Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

ΡΩΣΙΚΟ ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟ ΡΙΧΝΕΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΒΟΛΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ




Ένα ρωσικό αντιτορπιλικό αναγκάστηκε να ρίξει προειδοποιητικές βολές, καθώς ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος έπλεε σε πορεία σύγκρουσης προς το μέρος του και δεν απάντησε στις κλήσεις από το πολεμικό πλοίο ,ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το περιστατικό συνέβη στο βόρειο Αιγαίο  σε απόσταση περίπου 12 ναυτικών μιλίων από το ελληνικό νησί της Λήμνου, σύμφωνα με το υπουργείο, ανέφερε το  RT.

Το πλήρωμα του  αντιτορπιλικού Smetlivy, τύπου Kashin εφοδιασμένο με τηλεκατευθυνόμενα βλήματα,  εντοπίσε την τουρκική  μηχανότρατα  σε  απόσταση περίπου 1.000 μέτρων από το Ρωσικό  πολεμικό πλοίο νωρίς το πρωί της Κυριακής, ανέφερε το υπουργείο. Το πλοίο έπλεε προς το αντιτορπιλικό και αγνόησε τις κλήσεις για ασύρματη επικοινωνία και άλλες προσπάθειες για να επικοινωνήσει με το αντιτορπιλικό.

Όταν το τουρκικό σκάφος πλησίασε σε απόσταση περίπου 600 μέτρων, το Smetlivy άνοιξε πυρ με ελαφρά όπλα  σε ένα σημείο μπροστά από την τράτα, φροντίζοντας να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος να χτυπήσει το ίδιο το τουρκικό πλοίο, ανέφερε το δημοσίευμα.

Το υπουργείο ανέφερε ότι η τουρκικό αλιευτικό πλοίο άλλαξε πορεία μετά από αυτό και κράτησε περίπου 540 μέτρα  απόσταση από το Smetlivy, αλλά δεν ήρθε σε επαφή με το ρωσικό πολεμικό πλοίο.

"Ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ κάλεσε τον στρατιωτικό ακόλουθο της τουρκικής πρεσβείας στη Ρωσία σε σχέση με το συμβάν στο Αιγαίο", ανέφερε η δήλωση.

Υπάρχει σοβαρή ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας μετά από ένα περιστατικό,που συνέβη  στα τουρκοσυριακά σύνορα, κατά το οποίο τουρκικά μαχητικά κατέρριψαν ένα ρωσικό βομβαρδιστικό αεροπλάνο , που διενεργούσε  αεροπορικές επιδρομές κατά των τρομοκρατικών δυνάμεων στη Συρία. Η Τουρκία δήλωσε ότι η κίνηση αυτή δικαιολογείται από μια  εισβολή διαρκείας 17 δευτερολέπτων  στο τουρκικό εναέριο χώρο.

Η Ρωσία αρνήθηκε ότι το  ρωσικό  πολεμικό αεροπλάνο διέσχισε τα σύνορα και αποκάλεσε το περιστατικό ως   πισώπλατη μαχαιριά .

Η  Μόσχα κατηγόρησε την Άγκυρα ότι προστατεύει  τους τρομοκράτες  στη Συρία για να εξασφαλιστεί η συνεχής ροή του λαθραίου πετρελαίου στην Τουρκία,από την οποία η Ρωσία ισχυρίζεται ότι κερδίζουν  ορισμένοι ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι.


ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

H περιοχή που συνέβη το περιστατικό με βάση το δίκαιο της θάλασσας μπορεί να χαρακτηρισθεί ως διεθνή ύδατα.

Τεχνικά η Ελλάδα θα μπορούσε να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια από τα υφιστάμενα σήμερα 6 μίλια, αλλά δεν το έχει κάνει λόγω των αντιδράσεων της Τουρκίας.

Το περιστατικό αυτό δείχνει τη θρασύτητα της Τουρκίας και το πόσο μεγάλος κίνδυνος υπάρχει για γενικότερη ανάφλεξη στο Αιγαίο.

Είναι μάλλον ανοησία να κινείται ένα αλιευτικό σε πορεία σύγκρουσης μ’ ένα αντιτορπιλικό σαν το Smetlivy.

Tί θα συνέβαινε , αν συγκρούονταν?

Θα ισχυρίζονταν ότι δεν το είδαν ή μήπως φαντασιώνονται ότι θα βύθιζαν το ρωσικό αντιτορπιλικό?

Aκόμα και το γεγονός ότι μετά τις προειδοποιητικές βολές παρέμειναν σε απόσταση 540 μέτρων είναι παράλογο.

Η τουρκική μηχανότρατα δεν βρισκόταν σε τουρκικά ύδατα για να εξηγηθεί η επιμονή του πληρώματος της για διατήρηση της πορείας της στο σημείο αυτό.

Οι Τούρκοι απλά προσπάθησαν να ξυσθούν στη γκλίτσα του τσοπάνη για να δημιουργήσουν ένα επεισόδιο σύγκρουσης με θύματα τούρκους.

Το ρωσικό  αντιτορπιλικό ενήργησε ψύχραιμα, αλλά και αποφασιστικά.

