Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ, ΓΑΛΛΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ!
Διαμαρτυρία από Γάλλους αγρότες λαμβάνει χώρα στο Παρίσι την ίδια στιγμή που τα μπλόκα των αγροτών στην Ελλάδα συνεχίζονται με ένταση. Μεγάλα πλήθη έχουν συγκεντρωθεί για να επικρίνουν τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων. Οι τιμές πέφτουν λόγω και της ανταλλαγής των κυρώσεων με τη Ρωσία, κάτι που έχει προκαλέσει τα εγχώρια προϊόντα να κατακλύσουν την Γαλλική αγορά.
Η διαμαρτυρία ξεκίνησε κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Gare de Lyon, αλλά στη συνέχεια μετακόμισε στο Porte de Vincennes – μία από τις πύλες της πόλης του Παρισιού.
Υπάρχει αστυνομία και πυροσβεστική στη σκηνή, έτοιμοι να παρέμβουν, αλλά προς το παρόν, στέκονται και αναμένουν.
Εκατοντάδες κιβώτια αυγών ρίχτηκαν μέσα σε ένα κόφτη ξύλου, που τους ψέκασε προς ένα κτίριο. Πάνω από 100 διαδηλωτές στο σημείο ανεμίζουν σημαίες.
Οι διαδηλωτές έχουν κατασκευάσει αυτοσχέδια οδοφράγματα από άχυρο και έχουν καλύψει το δρόμο με αποκόμματα εφημερίδων που λένε ότι θα πυρπολήσουν.
Picture 4
Μια σημαία της ΕΕ σκίστηκε από το κτίριο πριν θαφτεί κάτω από ένα μείγμα από άχυρο και κομμένα κουτιά αυγών, για να συμβολίσει τη γνώμη του αγρότη.
“Ζητήσαμε από το Υπουργείο Γεωργίας να ακούσει τα επιχειρήματά μας, αλλά ποτέ δεν μας ακούνε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έπρεπε να κατέβουμε στους δρόμους του Παρισιού, προκειμένου να δείξουμε τα παράπονα μας”, είπε ένας γεωργός ο οποίος συμμετέχει στη διαδήλωση στο Γαλλικό RT.
Picture 2
Μια παρόμοια διαδήλωση κατά των χαμηλών τιμών λαμβάνει χώρα στο Montreuil, μια κοινότητα στα ανατολικά προάστια του Παρισιού.
Οι αγρότες είναι θυμωμένοι ότι τα σούπερ μάρκετ στη χώρα αγοράζουν τα προϊόντα τους σε τιμές που είναι τόσο χαμηλές που δεν είναι σε θέση να βγάλουν κέρδος, και απαιτούν να αυξηθούν οι τιμές.
Η διαμαρτυρία στη Γαλλική πρωτεύουσα ακολουθεί παρόμοιες διαταραχές τη Δευτέρα στο βόρειο και δυτικό τμήμα της χώρας.
Ταυτόχρονα στην Ελλάδα συνεχίζουν οι μεγάλες κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών. Τουλάχιστον για 3 ώρες σήμερα αγρότες από τη Φθιώτιδα αποφάσισαν να κλείσουν την εθνική οδό Λαμίας-Αθηνώνστο 200ό χλμ, στο ύψος του κόμβου του Μπράλου, με συνέπεια η χώρα να «κοπεί» στη μέση.