Μπορεί η σελήνη να είναι το πιο "κοντινό" μας ουράνιο σώμα, ωστόσο ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να φέρουμε στην επιφάνεια πολλά από τα μυστικά της και το σημαντικότερο δεν έχουμε εξερευνήσει όσο θα έπρεπε τη σκοτεινή πλευρά της. Στο πλαίσιο της εξερευνητικής αποστολής Apollo 8 το 1968, ο αμερικανός αστροναύτης William Anders είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι η ανεξερεύνητη αυτή περιοχή της σελήνης είναι γεμάτη από κρατήρες, λες και έχει δεχθεί απανωτά χτυπήματα, αφήνοντας έτσι ένα μυστήριο να πλανάται για το τι μπορεί να βρίσκεται εκεί (οι συνομωσιολόγοι εννοείται ότι κάνουν πάρτι).
Παρόλα αυτά, το ενδιαφέρον της ανθρωπότητας για το τι μπορεί να κρύβεται στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού είναι βέβαιο ότι θα αναζωπυρωθεί πολύ σύντομα, καθώς η Κίνα ήδη έχει ξεκινήσει το σχεδιασμό μίας εξερευνητικής μη επανδρωμένης αποστολής η οποία έχει σαν στόχο της να ρίξει φως στην ανεξερεύνητη πλευρά του φυσικού δορυφόρου της Γης. Σύμφωνα με τους υπευθύνους του Κινεζικού υπουργείου έρευνας, τεχνολογίας και άμυνας το σκάφος που θα προσσεληνωθεί το 2018 στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού αναμένεται να συλλέξει δεδομένα γεωλογικής φύσεως, τα οποία θα μας φανερώσουν για τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στο συγκεκριμένο σημείο της σελήνης.
Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Κίνα επιχειρεί να εξερευνήσει τη σελήνη, καθώς το 2014 με το Chang’e-3 είχε καταφέρει να συγκεντρώσει πολλά δεδομένα που αφορούν την φυσιολογία του φεγγαριού. Επίσης, η κυβέρνηση της Κίνας θεωρεί ότι πολλές ανεξάρτητες ιδιωτικές εταιρείες θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες της, βοηθώντας περισσότερο με την παροχή οικονομικών πόρων που θα επισπεύσουν την ολοκλήρωση των διαστημικών projects που σχεδιάζει. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις...