ΤΟ «ΣΗΜΑ» ΔΟΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Τα αποκαλούμενα distressed ή vulture (πειρατικά) funds αγόρασαν σε εξευτελιστικές τιμές στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια χρεοκοπημένων τραπεζών σε χώρες όπως η Ισπανία, προσδοκώντας υπερκέρδη ακόμα και με την έξωση από τα σπίτια τους ανθρώπων που βρέθηκαν σε αδυναμία πληρωμής, και όπως φαίνεται σύντομα θα δούμε ανάλογες σκηνές και εδώ στην Ελλάδα.
Όπως θα δείτε στα παρακάτω βίντεο οι καταχρεωμένοι ιδιοκτήτες βγήκαν από τα σπίτια τους κυριολεκτικά με τις κλωτσίες από την ίδια την ισπανική Αστυνομία.
Τα πειρατικά funds είναι κερδοσκοπικά, επιθετικά κεφάλαια, που κάνουν «χρυσές» δουλειές όπου υπάρχει κρατικό χρέος, επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια νοικοκυριών, που έχουν ουσιαστικά χρεοκοπήσει.
Σε αντίθεση με τα pension funds τα οποία, βάση καταστατικού δεν μπορούν να επενδύσουν-αγοράσουν σε χώρες που έχουν έρθει σε στάση πληρωμών (όπως συνέβη στην Ελλάδα το 2012), τα πειρατικά funds προσφέρουν σε αφερέγγυες χώρες ή τράπεζες άμεση ρευστότητα, αφού αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές 5- 10% της ονομαστικής αξίας, επενδύοντας στην όποια ανάκαμψη για να πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές, εφαρμόζοντας όμως αργότερα επιθετική εισπρακτική πολιτική.
Δηλαδή ότι και να γίνει τα vulture funds θα κερδίσουν, δεν χάνουν ποτέ, αλλά θα χάσουν οι πολίτες της χώρας που δέχεται ολοκληρωτική οικονομική επίθεση.
Σημειώνεται ότι τα πειρατικά funds είχαν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην Αργεντινή, όταν προσέφυγαν εναντίον της στα αμερικανικά δικαστήρια.
Στην Ιρλανδία και στην Ισπανία πολίτες βρέθηκαν ξαφνικά να χρωστάνε σε κάποιους…στο εξωτερικό.
Ενυπόθηκα δάνεια τραπεζών αρχικής αξίας 5,7 δισ ευρώ, αγοράστηκαν από την κρατική bad bank ΝΑΜΑ στην Ιραλνδία για μόλις 2 δισ. ευρώ και εν συνεχεία πουλήθηκαν σε fund για 1,2 δισ. ευρώ. Στα χέρια αυτών των funds, βρίσκονται περίπου 20.000 στεγαστικά δάνεια και ανα πάσα στιγμή οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν με έξωση.
Στην Ισπανία μέσα σε μερικούς μήνες, πέρασαν στην κυριαρχία των πειρατικών funds, 4.860 εργατικές κατοικίες από το Δήμο και την τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης, όπως επίσης άλλες 1.000 εργατικές κατοικίες σε Βαλένθια, Ανδαλουσία, Μούρθια, Κανάρια νησιά. Άλλα 13 κρατικά κτίρια από την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας, καθώς και ξενοδοχεία, ολόκληρα συγκροτήματα γραφείων, και φαληρισμένα εμπορικά κέντρα σε Βαρκελώνη, Μαδρίτη.
Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα; Το 2009, τα προβληματικά δάνεια έφταναν στο 7% που αντιστοιχούσε σε 18 δισ ευρώ, τώρα όμως τα «κόκκινα» δάνεια έφτασαν το αστρονομικό ποσό των 100 δισ.ευρώ!
Σημειωτέον ότι ο νόμος Κατσέλη προστάτευε την κύρια κατοικία που δεν ξεπερνά τις 300.000 ευρώ όμως το όριο θα κατέβει πλέον πολύ χαμηλότερα στις 100- 150 χιλιάδες ευρώ, καθώς αυτό ήταν επίσης προαπαιτούμενο από τους δανειστές.
