Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ, ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΟΡΙΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ



ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΟΝΟΥ!





Νέο τοπίο στην κοινωνική ασφάλιση με αλλαγές που επηρεάζουν το σύνολο των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων διαμορφώνει η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό. Οι ανατροπές στα όρια ηλικίας αφορούν περίπου 300.000 ασφαλισμένους, ενώ διατάξεις εισάγουν επιπλέον αντικίνητρα και κλειδώνουν τις πόρτες όχι μόνο για πρόωρη συνταξιοδότηση αλλά και για πλήρη, πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας συνταξιοδότησης. Πολλαπλές και σε ορισμένες περιπτώσεις βίαιες είναι οι περικοπές στις συντάξεις που άμεσα και κυρίως έμμεσα επιβάλλονται με το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο αφενός αποκόπτει κάθε δεσμό της κοινωνικής ασφάλισης με την κοινωνική πρόνοια και αφετέρου περιορίζει σημαντικά το ρόλο του κράτους στη χρηματοδότηση του συστήματος.

Αναλυτικά, από ένα έως και 12 χρόνια αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε περίπου 280.000 - 300.000 ασφαλισμένους που μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν πριν από τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους. Η αύξηση των ορίων ηλικίας θα ξεκινήσει άμεσα ώστε από το 2022 και μετά, η ηλικία που θα μπορεί κανείς να βγει νωρίτερα στη σύνταξη να είναι τα 67, ή τα 62 με 40 έτη ασφάλισης. Από τους περίπου 300.000 ασφαλισμένους, σίγουρα σώζονται μόνο οι 15.000 εργαζόμενοι σε Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα και μητέρες με ανάπηρα τέκνα. Αλλοι περίπου 150.000 που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης θα υποστούν αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 2 έως και 12 χρόνια, ενώ υπάρχουν και περίπου 20.000 ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει ασφαλιστικό δικαίωμα, χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης (π.χ. συνταξιοδότηση με 35ετία στον ΟΑΕΕ), οι οποίοι θα υποστούν αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 1 έως 9 χρόνια.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι από τη διαδικασία είναι πιθανό να «διασωθούν» περίπου 110.000 ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συμπληρώνοντας και τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και το προβλεπόμενο όριο ηλικίας. Κάποιοι από αυτούς βέβαια, θα υποστούν σημαντική μείωση στη σύνταξής τους, εξαιτίας της αυξημένης ποινής για πρόωρη συνταξιοδότηση σε 16% ανά έτος και 80% για μια πενταετία. Πρόκειται για μείωση που οδηγεί ουσιαστικά στην κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, καθώς οδηγεί σε συντάξεις ακόμη και 150 ευρώ...

Ως επιπλέον δικλίδα ασφάλειας, προκειμένου να κλείσει οριστικά η πόρτα πρόωρης συνταξιοδότησης, προβλέπεται ότι μετά τις 30 Ιουνίου, όσοι συνταξιοδοτούνται και είναι κάτω των 67 ετών, θα λαμβάνουν μόνο την αναλογική σύνταξη. Η βασική σύνταξη θα χορηγείται μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας.

Παράλληλα, χωρίς αυξήσεις έως το 2022 θα παραμείνουν όσοι λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη, ήτοι 509.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ και άλλοι 100.000 συνταξιούχοι άλλων ταμείων.

Αντίστοιχα, περίπου 300.000 συνταξιούχοι θα μείνουν χωρίς ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2019. Η αρχή θα γίνει το 2016, με την περικοπή του σε περίπου 60.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Μείωση στις συντάξεις, που σε ετήσια βάση και μεσοσταθμικά υπολογίζονται σε 312 ευρώ για τις επικουρικές και 276 για τις κύριες, αναμένεται να φέρει η αύξηση της εισφοράς υγείας από 4% σε 6% για τις κύριες και 6% για τις επικουρικές.

Τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ έλλειμμα θα δημιουργηθεί στα ταμεία ειδικών επαγγελματικών ομάδων, όπως των νομικών και των δημοσιογράφων, εξαιτίας της κατάργησης των κοινωνικών πόρων, από τον Οκτώβριο του 2015.

Ακόμη και σε τριπλασιασμό των εισφορών των αγροτών και των ναυτικών μπορεί να οδηγήσει η πρόβλεψη για κατάργηση των κατ’ εξαίρεση χρηματοδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό και ο υπολογισμός της κρατικής δαπάνης για συντάξεις, κατά τα πρότυπα του ΙΚΑ. Δεδομένες θεωρούνται οι περικοπές συντάξεων σχεδόν στο σύνολο των ταμείων, εφόσον καταργηθεί η επιπλέον κρατική χρηματοδότηση.

Αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα εφαρμοστεί ο νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη που θα οδηγήσει σε έμμεσες περικοπές συντάξεων, εξαιτίας της αλλαγής στον υπολογισμό τους, ενώ ακόμη κι αν... φύγει, μένει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και τα εφάπαξ, καθώς προβλέπεται η ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ.

Και βέβαια, οι αλλαγές δεν τελειώνουν το 2015. Εως τον Οκτώβριο θα πρέπει να συμφωνηθούν και νέα μέτρα.