Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

ΜΙΝΙ-ΚΡΑΧ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ




Απώλειες άνω του 8% κατέγραψαν οι μετοχές στην Κίνα σήμερα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους εδώ και περισσότερο από οκτώ χρόνια, καθώς η πρόσφατη ανάκαμψη εξασθένισε εν μέσω ρευστοποίησης κερδών, ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας και φόβων ότι το Πεκίνο ίσως σταματήσει να κλίνει προς χαλαρότερες νομισματικές πολιτικές.

Ο δείκτης CSI300 των μεγαλύτερων εισηγμένων μετοχών στη Σανγκάη και στο Σενζέν υποχώρησε κατά 8,6% στις 3.818,73 μονάδες, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite έχασε 8,5% στις 3.725,56 μονάδες.

Ωστόσο, δεν ήταν απολύτως ξεκάθαρο τι προκάλεσε τη βουτιά των δεικτών, τη μεγαλύτερη από τις 27 Φεβρουαρίου του 2007.

«Η πρόσφατη ανάκαμψη ήταν γρήγορη και ισχυρή, άρα υπάρχει ανάγκη για τεχνική διόρθωση» είπε ο Γιανγκ Χάι, αναλυτής στην χρηματιστηριακή εταιρία Kaiiyuan.

Αυτό που πυροδότησε την πτώση, πρόσθεσε ο Χάι, ήταν η επιβράδυνση της αμερικανικής αγοράς «εν μέσω ισχυρότερων προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων από την Fed το τέταρτο τρίμηνο. Αυτό σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες τιμές χοιρινού κρέατος στην Κίνα, τροφοδότησε ανησυχίες ότι η Κίνα ίσως απέχει από την περαιτέρω χαλάρωση των νομισματικών πολιτικών».