…Αυτή είναι η αλήθεια που σου λέω. Απ’ όλα τα αγαθά του κόσμου, η ελευθερία είναι το πιο πολύτιμο. Ποτέ να μην ανεχτείς, γιέ μου, να ζήσεις στα δεσμά της δουλείας, που περιπλέκονται…
Αυτή ήταν η συμβουλή που έδωσε "προίκα", στον μικρό Γουίλιαμ Γουάλας ο θείος του και αυτός την ακολούθησε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του.
Ήταν το 1296.
Η βαριά φορολογία που επέβαλε ο βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος Ά στους κατακτημένους Σκωτσέζους, οι αδικαιολόγητες φυλακίσεις, οι βιαιοπραγίες και η αξίωση να τον ακολουθούν στις στρατιωτικές εκστρατείες ενάντια στη Γαλλία, ενέτειναν το κλίμα δυσαρέσκειας και δημιουργούσαν τις κατάλληλες συνθήκες για επανάσταση.
Τα χαράτσια του αγγλικού στέμματος, τα οποία εισπράττονταν ακόμη και με τρόπο βίαιο, ήταν πολλά και ποικίλα. Σκοπός δεν ήταν μόνο να γεμίσουν το βασιλικό θησαυροφυλάκιο, αλλά και να ταπεινώσουν, επιδεικνύοντας κάθε φορά την αγγλική κυριαρχία πάνω στον ανυπεράσπιστο λαό.
Υπό αυτό το καθεστώς, ολόκληρη η Σκωτία έμοιαζε με ένα καζάνι που βράζει και το μόνο που έμενε, ήταν να βρεθεί εκείνος, που θα άναβε το φιτίλι της επανάστασης και θα ηγούνταν του αγώνα για ανεξαρτησία.
‘Όμως, ένα από τα πιο επαχθή χαράτσια, ήταν και ο νόμος της "πρώτης νύχτας" - «jus primae noctis».
Επρόκειτο για έναν σαρκικό φόρο, ο οποίος, στο όνομα του βασιλιά, έδινε το δικαίωμα στον τοπικό άρχοντα να φορολογήσει το γάμο, διακορεύοντας την παρθένα νύφη την πρώτη νύχτα του γάμου της. Η τιμωρία για όποιον αντιστεκόταν ήταν ο θάνατος.
Και αφού, ότι γινόταν στη Σκωτία του 13ου αιώνα, τα ίδια συμβαίνουν και στην Ελλάδα σήμερα (αγγλικό δίκαιο, υποτέλεια, χαράτσια, εξανδραποδισμός κλπ), το ερώτημα που τίθεται είναι :
Θα περιμένουμε να ψηφιστεί και ο νόμος της "πρώτης νύχτας" ?
ΤΖΑΝΗΣ ΓΚΟΥΣΚΟΣ