Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

ΕΠΕΣΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ... ΠΥΡΑ!





Στάση αναμονής κρατούν τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεν είναι λίγοι όσοι αντιδρούν από τώρα, υπενθυμίζοντας εμμέσως το μήνυμα που έστειλε ο λαός με το 61% υπέρ του «όχι».

Στάση αναμονής κρατούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εξελίξεων στον δρόμο προς τη λήξη του τελεσιγράφου των εταίρων την Κυριακή. Με τα περισσότερα εξ αυτών να περιμένουν να δουν τη συμφωνία, εφόσον υπάρξει, με τους εταίρους, δεν είναι λίγοι όσοι αντιδρούν από τώρα, υπενθυμίζοντας εμμέσως το μήνυμα που έστειλε ο λαός με το 61% υπέρ του ‘όχι’ στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής.

Τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε να ενημερώσει χθες για την πορεία των διαπραγματεύσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. 

Στη διάρκεια συνεδρίασης του οργάνου του κόμματος στην Κουμουνδούρου, τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο του ελληνικού αιτήματος, όπως απεστάλη χθες στον ESM, χωρίς όμως να μπει σε λεπτομέρειες για τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης που αναμένεται να κατατεθούν σήμερα, καθώς αυτές ήταν υπό διαμόρφωση. 

Τα περισσότερα μέλη του οργάνου, τον άκουσαν με προσοχή, κρατώντας στις τοποθετήσεις τους στάση αναμονής, προκειμένου να εξετάσουν το περιεχόμενο των προτάσεων αυτών όταν γίνουν γνωστές προτού τοποθετηθούν και αναμένοντας ακόμα τις αντιδράσεις των εταίρων, κυρίως δε της Γερμανίας, σε αυτές. 

Εξού και η Πολιτική Γραμματεία αναμένεται να συγκληθεί εκ νέου σήμερα, οπότε και θα αποφασίσει τον ακριβή χρόνο συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, προκειμένου και αυτή να εγκρίνει τυχόν κείμενο συμφωνίας με τους δανειστές. 

Από εκπροσώπους της Αριστερής Πλατφόρμας πάντως, επισημάνθηκε η ανάγκη να «διαβαστεί» σωστά το μήνυμα του δημοψηφίσματος, καθώς και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου η κυβέρνηση να βρεθεί θωρακισμένη απέναντι σε τυχόν εκβιασμούς από την πλευρά των δανειστών.

Ήδη από χθες το πρωί, άλλωστε, τον τόνο των αντιδράσεων έδωσε με κείμενο-παρέμβαση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο Iskra.gr η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. 

Στο κείμενο υπό τον τίτλο «Από Σύνοδο σε Σύνοδο σύρεται το ελληνικό λαϊκό αίτημα για αξιοπρέπεια», σημειωνόταν μεταξύ άλλων πως μία ‘προκρούστεια’ συμφωνία που θα εξουθενώνει τον λαό και την οικονομία, θα είναι κυριολεκτικά ‘καταστροφή’. 

«Η κυβέρνηση έχει χρέος να ανταποκριθεί στο ‘όχι’ τόσο απέναντι στην αγριότητα των πιστωτών όσο και απέναντι στη διαπλεκόμενη ολιγαρχία», σημειωνόταν, με το κείμενο να καταλήγει ως εξής : «Η Ελλάδα δεν διαθέτει μία και μόνο αλλά πολλές επιλογές για την πορεία της. Όλες δύσκολες και δύσβατες. Η χειρότερα, όμως, η πιο εξοντωτική, η πιο ταπεινωτική και ανυπόφορη, είναι η παράδοση και η υποταγή στους ‘θεσμούς’ της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Αυτή την αθλιέστατη υποταγή οφείλουμε ‘πάση θυσία’ να αποφύγουμε». 

Στο μεταξύ, τη διαφωνία του με τυχόν υφεσιακά μέτρα είχε εκφράσει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μία συμφωνία που θα είναι καταδικαστική για τον λαό και την χώρα, δήλωνε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης. 

«Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω», είπε, υποστηρίζοντας και εκείνος ότι σε περίπτωση που οι εταίροι συνεχίσουν την εκβιαστική τακτική τους, υπάρχουν και εναλλακτικές δυνατότητες για την χώρα μας. 

Την ανάγκη δίκαιης και βιώσιμης συμφωνίας τόνιζε σε ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό χθες και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, σημειώνοντας πως εφόσον αυτό δεν καταστεί εφικτό, η κυβέρνηση οφείλει να διενεργήσει νέο δημοψήφισμα με ερώτημα ‘μνημόνιο εξαθλίωσης ή εναλλακτικές επιλογές’. 

Έως τότε, μάλιστα, ζητούσε να γίνει και κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. 

Την αντίθεσή του, τόσο σε ένα Grexit, όσο και σε μία συμφωνία με ρήτρα Βουλγαρίας σε μισθούς, συντάξεις, Υγεία και Παιδεία, εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρότπουλος. 

«Το πέρας της διαπραγμάτευσης δεν είναι επιτυχημένο», είπε, δηλώνοντας στενοχωρημένος και κάνοντας λόγο για την ‘απόλυτη κοινωνική καταστροφή’, αφού μιλά κανείς για το δίλημμα «πακέτο Γιούνκερ plus ή έξοδος από το ευρώ».