Το να μπορείς να αναπνέεις κάτω από το νερό χωρίς τις τεράστιες, βαριές φιάλες οξυγόνου και τις μάσκες προσώπου αποτελεί ένα όνειρο για όλους τους ανθρώπους!!!
Κι όμως, Δανοί επιστήμονες είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ανακάλυψη ενός επαναστατικού κρυστάλλου απορρόφησης, ικανού να βοηθήσει τόσο αυτούς που υποφέρουν από αναπνευστικές παθήσεις όσο και αυτούς που θέλουν να κάνουν καταδύσεις στο νερό.
Η ομάδα εργασίας του University of Southern Denmark έχει ανακαλύψει κρυσταλλικές ουσίες που είναι ικανές να απορροφούν το οξυγόνο τόσο από τον αέρα όσο και από το νερό.
Το επαναστατικό αυτό κρυσταλλικό υλικό μπορεί να δεσμεύσει και να αποθηκεύσει οξυγόνο σε υψηλές συγκεντρώσεις και στη συνέχεια να ελέγχει το χρόνο της αποδέσμευσης του ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη. Από αυτή τη νέα ανακάλυψη θα μπορούσαν να επωφεληθούν τόσο άτομα που υποφέρουν από αναπνευστικές παθήσεις όσο και οι δύτες καθώς το υλικό αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να μπορούν να παραμείνουν στο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς την ανάγκη μεγάλων φιάλων οξυγόνου.
Η καθηγήτρια Christine McKenzie ήταν αυτή που ηγήθηκε της μελέτης, μαζί με τον Jonas Sundberg, καθηγητής του τμήματος Φυσικής, Χημείας και Φαρμακευτικής στο University of Southern Denmark.
Στη μελέτη, χρησιμοποιήθηκε περίπου ένας γεμάτος κουβάς (10 λίτρα) μικροσκοπικών κόκκων και ανακάλυψαν ό,τι αυτή η μικρή ποσότητα είναι αρκετή για να απορροφήσει εντελώς το οξυγόνο από ένα ολόκληρο δωμάτιο. Η καθηγήτρια Κριστίν McKenzie είπε: «Στο εργαστήριο, είδαμε πώς το υλικό αυτό απορρόφησε όλο το οξυγόνο από τον περιβάλλοντα αέρα.»
Το νέο υλικό είναι μικρότερο και ελαφρύτερο και μπορεί να μεταφερθεί εύκολα. Ο Καθηγητής McKenzie πρόσθεσε: «Λίγοι κόκκοι περιέχουν αρκετό οξυγόνο για μια αναπνοή και καθώς το υλικό μπορεί να απορροφήσει το οξυγόνο από το νερό γύρω από το δύτη και να τροφοδοτεί τον δύτη με αυτό, ο δύτης δεν θα χρειάζεται να μεταφέρει ποσότητα μεγαλύτερη από αυτή τη μικρή ποσότητα κόκκων.»
«Όταν η ουσία είναι κορεσμένη με οξυγόνο, μπορεί να συγκριθεί με μια δεξαμενή που περιέχει καθαρό οξυγόνο υπό πίεση, η διαφορά είναι ότι το υλικό αυτό μπορεί να κρατήσει τρεις φορές περισσότερο οξυγόνο».
Η ισχυρή δυνατότητα της απορρόφησης του κρυστάλλου είναι ατελείωτη και η χρησιμότητα του μπορεί να γίνει αισθητή σε πολλούς άλλους τομείς, όπως η ιατρική ή η εξερεύνηση του διαστήματος.
Ο «Κρύσταλλος Aquaman», όπως ονομάζεται, έχει ως βασικό συστατικό το μέταλλο κοβάλτιο το οποίο ελέγχει τη διαδικασία της απορρόφησης. Η καθηγήτρια McKenzie εξηγεί «Είναι, επίσης, ενδιαφέρον ότι το υλικό μπορεί να απορροφά και να απελευθερώνει οξυγόνο πολλές φορές χωρίς να χάνει την ικανότητα του. Είναι σαν να ρίχνουμε ένα σφουγγάρι σε νερό, μετά να το στίβουμε για να φύγει το νερό και να το χρησιμοποιούμε ξανά και ξανά.»
Το ψευδώνυμό (Aquaman) το έχει πάρει από τον χαρακτήρα κόμικς που έχει την υπερφυσική ικανότητα να κολυμπάει υποβρυχίως.