Αλλά θα μπορούσε επίσης και να βυθίσει το αλιευτικό χωρίς συνέπειες.

Στη σημερινή εποχή υπάρχουν ισχυρά όπλα με βεληνεκές μικρότερο από 600 μέτρα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τρομοκράτες ενάντια σ’ ένα αντιτορπιλικό.

Η μηχανότρατα δεν ήταν πολεμικό σκάφος της Τουρκίας, αλλά αγνοούσε τις προειδοποιήσεις και βρισκόταν πολύ κοντά στο πολεμικό πλοίο για να απειλεί την ασφάλεια του.

Ο ρώσος πλοίαρχος θα μπορούσε να ρίξει πρώτα και να ρωτήσει ύστερα.

Αν τα γεγονότα συνέβαιναν έτσι , θα αποκτούσαν το δικαίωμα όλα τα πολεμικά σκάφη να βυθίζουν απειλές , που τα προσεγγίζουν σε διεθνή ύδατα σε απόσταση 600 μέτρων.

Θα ήταν ευχαριστημένοι οι Τούρκοι από τη δημιουργία ενός αντίστοιχου δικαιώματος με βάση αυτό το μεμονωμένο περιστατικό?

Ας θυμηθούμε την επίθεση της Al Qaeda εναντίον του πυραυλοφόρου αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Cole  στο Αden στις 12 Οκτωβρίου του 2000 με 17 αμερικανούς ναύτες νεκρούς και 39 τραυματίες.


Η επίθεση είχε γίνει με ταχύπλοο σκάφος φορτωμένο με εκρηκτικά και βρήκε τους Αμερικανούς απροετοίμαστους , καθώς οι κανόνες εμπλοκής τους προέβλεπαν: “Xτυπάμε μόνο αν μας χτυπήσουν “


‘Εκτοτε οι κανόνες εμπλοκής των ΗΠΑ εναντίον παρόμοιων απειλών έχουν αλλάξει και πλέον μπορούν να χτυπήσουν προληπτικά.

Νόμιζαν οι τούρκοι ότι το ρωσικό ναυτικό δεν έμαθε από το χτύπημα αυτό και δεν εκπαίδευσε το προσωπικό του, διαμορφώνοντας σύγχρονους κανόνες εμπλοκής?

Οι Τούρκοι είναι αφελείς.

Όπως δείχνει και η παλαιότερη ρωσοτουρκική εμπειρία σε ναυτικούς πολέμους, το ρωσικό πολεμικό ναυτικό επιδιώκει από την αρχή να βουλιάξει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και στη συνέχεια κυριαρχεί στις θάλασσες.

Η διέλευση από τα στενά ρωσικού πολεμικού πλοίου με προσωπικό στο κατάστρωμα , εφοδιασμένο με αντιαεροπορικό πύραυλο και με το δάκτυλο στη σκανδάλη, δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό ή πρωτοβουλία του πλήρωματος.

Οι Τούρκοι θα πρέπει να συνηθίσουν πλέον να ανέχονται τις κινήσεις του ρωσικού στόλου στο Αιγαίο, που έχει πάρει σαφείς οδηγίες: “Kαταστρέψτε άμεσα ό τι μπορεί να σας απειλήσει”.

Και αυτό ισχύει τόσο για τη Συρία, όσο και οπουδήποτε στον κόσμο...

Οι Ρώσοι γνωρίζουν ότι η Μαύρη θάλασσα δεν είναι κατάλληλη για ναυμαχίες και θα επιδιώξουν ,όπως κάνουν πάντα, να βυθίσουν τον τουρκικό στόλο στο Αιγαίο ή να τον περιορίσουν στις βάσεις του μέσα στα Δαρδανέλλια. 

‘Ηδη στο Αιγαίο βρίσκεται ρωσικό υποβρύχιο, εφοδιασμένο με πυραύλους τύπου cruise.

Mε το σύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτει , η Ρωσία μπορεί να βυθίσει τον τουρκικό στόλο από απόσταση και χρειάζεται μόνο μία μικρή αφορμή.

Τεχνικά η καταστροφή θα γίνει στα έξη μίλλια από τα παράλια της Ελλάδος  για να βρίσκονται οι στόχοι σε διεθνή ύδατα και να μην μπορεί η Τουρκία να επικαλεσθεί τη συνδρομή του ΝΑΤΟ για χτύπημα στο έδαφος της.

Αρκεί η Τουρκία να κάνει το λάθος να επιτεθεί με ναυτικό εναντίον της Ελλάδας στο μέλλον και να αμφισβητήσει έμπρακτα τα υφιστάμενα Ελληνικά χωρικά ύδατα.


Τότε όλοι θα διαπιστώσουν τι σημαίνουν τα Εξαμίλλια των προφητειών: Mία περιοχή ανάμεσα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, εκεί που στενεύουν τα διεθνή ύδατα..

Και η Ελλάδα,  χωρίς ναυτικό αντίπαλο πλέον,  θα μπορέσει να παρακολουθήσει ως ουδέτερη τον πόλεμο , που αναμένεται να ξεσπάσει εντός τουρκικού εδάφους με αντικείμενο την διεκδίκηση των πετρελαίων στη Μέση Ανατολή...

JOHN OFEON