβιασμού απέρριψε. Μια συμφωνία, δηλαδή, η οποία στην κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα είναι μάλλον ακόμα πιο επαχθής. Και, μάλιστα, με διαδικασίες fast track που ευθέως παραπέμπουν στις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων».
Οι βουλευτές υπογραμμίζουν πως είναι απαράδεκτο για κυβέρνηση της Αριστεράς να "φορτωθεί" ένα τρίτο μνημόνιο και να περάσει μέτρα που δυσκολεύονταν να ψηφίσουν ακόμα και καθαρά μνημονιακές δυνάμεις.
«Παρά τη στήριξη που είχε από το λαό η κυβέρνηση, στρατηγικά λάθη και αυταπάτες οδήγησαν σε ένα αδιέξοδο με δύο οδυνηρές επιλογές για την χώρα: αυτή του 3ου μνημονίου και αυτή του Grexit χωρίς να υπάρχει καμία προετοιμασία. Οι προειδοποιήσεις που είχαν διατυπωθεί από την 20ή Φλεβάρη δεν εισακούστηκαν», αναφέρεται στην επιστολή η οποία καταλήγει ως εξής:
«Η επιλογή μας να μην συμμετέχουμε στην αποψινή ψηφοφορία εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας.Ο αγώνας για μια πολιτική οικονομική και κοινωνική διέξοδο συνεχίζεται, χάρη στα μεγάλα αποθέματα ψυχής και γενναιότητας του λαού μας».