Φυσικά αυτό δεν έγινε τυχαία, δανειστές και πειρατικά funds εργάζονται συντονισμένα για την πλήρη καταστροφή της χώρας, και κυρίως των Ελλήνων πολιτών που πολύ θα ήθελαν να διασκορπιστούν σε όλο τον πλανήτη ως μετανάστες, ή απλώς να τελειώσουν τονβιολογικό τους κύκλο.
Το σοκ που προκλήθηκε χτες από την δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως ήταν μεγάλο: Η Τράπεζα της Ελλάδος θα επιτρέπει τον πλειστηριασμό ακόμα και της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με τον αναθεωρημένο Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος σημειωτέον είναι στα προαπαιτούμενα.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νέος κώδικας η καθυστέρηση στην πληρωμή δόσης των δανείων που ξεπερνά τις 30 ημέρες, αρκεί για την τράπεζα ώστε να στείλει την πρώτη ειδοποίηση και να καλεί τον δανειολήπτη να προσέλθει εντός 15 ημερών για να ρυθμίσει το δάνειο του.
Η επόμενη παράγραφος στο ΦΕΚ προκαλεί πραγματικό τρόμο.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως σε περίπτωση μη ανταπόκρισης αποστέλλεται εντός 15 ημερολογιακών ημερών από τη λήξη της ταχθείσας προθεσμίας η προειδοποιητική επιστολή και σημειώνεται στην επίμαχη παράγραφο πως εάν ο δανειολήπτης δεν είναι συνεργάσιμος μπορεί να έχει ως συνέπεια τον εκπλειστηρίασμα της μοναδικής κατοκίας του με νομικές διαδικασίες που προτίθεται να κινήσει το τραπεζικό ίδρυμα.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως η Τράπεζα της Ελλάδος θα επιτρέπει τον πλειστηριασμό ακόμα και της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με τον αναθεωρημένο Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος σημειωτέον είναι προαπαιτούμενο, από αυτά που ζήτησαν οι δανειστές.
Αναλυτικά:
– Η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση μπορεί να αποσταλεί μέχρι την 30η Δεκεμβρίου 2015 για τις περιπτώσεις των δανείων που συμπληρώνουν οποτεδήποτε μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριάντα ημερών. Η συγκεκριμένη ειδοποίηση παρέχει προθεσμία δεκαπέντε ημερών στον δανειολήπτη να ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Με αυτή την αναθεώρηση πλέον δίνεται παράταση ενός εξαμήνου σε υπερήμερους οφειλέτες για να ενταχθούν σε καθεστώς ρύθμισης και συνεργασίας με την τράπεζα, αλλά μειώνονται και οι ημέρες καθυστέρησης και έτσι από 45 ημέρες που ήταν πλέον μετατρέπονται σε 30 ημέρες.
Ο χρόνος που έχει να αντιδράσει ο δανειολήπτης είναι 15 ημέρες και μετά από αυτή την προθεσμία τότε ανοίγει το παράθυρο για τον πλειστηριασμό ακόμα και της πρώτης κατοικίας.
Για την ιεράρχηση του επείγοντος της αποστολής ειδοποιήσεων, τα ιδρύματα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Πράξης Εκτελεστικής Επιτροπής 42/30.5.2014, όπως ισχύει, θα λαμβάνουν υπόψη την κατηγοριοποίηση των δανείων που έχουν πραγματοποιήσει με βάση ιδίως τις παραμέτρους κινδύνου, δυνάμει των διατάξεων της προαναφερόμενης Πράξης, όπως εκάστοτε ισχύουν, λαμβάνοντας επίσης υπόψη την προοπτική υλοποίησης και των σχετικών δράσεων που προβλέπονται στο Ν. 4336/2015.
4. Η μεθοδολογία της κατά τα ως άνω ιεράρχησης γνωστοποιείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού
Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Διευκρινίζεται ότι η Διαδικασία Επίλυσης Καθυστερήσεων του Κώδικα Δεοντολογίας της απόφασης
ΕΠΑΘ 116/1/25.8.2014:
α) μπορεί να ενεργοποιείται και με πρωτοβουλία του δανειολήπτη αν ο ίδιος προσέλθει και ζητήσει εγγράφως να ενταχθεί στο στάδιο 2 αυτής, είτε κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου είτε μετά το πέρας αυτής.
β) δεν αφορά δανειολήπτες που είναι νομικά πρόσωπα σε καθεστώς εκκαθάρισης, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.