Στις 12 Αυγούστου συνέβη ένα καταστροφικό "ατύχημα" σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης επικίνδυνων και τοξικών χημικών στο λιμάνι TIANJIN της Κίνας.
Το "ατύχημα" συνέβη όταν ξέσπασε φωτιά σε μία αποθήκη χημικών στις 22.50 τοπική ώρα.
Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, που κατέφθασαν επί τόπου, επιχείρησαν να ελέγξουν την επέκταση της φωτιάς, καταβρέχοντας την φλεγόμενη αποθήκη.
Το περιεχόμενο της αποθήκης ήταν άγνωστο σ' αυτούς και δεν γνώριζαν ότι στην αποθήκη περιέχονταν 700 τόνοι κυανιούχο νάτριο (NaCN) σε μορφή λευκής στερεάς σκόνης, αντί για 24 τόνους, που ήταν η επιτρεπόμενη και αδειοδοτημένη ποσότητα για την συγκεκριμένη εγκατάσταση.
Η παρουσία νερού και θερμότητας οδήγησε σε μία ανεξέλεγκτη έκρηξη, που προκάλεσε σεισμό εντάσεως 2,3 ρίχτερ στις 23.30 τοπική ώρα.
Η αρχική έκρηξη ήταν ισοδύναμη σε ένταση με έκρηξη 3 τόνων ΤΝΤ.
Ακολούθησε μία δεύτερη έκρηξη, ισοδύναμη με έκρηξη 21 τόνων ΤΝΤ, που δημιούργησε ωστικό κύμα σε απόσταση 10 χιλιομέτρων και φλόγες με μορφή πύρινης μπάλας, που έφτασαν σε ύψος εκατοντάδων μέτρων από το έδαφος.
Τα παραπάνω φαίνονται στο παρακάτω βίντεο:
Oι υλικές καταστροφές που προκλήθηκαν ήταν τεράστιες.
Παράλληλα με τις ορατές καταστροφές δημιουργήθηκε και ένας περιβαλλοντολογικός εφιάλτης.
Το κυανιούχο νάτριο είναι διαλυτό στο νερό και υπερβολικά τοξικό για όποιον το αναπνεύσει ή το καταπιεί.
H κατάποση μίας δόσης 200- 300 mg επιφέρει τον θάνατο.
To όριο ασφαλείας για τις ΗΠΑ ορίζεται σε 5 mg ανά κυβικό μέτρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την έκρηξη μετρήθηκαν τοπικά συγκεντρώσεις, που υπερέβαιναν την επιτρεπόμενη 28 φορές (=140 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα).
Καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένονται βροχές, η λευκή σκόνη θα αντιδράσει με το νερό και θα παράγει το θανατηφόρο αέριο υδροκυάνιο (HCN).
Στη συνέχεια αναμένεται να μολύνει και τον υδροφόρο ορίζοντα.
Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στο περιβάλλον της Κίνας αναμένεται να είναι τεράστιες, καθώς το νέφος της σκόνης ήταν τεράστιο και η διασπορά του ήταν ορατή και από το διάστημα.
ΠΗΓΗ http://www.wired.com/wp-content/uploads/2015/08/HIMAWARI3PAN_NOMAP_12AUGUST2015_1500_1900anim.gif
Υπάρχει όμως και μία οικονομική διάσταση του "ατυχήματος", που δεν αναφέρθηκε.
Το κυανιούχο νάτριο χρησιμοποιείται κυρίως για την εξόρυξη χρυσού και άλλων ευγενών μετάλλων.
Η αξία του είναι μόλις 1950 δολάρια ανά τόνο, δηλαδή οι 700 τόνοι στοίχιζαν μόλις 1,37 εκατομμύρια δολάρια.
Αντίθετα με 700 τόνους αυτού του υλικού εξορρύσσονται 1404 τόνοι καθαρού χρυσού, που έχουν σημερινή εμπορική αξία 50,43 δισ δολάρια (!)
Και στο σημείο αυτό προκύπτει μία αξιόλογη απορία:
Ποιός σχεδίαζε την εξόρυξη μίας παρόμοιας ποσότητας και είχε συγκεντρώσει σε ένα λιμάνι της Κίνας 700 τόνους αδήλωτων χημικών?
Kάποιοι διεθνείς τραπεζίτες φαίνεται ότι στοιχημάτιζαν τους τελευταίους μήνες στα παράγωγα για μελλοντική πτώση της τιμής του χρυσού.
Γνώριζαν αυτοί που προκάλεσαν το "ατύχημα" ότι πλέον τα στοιχήματα των κερδοσκόπων θα είναι ακάλυπτα, καθώς δεν υπάρχει πλέον περίπτωση μετά το ατύχημα να συγκεντρωθούν στη Κίνα ή κάπου αλλού 700 τόνοι κυανιούχου νατρίου?
'Εχουν αντιληφθεί οι διεθνείς κερδοσκόποι ότι αν δεν μπορέσουν να εξορύξουν 1404 τόνους χρυσού, θα πρέπει να τους αγοράσουν από την αγορά σε οποιαδήποτε τιμή ?
Μάλλον οι εκρήξεις της Κίνας θα στοιχίσουν και στις τράπεζες των ΗΠΑ, που έπαιξαν υποτιμητικά με την τιμή του χρυσού και κινδυνεύουν τώρα να χάσουν , αν η τιμή του μελλοντικά ανέβει ανεξέλεγκτα.
Η προσφορά του χρυσού σε περιόδους κρίσης αναμένεται να παραμείνει χαμηλή.
Αν βέβαια η εξόρυξη του μετά το "ατύχημα" παραμείνει και αυτή χαμηλή...