Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΟΖ;





Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη
Φορολογία μέσα σε διεθνή ύδατα στη μη οριοθετημένη Ελληνική ΑΟΖ δεν μπορεί να υπάρχει για καμμία εταιρεία που θα κάνει εξόρρυξη υδρογοναθράκων ούτε και καμμία ιδαίτερη άδεια απαιτείται απο την Ελληνική κυβέρνηση. Άδεια και νόμιμη φορολόγηση μπορεί να υπάρχουν μόνο σε απόσταση μικρότερη απο τα 6 νμ απο τις ακτές. Η μη οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ είναι μεγάλο πρόβλημα για την εξασφάλιση των κερδών απο το Ελληνικό δημόσιο σε όλη της την έκταση αλλά και την ασφάλεια των ερευνών των εταιρειών. 
Μια διαφορετική φορολόγηση των εταιρειών που κάνουν έρευνες εντός και πέραν των 6 νμ θα είναι πρόβλημα. Αυτές που ήδη κάνουν έρευνες εντός των 6 νμ απο τις ακτές ή στο χερσαίο κομμάτι πληρώνουν άραγε ΦΠΑ;
Άλλο σημαντικό πρόβλημα για το οποίο έχω μιλήσει παλαιότερα είναι η έρευνα για κοιτάσματα αποκλειστικά με τη μέθοδο των σεισμικών και επιπλέον από μια μόνη εταιρεία τη PGS. Έπρεπε να υπάρχουν 2-3 εταιρείες να σκανάρουν τις ίδιες περιοχές και όχι μία.
Λάθος των προισταμένων της έρευνας απο Ελληνικής πλευράς είναι ότι δεν ζήτησαν τρισδιάστατα μοντέλα των κοιτασμάτων, τα οποία τους πληροφορώ ότι παράγονται απο τις διδιάστατες τομές που έχει στη διάθεσή της η εταιρεία PGS, που άργησε υπερβολικά να δώσει τις αναλύσεις της. Το Γαλλικό Ινστιτούτο που βοηθάει την Ελλάδα στην έρευνα δεν το ξέρει αυτό; Προσωπικά αμφιβάλλω αν και πως τα δεδομένα της PGS αναλύθηκαν σωστά και εμπεριστατωμένα.
Το σκανάρισμα των περιοχών με σεισιμικές μετρήσεις στο Ιόνιο και στα Νότια της Κρήτης δεν έγινε με τον ίδιο τρόπο. Στο Ιόνιο ήταν πιο πυκνό. Αυτό λογικά μπορώ να το αποδώσω σε κακή ποιότητα των κοιτασμάτων που βρέθηκαν π.χ. μικρά μεγέθη στις πρώτες μετρήσεις νότια της Κρήτης.  Παρότι θα μπορούσα να υπερασπισθώ την άποψη αυτή, αφού απο χρόνια σε εκπομπή που έδωσα συνέντευξη μετά απο ανάλυση των σεισμικών που έκανα live διεπίστωσα ότι υπάρχουν μικρότερα κοιτάσματα νότια της Κρήτης σε σχέση με αυτά του Ιονίου αλλά πολλά σε αριθμό, δεν μπορώ να το κάνω με σιγουριά γιατί τα δεδομένα αφορούσαν διδιάστατες αναλύσεις μόνο και κατά τη μια κατεύθυνση.
Εξαιτίας λοιπόν της μη οριοθέτησης της ΑΟΖ, των ελλειπών αναλύσεων, του άνευ λογικής τεμαχισμού των οικοπέδων, της μη εξασφάλισης της ασφάλειας της επένδυσης (κανόνες, συμβόλαια), της έλλειψης σοβαρότητας και της μη ύπαρξης του κατάλληλου εξιδεκευμένου προσωπικού απο Ελληνικής πλευράς καμμιά σοβαρή εταιρεία δεν θα ήθελε να κάνει έρευνες σε κάτι που δεν γνωρίζει με σαφήνεια. Έχει πολύ μεγάλη σημασία οι αναλύσεις των μετρήσεων να γίνονται σωστά και να διασταυρώνονται πριν αρχίσουν οι εξορρύξεις.
Απο τη στιγμή που κοιτάσματα υπάρχουν μέσα στα 6 νμ, θεωρώ απο στρατηγικής πλευράς λάθος και πρόκληση τον τρόπο που έγιναν οι προκηρύξεις. Κάποια εταιρεία του Μπόμπολα θα κέρδισε φαντάζομαι κάποιο κομματάκι, που θα μεταπουλήσει μετά κάπου όπως έκανε με την Ελληνικός Χρυσός…
Το θέμα των υδρογονανθράκων περιέχει πολλές ειδικότητες. Επικεφαλής θα έπρεπε να είναι κάποιος που να έχει διεπιστημονικές ικανότητες. Η σημερινή επιτροπή ερευνών μου θυμίζει το δοικητικό σημβούλιο της ΕΑΒ, όπου υπήρχε ή υπάρχει ακόμη μέσα μέλος που είναι σεισμολόγος… 
Στην Ελλάδα τα θέματα τεχνολογίας αντιμετωπίζονται με οικονομολόγους. Αυτό είναι λάθος.
Η ανάπτυξη χημικής βιομηχανίας στην Ελλάδα θα ήταν ευχής έργο. Αυτό όμως θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη και ανεξάρτητα απο την εξόρρυξη των Ελληνικών υδρογονανθράκων. Θέσεις εργασίας στην εξόρρυξη πετρελαίων δεν ξέρω αν θα υπάρχουν για Έλληνες. Όλα όμως είναι θέμα συμφωνιών και αυτού που θα τις κάνει. Η Ελλάδα έχει μειωμένη αντίληψη της πραγματικότητας σε πολά θέματα και αν περιμένει να κάνει το κάθε κασίδη ειδικό στα θέματα εξόρρυξης το θέμα δεν θα τελειώσει ποτέ.
Προσωπικά δεν περιμένω να υπάρξει εξόρρυξη υδρογονανθράκων. Όλα είναι σε λάθος δρόμο, με συνταγές απο το εξωτερικό και αφετέρου δεν έιναι κάτι που οι άρχοντες που δεν πληρώνουν φόρους θα επιθυμούσαν, αφού εξόρρυξη των Ελληνικών υδρογοναθράκων σημαίνει για αυτούς λιγότερα κέρδη απο μεταφορές.